Απάντηση Σολτς σε Βανς: Δεν δεχόμαστε παρεμβάσεις- Καρφιά περί ναζισμού και ακροδεξιάς

Μετά και τηn προκλητική συνάντηση του αμερικανού προέδρου με την επικεφαλής του νεοναζιστικού AfD. "Ακατανόητη και εκνευριστική" η εμφάνιση Βανς. Αντιδρά και ο αρχηγός του CDU.
|
Open Image Modal
O Καγκελάριος της Γερμανίας, Ολαφ Σολτς στην Διάσκεψη του Μονάχου (15 Φεβρουαρίου 2025)
via Associated Press

«Εμείς οι ίδιοι θα αποφασίσουμε τι θα συμβεί στη συνέχεια με την δημοκρατία μας», δηλώνει κατηγορηματικά ο Γερμανός Καγκελάριος, Όλαφ Σολτς απαντώντας στην ομιλία του αντιπροέδρου των ΗΠΑ Τζ.Ντ.Βανς στην Διάσκεψη του Μονάχου που ”πάγωσε” τους ευρωπαίους ηγέτες.

Ευχαρίστησε βέβαια τον αμερικανό αντιπρόεδρο για την επίσκεψή του στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Νταχάου αλλά έσπευσε και να του υπενθυμίσει το ότι «το ”Ποτέ Ξανά!” είναι το συμπέρασμα που έχουμε βγάλει από την γερμανική ιστορία, αλλά η Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) είναι ένα κόμμα που εξυμνεί τον εθνικοσοσιαλισμό ως μια ”κουτσουλιά” στην γερμανική ιστορία», κάνοντας σαφή επικριτική αναφορά στην συνάντησης Βανς με την επικεφαλής του ΑfD. 

Λίγο νωρίτερα, ο Σολτς σε ανάρτησή του στο Χ, έγραφε ότι απορρίπτει ρητά όσα είπε ο Βανς, τονίζοντας ότι, «λόγω της εμπειρίας τους με τον εθνικοσοσιαλισμό, τα δημοκρατικά κόμματα στην Γερμανία έχουν μια συναίνεση και αυτή είναι το τείχος πυρός έναντι των ακροδεξιών κομμάτων». Χαρακτήρισε δε  «ακατανόητη» την εμφάνιση του αμερικανού αντιπροέδρου: «Δεν μπορώ να καταλάβω. Όσα ειπώθηκαν είναι εκνευριστικά και δεν μπορούν απλώς να σχολιαστούν απορριπτικά και να υποβαθμιστούν». 

Από το βήμα της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια (MSC), όπου χθες ο Τζέι Ντι Βανς εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στους Ευρωπαίους, κατηγορώντας τους για έλλειμμα δημοκρατίας και σοβιετικού τύπου πρακτικές, ο Όλαφ Σολτς τόνισε ότι η δέσμευση στο «Ποτέ Ξανά!», την οποία εξέφρασε ο ίδιος ο αμερικανός αντιπρόεδρος από το Νταχάου, δεν συνάδει με την υποστήριξη της AfD.

Καρφιά για αμερικανική παρέμβαση στις γερμανικές εκλογές

«Ο εθνικοσοσιαλισμός και τα τερατώδη εγκλήματά του υποβαθμίζονται από μέλη της AfD», σημείωσε, αναφερόμενος εμμέσως στην δήλωση του πρώην αρχηγού του κόμματος Αλεξάντερ Γκάουλαντ, ο οποίος είχε περιγράψει την ναζιστική περίοδο ως «κουτσουλιά στην γερμανική ιστορία».

«Γι′ αυτό δεν θα δεχθούμε να επέμβουν ξένοι στη δημοκρατία μας, στις εκλογές μας, στην δημοκρατική διαμόρφωση γνώμης. Αυτό δεν αρμόζει - ειδικά όχι σε φίλους και συμμάχους και το απορρίπτουμε κατηγορηματικά: Εμείς οι ίδιοι θα αποφασίσουμε τι θα συμβεί στη συνέχεια με τη δημοκρατία μας», υπογράμμισε ο Όλαφ Σολτς. 

Παρόλη την ένταση με τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ, ο Σολτς δήλωσε ότι παραμένει προσηλωμένος στην διατλαντική συνεργασία και επανέλαβε την θέση του για αύξηση των αμυντικών δαπανών με παράλληλη ανάπτυξη της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας.

