Αθήνα προς Άγκυρα: Η Ελλάδα δεν ανέχεται «βέτο» σε κυριαρχικά δικαιώματα

Η Τουρκία συντηρεί την ένταση με μία ακόμα επιθετική δήλωση, αυτή τη φορά δια στόματος του αντιπροέδρου Φουάτ Οκτάι.
Open Image Modal
Φωτογραφία αρχείου. 9 Ιουλίου 2018. Ο Ταγίπ Ερντογάν παρουσιάζει τον (τότε) νέο αντιπρόεδρο Φουάτ Οκτάι. Σκιά του Τούρκου Προέδρου και απολύτως ευθυγραμμισμένος έκτοτε ο αντιπρόεδρος... (AP Photo/Burhan Ozbilici)
ASSOCIATED PRESS

Σηκώνοντας το γάντι που πέταξε μέσω Twitter o Tούρκος αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι, η Αθήνα δείχνει αποφασισμένη να μην αφήσει ούτε μία λέξη να πέσει στο χώμα, καθώς η Άγκυρα επιμένει να συντηρεί την ένταση σε λεκτικό επίπεδο, αλλά και με συνεχείς παράνομες Navtex - η τελευταία εκ των οποίων εκδόθηκε λίγες ώρες μετά την άτυπη συνάντηση των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών με αντικείμενο (και) την επιβολή κυρώσεων στην γείτονα.

«Αν οι απόπειρες των Ελλήνων να επεκτείνουν τα χωρικά ύδατα δεν αποτελούν αιτία πολέμου, τότε τί αποτελεί;» διερωτάται - έχοντας ξεφύγει εντελώς εκτός ορίων λογικής - ο Τούρκος αντιπρόεδρος σε ανάρτησή του στο Twitter, ενώ διακηρύσσει παράλληλα ότι η χώρα του θα υπερασπιστεί τα δικαιώματά της και για το τελευταίο κυβικό μέτρο νερού στην Ανατολική Μεσόγειο.  

Open Image Modal
Twitter
Twitter

 

Ακαριαία αντίδραση του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών 

Η απάντηση της Αθήνας ήρθε μέσω ανακοίνωσης του υπουργείου Εξωτερικών, όπου υπενθυμίζεται στην Τουρκία η δέσμευσή της έναντι του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών για σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων κάθε χώρας - με την απαίτητηση να σεβαστεί εν προκειμένω το νόμιμο δικαίωμα επέκτασης των χωρικών υδάτων της Ελλάδας. 

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης αναφέρει:

«Η πρωτοφανής αντίληψη της Τουρκίας ότι δύναται να απειλεί με τη χρήση βίας γειτονικές της χώρες όταν αυτές ασκούν τα νόμιμα δικαιώματά τους αντίκειται στον σύγχρονο πολιτικό πολιτισμό αλλά και σε θεμελιώδεις διατάξεις του Διεθνούς Δικαίου. 

Καλούμε την Τουρκία να αντιληφθεί ότι το Διεθνές Δίκαιο και οι αξίες επί των οποίων οικοδομήθηκε η σύγχρονη διεθνής τάξη δεσμεύουν  όλα τα κράτη του κόσμου. Δεν εφαρμόζονται επιλεκτικά και αποτελεί ευθύνη της διεθνούς κοινότητας να τις υπερασπιστεί αφού η παραβίασή τους σηματοδοτεί μέγιστους κινδύνους. 

Η Τουρκία δεσμεύεται από το Άρθρο 2 (4) του Χάρτη των Η.Ε., μεταξύ άλλων. Αν έχει διαφορετική αντίληψη, ας το δηλώσει ρητά. 

Σε κάθε περίπτωση, της υπενθυμίζουμε ότι η άσκηση δικαιωμάτων κυριαρχίας της Ελλάδας δεν υπόκειται σε καμίας μορφής τουρκική αρνησικυρία.»

Open Image Modal
Οι Ευρωπαίοι ΥΠΕΞ στην οικογενειακή φωτογραφία από το άτυπο συμβούλιο Gymnich στο Βερολίνο, στις 28 Αυγούστου 2020, ποζάρουν με μάσκες και κοινωνικές αποστάσεις λόγω κορονοϊού. (Photo by Kay Nietfeld / POOL / AFP) (Photo by KAY NIETFELD/POOL/AFP via Getty Images)
KAY NIETFELD via Getty Images

 

Δένδιας στην Ντόιτσε Βέλε: Στο τραπέζι οι κυρώσεις, αυτό συμφωνήθηκε

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε συνέντευξή του στην γερμανική Ντόιτσε Βέλε, εξηγεί ποιό ακριβώς είναι το περιεχόμενο και το μήνυμα που εξέπεμψαν προς την Άγκυρα οι Ευρωπαίοι ομόλογοί του, όπως προκύπτει από το προσχέδιο κυρώσεων για την Τουρκία επεξεργάστηκε καταρχήν ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας, Ζοζέπ Μπορέλ, παραπέμποντας το ζήτημα για αποφάσεις στη σύνοδο κορυφής.

«Δεν θεωρώ ότι αποτελεί επιτυχία για εμάς. Θεωρώ ότι αποτελεί επιτυχία για την κοινή ευρωπαϊκή μας οικογένεια. Είναι γεγονός ότι στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο αντιμετωπίζουμε την επιθετικότητα της Τουρκίας, την παράνομη συμπεριφορά της Τουρκίας. Είναι μία συμπεριφορά που έρχεται σε αντίθεση με το Διεθνές Δίκαιο, με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Έτσι, εντός της ευρωπαϊκής οικογένειας αποφασίσαμε ότι, σε περίπτωση που η Τουρκία δεν επιστρέψει στο δρόμο της λογικής, αν δεν επιστρέψει στη διαδικασία του διαλόγου, σε μία διαδικασία κατά την οποία ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας θα είναι απαραίτητος, οι κυρώσεις θα είναι στην ημερήσια διάταξη. Αυτό συμφωνήθηκε», υπογραμμίζει μεταξύ άλλων στην συνέντευξή του ο Νίκος Δένδιας.

Παράλληλα, καλεί τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν να λάβειτ τις αποφάσεις του, συμβάλοντας στην εκτόνωση της αδικαιολόγητης έντασης, ενώ σε ερώτηση για το ενδεχόμενο/προοπτική ελληνοτουρκικού διαλόγου, ο υπουργός Εξωτερικών τονίζει πως οι όροι δεν μπορεί παρά να είναι σε κάθε περίπτωση αυτοί του Διεθνούς Δικαίου: «Μπορούμε να το κάνουμε και αυτό. Αλλά θα πρέπει να έχουμε όρους αναφοράς. Και ποιοι είναι οι όροι αναφοράς σε μία συζήτηση σαν αυτή; Είναι σαφές: Το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Και, επιτρέψτε μου να προσθέσω: Ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, επειδή έχουμε ζητήματα με την Τουρκία σε σχέση με τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αλλά και πάλι: Αν η Τουρκία είναι διατεθειμένη να συνεννοηθεί με την Ελλάδα, και με την ΕΕ, την Ελλάδα, την Κύπρο, θα είμαστε απολύτως ικανοποιημένοι. Απολύτως.»