O Μάικ Μάντιγκαν και ο Τζον Κάλερτον, πρόεδροι της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας αντίστοιχα στην Πολιτεία του Ιλινόι των ΗΠΑ, διέπραξαν ένα θανάσιμο αμάρτημα, σύμφωνα με εκπροσώπους της Καθολικής Εκκλησίας. Τάχθηκαν (άκουσον, άκουσον εν έτη 2019) υπέρ του νόμου που θέλει την άμβλωση να συνιστά θεμελιώδες δικαίωμα των γυναικών. Γι′ αυτό και πλέον δεν θα μπορούν να λάβουν Θεία Κοινωνία «μέχρι να μετανοήσουν για τα σοβαρά αμαρτήματά τους» (δεν γνωρίζουμε εάν θα τους ζητηθεί να αυτομαστιγωθούν).
Η μεσαιωνικής αντίληψης απόφαση του επισκόπου, Τόμας Παπρόκι, επικεφαλής της επισκοπής του Σπίνγκφιλντ αναφέρει πως «επέμειναν πεισματικά να προάγουν το βδελυρό έγκλημα και το σοβαρό αμάρτημα της άμβλωσης».
Και δεν σταματά εκεί...Η απόφαση αναφέρει πως οι Καθολικοί κοινοβουλευτικοί οι οποίοι «συνεργάστηκαν σε αυτό το κακό (...) ψηφίζοντας για οποιονδήποτε νόμο προωθεί τις αμβλώσεις, δεν θα πρέπει να παρουσιαστούν για να λάβουν τη θεία κοινωνία αν προηγουμένως δεν προσεγγίσουν τον Χριστό και την Εκκλησία».
Η θέση της Καθολικής Εκκλησίας επί των αμβλώσεων είναι φυσικά γνωστή και οι ποιμένες αυτής μπορούν να πράττουν όπως κρίνουν ορθό για να σώσουν τις ψυχές των πιστών.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση όμως τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά. Η απόφαση αυτή δεν έχει ως αποκλειστικό στόχο τους δύο πολιτικούς, δηλαδή την τιμωρία τους, την επισήμανση της ανάγκης για μετάνοια κ.λπ. κ.λπ. αλλά και την ανάδειξη των πράξεων τους ως ένα «αμάρτημα» που κανένας πιστός Καθολικός δεν θα πρέπει να παραβλέψει και π.χ. να τολμήσει να τους ξαναψηφίσει. Τουλάχιστον μέχρι να μετανοήσουν και να πειθαρχήσουν στις προσταγές του Καθολικού Δόγματος.
Πρακτικά δηλαδή στόχος είναι, σε μια χώρα που υπάρχει πλήρης διαχωρισμός Εκκλησίας-Κράτους η Καθολική Εκκλησία - ή μάλλον μερίδα των πλέον συντηρητικών- να επιβάλλουν τις θέσεις τους σε αιρετούς και κατ′ επέκταση σε μια Πολιτεία 12,7εκατ. κατοίκων, που μάλιστα ανήκουν σε διαφορετικές θρησκείες.
Σημειώνεται πως η σκηροπυρηνική, προφανώς, επιτροπή του Σπρίνγκφιλντ είχε λάβει την ίδια απόφαση σε βάρος του Δημοκρατικού γερουσιαστή Ντικ Ντάρμπιν, όταν εμπόδισε να περάσει από το Κογκρέσο των ΗΠΑ ένας περιοριστικός νόμος για τις αμβλώσεις το 2018. Ο επίσκοπος τότε δήλωνε πως απλά ακολούθησε τα βήματα του προκατόχου του που το 2004 εν μέσω προεκλογικής εκστρατείας για τις προεδρικές εκλογές, Καθολικοί επίσκοποι είχαν δηλώσει ότι θα αρνούνταν να μεταλάβουν τον Καθολικό υποψήφιο των Δημοκρατικών Τζον Κέρι επειδή τασσόταν υπέρ των αμβλώσεων.
Οι δύο πολιτικοί του Δημοκρατικού Κόμματος στήριξαν ή διευκόλυναν την ψήφιση δύο νόμων υπέρ των αμβλώσεων, το 2017 και το 2019. Ο πιο πρόσφατος νόμος, που εγκρίθηκε στο τέλος Μαΐου από τη Γερουσία, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι η άμβλωση είναι θεμελιώδες δικαίωμα της γυναίκας και ότι «ένα γονιμοποιημένο ωάριο ή ένα έμβρυο δεν έχει ανεξάρτητα δικαιώματα». Ο νόμος αυτός θα πρέπει να επικυρωθεί από τον κυβερνήτη για να τεθεί σε ισχύ.
Το διάταγμα της επισκοπής του Σπρίνγκφιλντ πιθανότατα δεν θα εμποδίσει τους δύο πολιτικούς, που εδρεύουν στο Σικάγο, να μεταλάβουν. Αλλά πιθανότατα όχι στην περιοχή που ελέγχει ο συγκεκριμένος Επίσκοπος.
Πηγές: WGNTV