«Χρειαζόμαστε μια ισχυρή ευρωπαϊκή βιομηχανία όπλων. Με μόνιμη παραγωγή των πιο σημαντικών τύπων πυρομαχικών και όπλων στην Ευρώπη. Ταυτόχρονα, λέω ότι δεν θα εγκαταλείψουμε τη διατλαντική ενοποίηση των αμυντικών μας βιομηχανιών και θα συνεχίσουμε να αγοράζουμε νέο αμερικανικό στρατιωτικό εξοπλισμό στο μέλλον», τόνισε.

Σίγουρη και αποφασιστική βοήθεια στην Ουκρανία

Αναφερόμενος στον πόλεμο στην Ουκρανία, ο κ. Σολτς επαναβεβαίωσε την προσήλωση της Ευρώπης στην στρατιωτική στήριξη της χώρας και υποσχέθηκε «σίγουρη και αποφασιστική» βοήθεια σε πιθανές διαπραγματεύσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας. «Εμείς οι Ευρωπαίοι είμαστε αυτοί που υποστηρίζουμε περισσότερο την Ουκρανία, για όσο είναι απαραίτητο. Μια ρωσική νίκη ή μια κατάρρευση της Ουκρανίας δεν θα έφερνε ειρήνη. Μια υπαγορευμένη ειρήνη δεν θα γίνει αποδεκτή», προειδοποίησε ο καγκελάριος και περιέγραψε ως θετική εξέλιξη το γεγονός ότι η αμερικανική κυβέρνηση επιβεβαίωσε τον κοινό στόχο της διατήρησης της «κυρίαρχης ανεξαρτησίας» της Ουκρανίας. «Ακόμη και στο τέλος οποιασδήποτε λύσης μέσω διαπραγματεύσεων, η Ουκρανία πρέπει να έχει ένοπλες δυνάμεις με τις οποίες μπορεί να αποκρούσει κάθε νέα ρωσική επίθεση και αυτό θα αποτελέσει τεράστια πρόκληση, για την οποία θα χρειαστούν οι Ευρωπαίοι και οι διατλαντικοί εταίροι», πρόσθεσε.

Τάχθηκε εκ νέου υπέρ της άρσης του «φρένου χρέους» με το σκεπτικό της «έκτακτης ανάγκης», προκειμένου να χρηματοδοτηθεί ο περαιτέρω εξοπλισμός των ενόπλων δυνάμεων και η στήριξη στη Ουκρανία. «Ένας πόλεμος στη μέση της Ευρώπης είναι έκτακτη ανάγκη - τι άλλο;», δήλωσε ο κ. Σολτς και εξέφρασε την πεποίθηση ότι στην επόμενη βουλή θα υπάρχει πλειοψηφία για αυτό, «ακόμα κι αν κάποιοι προτιμούν να αποφύγουν αυτό το ερώτημα». Για να επιτευχθεί η πρόβλεψη του ΝΑΤΟ για αμυντικές δαπάνες στο 2% του ΑΕΠ, θα πρέπει, εξήγησε, να δαπανηθούν επιπλέον 30 δισεκατομμύρια ευρώ από το 2028. «Αυτό δεν μπορεί να καλυφθεί από τον προϋπολογισμό και όποιος το ισχυρίζεται, δεν λέει την αλήθεια στους πολίτες», κατέληξε.

Αντιδράσεις και από τον Μερτς

Από την πλευρά του ο αρχηγός του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) και υποψήφιος καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς, ο οποίος είχε χθες και συνάντηση με τον Τζέι Ντι Βανς στο Μόναχο, μίλησε για «σχεδόν παρεμβατική» ομιλία και για έναν «ενοχλητικό τρόπο να αντιμετωπίσει κανείς τους Ευρωπαίους, ειδικά εμάς τους Γερμανούς».

Σε συνέντευξή του στους τηλεοπτικούς σταθμούς RTL/n-tv, ο κ. Μερτς δήλωσε ακόμη: «Έχουμε διαφορετική άποψη και το κατέστησα σαφές στον κ. Βανς κατά την διάρκεια της συνομιλίας που είχαμε».

Πηγή: AΠΕ ΜΠΕ

-- --