Απαγόρευση προσέγγισης κρουαζιερόπλοιων στην Ελλάδα

Η Διεθνής Ένωση Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA), αναγνωρίζει την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης.
Open Image Modal
EUROKINISSI

Η κρουαζιέρα ήταν από τους πρώτους τομείς του τουρισμού, που επλήγη από την εξάπλωση του κορονοϊού COVID-19. Θυμόμαστε, άλλωστε και την καραντίνα που είχαν υποστεί κρουαζιερόπλοια διεθνώς.

Στην Ελλάδα, μετά την Celestyal, η οποία με δική της πρωτοβουλία ανέστειλε τις κρουαζιέρες της μέχρι την Πρωτομαγιά, ήρθε η κοινή απόφαση των υπουργών Υγείας, Υποδομών & Μεταφορών και Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, να περιοριστεί προσωρινά ο κατάπλους όλων των επαγγελματικών πλοίων θαλάσσιας αναψυχής, συμπεριλαμβανομένων των κρουαζιερόπλοιων, στα ελληνικά λιμάνια και η με οποιονδήποτε τρόπο αποβίβαση επιβατών από τα πλοία έως και τις 15 Απερίλιου 2020. 

Για τη Διεθνή Ένωση Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA) και τα μέλη της, η ασφάλεια, η υγεία και η ευζωία των επιβατών και των πληρωμάτων παραμένουν η νούμερο ένα προτεραιότητα. Η παγκόσμια βιομηχανία κρουαζιέρας από την πρώτη στιγμή παρακολουθεί με προσοχή αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση και αναπτύσσει διαρκώς νέα μέτρα προστασίας και ασφάλειας, που βασίζονται στις κατευθυντήριες οδηγίες των διεθνών υγειονομικών αρχών. 

«Καθώς αντιμετωπίζουμε μία άνευ προηγουμένου κατάσταση, αναγνωρίζουμε την απόφαση επιβολής του προληπτικού αυτού μέτρου που περιορίζει προσωρινά την κίνηση των κρουαζιεροπλοίων στα ελληνικά λιμάνια. Η δημόσια υγεία και η ασφάλεια προέχουν,» δήλωσε η κα Μαρία Δεληγιάννη, Εκπρόσωπος της CLIA Europe στην Ανατολική Μεσόγειο, επισημαίνοντας ότι «τα κρουαζιερόπλοια επηρεάζονται από το κλείσιμο λιμένων και την αναστολή των λειτουργιών τους σε διάφορα μέρη του κόσμου. Ενθαρρύνουμε τους λιμένες να επιτρέψουν στα πλοία να ολοκληρώσουν τα ταξίδια τους και να προσφέρουν καταφύγιο στα πλοία εν αναμονή της επανέναρξης των δραστηριοτήτων τους.»

Η κρουαζιέρα αποτελεί δυναμικό τμήμα του τουριστικού προϊόντος στην Ελλάδα, με σημαντική συμβολή στην οικονομική ανάπτυξη και την απασχόληση, καθώς συνεισφέρει περισσότερα από 600 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο και προσφέρει σχεδόν 12.000 θέσεις εργασίας. Αυτός ο προσωρινός προορισμός, φαίνεται ότι θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στον κλάδο της κρουαζιέρας αλλά και πέρα από αυτόν.

Πολίτες που ανησυχούν ότι πάσχουν από λοίμωξη του αναπνευστικού (πυρετό ή/και βήχα ή/και δύσπνοια) και ήρθαν σε επαφή με πιθανό ή επιβεβαιωμένο κρούσμα ή έχουν ιστορικό ταξιδιού σε πληττόμενες χώρες θα πρέπει να επικοινωνούν με τον ΕΟΔΥ στο τηλ. 1135.

Προσοχή: Δεν θα πρέπει να επισκέπτονται ιδιωτικά ιατρεία, εφημερεύοντα νοσοκομεία, εξωτερικά ιατρεία κ.λπ. Ο ΕΟΔΥ θα μεριμνήσει για την διακομιδή τους σε νοσοκομεία αναφοράς του κορονοϊού.  Χρήσιμες πληροφορίες εδώ.