Απαγόρευση άσκοπων μετακινήσεων: Ο σχεδιασμός, η ανησυχία και το τραγικό δίλημμα

Γιατί τονίζουν από την κυβέρνηση τον ρόλο των «άσκοπων μετακινήσεων».
Open Image Modal
Ερημη η οδός Πανεπιστημίου το βράδυ της Κυριακής.
ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSI

Αυτό που είχαν αντιληφθεί όλοι ότι θα συνέβαινε –και για το οποίο υπήρχαν σχετικές εισηγήσεις στο Μέγαρο Μαξίμου αρκετές μέρες πριν – τέθηκε τελικά σε εφαρμογή από σήμερα, στις έξι το πρωί. Χθες το βράδυ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε με τηλεοπτικό του μήνυμα την απαγόρευση άσκοπων μετακινήσεων και πέντε υπουργοί εξειδίκευσαν το πώς ακριβώς θα εφαρμοστεί το πιο αυστηρό μέτρο στη μάχη κατά της διασποράς του κορονοϊού.

Για ποιο λόγο όμως επελέγη τελικά αυτή η απαγόρευση και ειδικά την συγκεκριμένη στιγμή; Δύο ήταν οι βασικές παράμετροι που οδήγησαν –ουσιαστικά υποχρέωσαν- τον Κυριάκο Μητσοτάκη να λάβει μία τέτοια απόφαση.

Πρώτη παράμετρος: Παρά τις συνεχείς συστάσεις και από επιστήμονες αλλά και από κυβερνητικά στελέχη, με πρώτο τον Πρωθυπουργό, τελικά υπήρχαν πολλοί που δεν συμμορφώνονταν με το «Μένουμε Σπίτι». Έτσι, συνέχιζαν να καταγράφονται εικόνες συναθροίσεων πολιτών σε παραλίες, πλατείες και πάρκα, ενώ την Παρασκευή υπήρξαν και αρκετές εξορμήσεις εκδρομέων προς την περιφέρεια. Κάτι που σημαίνει ότι αυξήθηκε κατά πολύ ο κίνδυνος μετάδοσης του κορονοϊού, ακόμα και σε περιοχές που δεν υπάρχουν καταγεγραμμένα κρούσματα. Αυτό τόνισε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο χθεσινό του τηλεοπτικό μήνυμα, κάνοντας λόγο για τους «λίγους επιπόλαιους που θέτουν σε κίνδυνο τους πολλούς υπεύθυνους». Έτσι, μπροστά στο ανησυχητικό ενδεχόμενο μίας ανεξέλεγκτης κατάστασης, κρίθηκε ότι πλέον απαιτούνται πιο δραστικά μέτρα.

Δεύτερη παράμετρος: Η ραγδαία αύξηση των καταγεγραμμένων κρουσμάτων. Από τα 34 νέα κρούσματα του Σαββάτου, την Κυριακή στην ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας το νούμερο είχε σχεδόν τριπλασιαστεί. 94 νέα κρούσματα, δύο επιπλέον θάνατοι, περισσότεροι ασθενείς με ανάγκη νοσηλείας στις ΜΕΘ. Και σύμφωνα με τις καθημερινές ενημερώσεις του Καθηγητή λοιμωξιολογίας Σωτήρη Τσιόδρα, αλλά και του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά, ακόμα δεν έχουμε δει την κορύφωση της κατάστασης.

Κορύφωση σε 15 μέρες

Όπως εκτιμούν τα δύο στελέχη, τις επόμενες δύο εβδομάδες αναμένεται η κορύφωση της εμφάνισης των κρουσμάτων στη χώρα μας. Και εδώ προκύπτει το καθοριστικό ερώτημα: Θα αντέξει το ΕΣΥ; Αν συνεχιστεί η μετάδοση του κορονοϊού, πολύ δύσκολα θα μπορούν να ανταποκριθούν γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό, ενώ δεν θα επαρκούν και τα μέσα.

Αυτό τόνισε στο χθεσινό του μήνυμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κάνοντας λόγο για ένα εφιαλτικό σενάριο που ήδη όμως το βλέπουμε να εξελίσσεται με δραματικό τρόπο στη γειτονική Ιταλία. «Δεν πρέπει να φτάσουμε στο σημείο να διαλέγουμε ποιος θα ζήσει και ποιος θα χαθεί», είπε συγκεκριμένα ο Πρωθυπουργός για ένα τραγικό δίλημμα με το οποίο κανένας γιατρός δεν θέλει να βρεθεί αντιμέτωπος. «Το σύστημα Υγείας θα δοκιμαστεί» παραδέχθηκε ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, στη χθεσινή διευκρινιστική συνέντευξη τύπου, συμπληρώνοντας ότι όσο καθυστερεί η εξάπλωση του κορονοϊού, δίνεται η δυνατότητα για περισσότερη ενίσχυση.

Μοναδικός στόχος λοιπόν για να επιτευχθεί ο κυβερνητικός σχεδιασμός και η ανάσχεση της διασποράς του φονικού κορονοϊού, είναι «να σπάσει η αλυσίδα μετάδοσής του», όπως είπε και ο Πρωθυπουργός. Να γιατί επελέγη τελικά η υιοθέτηση πιο αυστηρών περιορισμών.

Ατομική ευθύνη

Όσο για το σκεπτικό της απόφασης, κυβερνητικά στελέχη τονίζουν τον χαρακτηρισμό «άσκοπες». Όπως σημείωσαν χθες οι υπουργοί κατά την παρουσίαση διευκρινίσεων του νέου μέτρου, ουσιαστικά ο στόχος είναι έως τις 6 Απριλίου να πραγματοποιούνται όσες μετακινήσεις θεωρούνται απολύτως απαραίτητες. Οι πολίτες θα μπορούν να μετακινούνται από και προς την εργασία τους, να κάνουν τις αναγκαίες αγορές τροφοδοσίας ή κάποια άλλη δραστηριότητα που προβλέπεται στο μέτρο, αλλά θα υποχρεωθούν να σταματήσουν τις χωρίς ουσιαστικό λόγο εξόδους από τα σπίτια τους που -σύμφωνα με την κυβέρνηση και τους ειδικούς- αυξάνουν τις πιθανότητες μετάδοσης του κορονοϊού.

Και για να αναδείξει ακόμα περισσότερο το πρόβλημα αυτών των άσκοπων μετακινήσεων αλλά και της ανυπακοής στα όσα ισχύουν αυτό το κρίσιμο διάστημα, ο Νίκος Χαρδαλιάς αποκάλυψε τι διαπιστώθηκε κατά τη διάρκεια δειγματοληπτικών ελέγχων σε πολίτες που επέστρεψαν από το εξωτερικό και που θα έπρεπε να βρίσκονται σε καραντίνα.

Σε 13 περιπτώσεις διαπιστώθηκε ότι δεν ίσχυσε ο προβλεπόμενος περιορισμός γι΄ αυτό και οι παραβάτες τιμωρήθηκαν με πρόστιμο 5.000 ευρώ έκαστος. Και όπως σημείωσε ο Κυριάκος Πιερρακάκης: «Η συλλογική μοίρα εξαρτάται από την ατομική ευθύνη». Πάντως την ανάγκη να ληφθούν νωρίτερα πιο αυστηρά μέτρα είχαν επισημάνει πολλοί, ανάμεσα τους και η HuffPost, που σε προ ημερών δημοσίευμα της τόνιζε τους κινδύνους που υπάρχουν εξαιτίας της ταχύτατης και χωρίς διακρίσεις μετάδοσης του φονικού ιού.