Aπάτη τύπου «καρουζέλ» – Στην Εισαγγελία Πρωτοδικών το πόρισμα Βουρλιώτη

Με εικονικές συναλλαγές απέφευγαν την καταβολή φόρου - Ζημία 35 εκατ. ευρώ για το Δημόσιο - Εμπλέκονται επιχειρηματίας και κορυφαίος τραπεζίτης-πολιτικός.
Open Image Modal
Ακρόαση από τα Μέλη της Επιτροπής, του προτεινόμενου, Χαράλαμπου Βουρλιώτη, από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Γεώργιο Φλωρίδη, για διορισμό στη θέση του Προέδρου της Αρχής Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και διατύπωση γνώμης της Επιτροπής, Τετάρτη 10 Ιουλίου 2024. (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)
Eurokinissi

Πολυσέλιδο πόρισμα 350 σελίδων από την Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος βρίσκεται στα χέρια του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης σχετικά με απάτη τύπου «καρουζέλ» στην οποία εμπλέκονται επιχειρηματίας της Βόρειας Ελλάδας και κορυφαίο στέλεχος τράπεζας που έχει διαδρομή και στην κεντρική πολιτική σκηνή.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, με επικεφαλής τον Χαράλαμπο Βουρλιώτη, ερεύνησε την υπόθεση και κατέληξε πως οι εμπλεκόμενοι ζημίωσαν το Ελληνικό Δημόσιο με 35 εκατ. ευρώ χρησιμοποιώντας ένα πολυδαίδαλο σύστημα εικονικών συναλλαγών.

Ο επιχειρηματίας, το όνομα του οποίου είχε εμπλακεί σε πολύκροτη ποινική υπόθεση η οποία απασχόλησε την κοινή γνώμη της χώρας για μήνες, σε συνεργασία με στενό συγγενικό του πρόσωπο διαχειριζόταν ένα δίκτυο εταιρειών-φαντασμάτων σε Ελλάδα, Βουλγαρία και άλλες χώρες του εξωτερικού.

Μέσω αυτών των εταιρειών πραγματοποιούνταν εικονικές συναλλαγές που του επέτρεπαν είτε να εισπράττει ΦΠΑ που δεν δικαιούνταν είτε να αποφεύγει την καταβολή του φόρου.

 

 

Aπάτη τύπου «καρουζέλ»

Η συγκεκριμένη απάτη, γνωστή ως «καρουζέλ», λειτουργεί με τη μέθοδο του «εξαφανισμένου εμπόρου», προκαλώντας σοβαρές οικονομικές ζημιές τόσο στην ελληνική οικονομία όσο και στα ευρωπαϊκά ταμεία.

Οι αρμόδιες αρχές στην Ελλάδα, καθώς και το γραφείο των Ευρωπαίων εντεταλμένων εισαγγελέων, έχουν ήδη ενημερωθεί για την υπόθεση.

Στην υπόθεση, εκτός από τον επιχειρηματία, εμπλέκεται και πρόσωπο το οποίο έχει διατελέσει μέλος διοίκησης τράπεζας, ενώ έχει περάσει και από τα κοινά και μάλιστα στην κεντρική πολιτική σκηνή.

Παρά τη σοβαρότητα των κατηγοριών, η Αρχή για το Ξέπλυμα δεν έχει προχωρήσει προς το παρόν στη δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων του επιχειρηματία, καθώς εκκρεμούν και άλλες ποινικές δικογραφίες σε βάρος του. Η τελική απόφαση για τις περαιτέρω δικονομικές ενέργειες αναμένεται να ληφθεί από τον εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με το πόρισμα, ο επιχειρηματίας είχε πάρει δάνεια από την τράπεζα που διοικούσε το εν λόγω στέλεχος, χωρίς να πληρούνται οι απαραίτητες προϋποθέσεις. Σε αντάλλαγμα, ο επιχειρηματίας φέρεται να βοήθησε τον τραπεζίτη να νομιμοποιήσει παράνομα κεφάλαια ύψους 2 εκατ. ευρώ, τα οποία δεν δηλώθηκαν ποτέ στο «πόθεν έσχες» του.

Προστίθεται, επίσης, στο σκάνδαλο και η εμπλοκή ενός εν ενεργεία αξιωματικού της ΕΛ.ΑΣ. στη Βόρεια Ελλάδα. Ο αξιωματικός αυτός εμφανίζεται να παρείχε βοήθεια στον επιχειρηματία, βεβαιώνοντας σε πολλές περιπτώσεις το γνήσιο της υπογραφής του, διευκολύνοντας συναλλαγές ύψους εκατομμυρίων ευρώ. Το συγκεκριμένο εύρημα έχει ήδη γνωστοποιηθεί στην Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων, η οποία θα εξετάσει περαιτέρω τη συμμετοχή του αξιωματικού στην υπόθεση.

Πηγή: dikastiko