Απαγόρευση κυκλοφορίας στη Βαγδάτη μετά τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις - Εννέα νεκροί, 400 τραυματίες

Αίτημα η απομάκρυνση διεφθαρμένων πολιτικών.
Open Image Modal
ASSOCIATED PRESS

Δυνάμεις επιβολής της τάξης και διαδηλωτές συγκρούονταν έως και το βράδυ της Τετάρτης στο κέντρο της Βαγδάτης, όπου κηρύχθηκε σχεδόν απόλυτη απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 06:00 σήμερα και «μέχρι νεοτέρας διαταγής» έπειτα από δύο ημέρες μαζικών κινητοποιήσεων στις οποίες έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον εννέα άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι τουλάχιστον 400.

Εκρήξεις συντάραξαν αργά το βράδυ τη λεγόμενη Πράσινη Ζώνη στη Βαγδάτη, όπου τοπικά ΜΜΕ έκαναν λόγο για πλήγματα από τουλάχιστον δύο ρουκέτες, η μία εκ των οποίων έπεσε κοντά στην πρεσβεία της Τουρκίας.

Η ιρακινή πρωτεύουσα, η δεύτερη πολυπληθέστερη του αραβικού κόσμου, ξυπνά σήμερα σε κλίμα έντασης. Ο πρωθυπουργός Άντελ Άμπντελ Μάχντι έχει απαγορεύσει κάθε κίνηση οχημάτων και προσώπων, η ημέρα κηρύχθηκε αργία για τους δημόσιους λειτουργούς, ενώ ο θυελλώδης σιίτης ηγέτης Μοκτάντα Σαντρ καλεί τους πολλούς υποστηρικτές του να ενωθούν με τους διαδηλωτές και να συμμετάσχουν σε «ειρηνικές καθιστικές διαμαρτυρίες».

Η τρίτη ημέρα των κινητοποιήσεων, με μια πλειάδα αιτημάτων, από το να φύγουν οι διεφθαρμένοι πολιτικοί ως το να μειωθεί η ανεργία και να υπάρξουν καλύτερες δημόσιες υπηρεσίες, χαρακτηρίζεται η πρώτη πολύ σοβαρή δοκιμασία για την κυβέρνηση του Μάχντι.

Μέχρι στιγμής οι αρχές, που καταγγέλλουν ότι υπάρχουν «δολιοφθορείς» και «προβοκάτορες» μεταξύ των διαδηλωτών, επέλεξαν πολύ σκληρή αντιμετώπιση των «ταραχοποιών» στοιχείων: οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ με πραγματικές σφαίρες για να διαλύσουν τους συμμετέχοντες σε διαδηλώσεις στη Βαγδάτη και στη Νασιρίγια, όπως και στη Νατζάφ, ιερή πόλη για τους σιίτες.

Ο απολογισμός είχε φθάσει ως χθες βράδυ τους εννέα νεκρούς — πρόκειται για οκτώ διαδηλωτές και έναν αστυνομικό — που σκοτώθηκαν από σφαίρες στη Βαγδάτη και στη Νασιρίγια. Οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι δεν διευκρίνισαν από ποιους προήλθαν τα πυρά.

Απαγόρευση της κυκλοφορίας επιβλήθηκε και στη Νατζάφ και στη Νασιρίγια.

Όμως στη Βαγδάτη και άλλες ιρακινές πόλεις, χιλιάδες πολίτες ως το βράδυ συνέχιζαν να βρίσκονται στους δρόμους και να εκφράζουν την οργή τους εναντίον του πολιτικού προσωπικού μιας χώρας που η ΜΚΟ Διεθνής Διαφάνεια κατατάσσει δωδέκατη στον κόσμο ως προς τη διαφθορά.

Εκφράζοντας ανησυχία για τον κίνδυνο περαιτέρω κλιμάκωσης, ο ΟΗΕ κάλεσε σε «αυτοσυγκράτηση».

Ανάμεσα στα συνθήματα που ακούστηκαν χθες ήταν και η αξίωση να «πέσει το καθεστώς», σύνθημα που παραπέμπει στις κινητοποιήσεις του 2011 που έμειναν γνωστές ως Αραβική Άνοιξη. Οι πολίτες απαίτησαν «αλλαγή» και «δουλειές», στις κινητοποιήσεις του προηγούμενου 24ωρου, που δεν μοιάζουν να έχουν σαφές κομματικό ή παραταξιακό πρόσημο.

Open Image Modal
ASSOCIATED PRESS
Open Image Modal
ASSOCIATED PRESS
Open Image Modal
ASSOCIATED PRESS
 

 (Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)