Ένα νέο επεισόδιο στις επί δεκαετίες τεταμένες σχέσεις Νοτίου Κορέας και Ιαπωνίας εκτυλίσσεται τους τελευταίους μήνες και ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων που θα διεξαχθούν στη χώρα του ανατέλλοντος ηλίου. Και αυτή τη φορά η διαμάχη αφορά τη σημαία.
Η επίσημη σημαία της Ιαπωνίας, που λέγεται Nisshōki (η σημαία του ανατέλλοντος ήλιου)- αλλά στη χώρα συνήθως την αποκαλούν Hinomaru (κύκλος του ήλιου) – είναι λευκή με ένα μεγάλο κόκκινο δίσκο στη μέση που εκπροσωπεί τον ανατέλλοντα ήλιο.
Υπάρχει όμως και μια άλλη σημαία, γνωστή ως Κyokujitsuki του παλαιού αυτοκρατορικού ιαπωνικού ναυτικού η οποία χρησιμοποιήθηκε σε εκστρατείες στην Ασία και τον Ειρηνικό πριν και κατά τη διάρκεια του Β′ Παγκοσμίου Πολέμου. Αυτή η σημαία είναι κόκκινη σχηματίζοντας στο κέντρο έναν δίσκο και από αυτό εκτείνονται 16 λευκές ακτίνες. Χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα από το Π.Ν.
Η σημαία kyokujitsuki υψώθηκε για πρώτη φορά από φεουδάρχες πολέμαρχους και ακολούθως υιοθετήθηκε από τον αυτοκρατορικό ιαπωνικό στρατό το 1870 και έγινε το σύμβολο του ΠΝ το 1889.
Αν και χρησιμοποιείται συνήθως από τους ακροδεξιούς της Ιαπωνίας, χρησιμοποιείται επίσης σε εμπορικά προϊόντα και είναι το εταιρικό λογότυπο της φιλελεύθερης εφημερίδας Asahi.
«Είναι σαν την σβάστικα των Ναζί»
Για τους Κορεάτες όμως συνιστά ένα σύμβολο που ξυπνά οδυνηρές μνήμες από την περίοδο της ιαπωνικής κατοχής και τις απίστευτες φρικαλεότητες που διαπράχθηκαν σε βάρος τους από τους Ιάπωνες. Γι′ αυτό και ζητούν να απαγορευθεί η χρήση αυτής της σημαίας που συνιστά μια διαρκή υπενθύμιση τους φιλοπολεμικού παρελθόντος της χώρας, στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Σημειώνεται πως η Ιαπωνία είχε συμμαχήσει με την ναζιστική Γερμανία και την φασιστική Ιταλία κατά τον Β′ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Μάλιστα η Σεούλ, όπως αναφέρει ο Guardian, κατέθεσε και σχετικό αίτημα στην Ολυμπιακή Επιτροπή με το υπουργείο Αθλητισμού να τονίζει πως πρόκειται για ένα μιλιταριστικό σύμβολο κατάλοιπο της αποικιοκρατίας.
«Μια σημαία που συμβολίζει τον πόλεμο δεν είναι η κατάλληλη για τους ειρηνικούς Ολυμπιακούς Αγώνες» είχε σχολιάσει ο βουλευτής της κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος Αν Μι-σουκ. «Η σημαία του ανατέλλοντος ήλιου είναι σαν ένα σύμβολο του διαβόλου για τους Ασιάτες, τους Κορεάτες όπως και η σβάστικα που ήταν ένα σύμβολο των Ναζί φέρνει στο μυαλό των Ευρωπαίων την εισβολή και γεννά φρίκη».
Έδειξε μάλιστα και μια φωτογραφία στην οποία φαίνεται η σημαία Κyokujitsuki και η ναζιστική με τη σβάστικα και μεταξύ αυτών το σύμβολο ίσον (=) ενώ ανάλογες φωτογραφίες αναρτώνται και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Οι διοργανωτές των Αγώνων στο Τόκιο όμως δηλώνουν πως δεν πρόκειται να περιορίσουν τη δημόσια χρήση της σημαίας κατά τη διάρκεια της αθλητικής διοργάνωσης τονίζοντας πως χρησιμοποιείται ευρέως στην Ιαπωνία χωρίς πολιτικές συνέπειες.
Τι λέει το Τόκιο και η ΔΟΕ
Ο δε υπουργός Αθλητισμού της Ιαπωνίας λέει τώρα πως θα δώσει εξηγήσεις για το θέμα ενώ στην ιστοσελίδα του υπουργείου η σημαία αναφέρεται ως ένα αναπόσπαστο κομμάτι του ιαπωνικού πολιτισμού προσθέτοντας πως είναι «ευρέως αποδεκτό τη διεθνή κοινότητα».
Σημειώνεται πως οι Ιάπωνες αθλητές εδώ και πολύ καιρό χρησιμοποιούν σε επίσημες διοργανώσεις την επίσημη σημαία της χώρας αλλά οι Νοτιοκορεάτες φοβούνται πως οι θεατές θα επιλέξουν την σημαία kyokujitsuki.
Η διαμάχη των δύο χωρών ξεσπά εν μέσω της σοβαρής επιδείνωσης των σχέσεων τους μετά την απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου της Νότιας Κορέας το περασμένο έτος βάσει της οποίας μεγάλες ιαπωνικές εταιρείες καλούνται να καταβάλλουν αποζημιώσεις σε Κορεάτες για την καταναγκαστική εργασία τους σε ιαπωνικά ορυχεία και εργοστάσια όταν η κορεατική χερσόνησος ήταν υπό ιαπωνική κατοχή.
Η Ιαπωνία βέβαια επιμένει ότι όλες οι αξιώσεις για αποζημίωσης διευθετήθηκαν με μεταπολεμική ειρηνευτική συνθήκη.
Αυτή βέβαια δεν είναι η πρώτη φορά που υπάρχει πρόβλημα στις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών για τη σημαία της Ιαπωνίας. Πέρυσι, το Τόκιο αποχώρησε από μια διεθνή ναυτική άσκηση μετά την επιμονή της Νοτίου Κορέας να απομακρύνει την επίμαχη σημαία από τα σκάφη.
Η Ιαπωνία με τη σειρά της απέσυρε την πρόσκλησή της προς το ΠΝ της Νοτίου Κορέας να συμμετάσχει σε αντίστοιχη διοργάνωση τον Οκτώβριο.
Σύμφωνα με τον Ολυμπιακό Χάρτη όμως δεν επιτρέπονται διαδηλώσεις και πολιτική, θρησκευτική ή φυλετική προπαγάνδα σε χώρους των Ολυμπιακών Αγώνων, εκδηλώσεις κλπ.Μέχρι στιγμής, η ΔΟΕ έχει δηλώσει ότι θα αντιμετωπίσει ενδεχόμενες παραβιάσεις του Χάρτη κατά τους Αγώνες του επόμενου έτους, κατά περίπτωση.
Πηγή: The Guardian