Η απόσυρση της μηχανής αναζήτησης της Google από την Αυστραλία, με την οποία ο κολοσσός απειλεί λόγω προτεινόμενου νόμου περί αδειοδότησης περιεχομένου, θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις σε πολλές βιομηχανίες, προκαλώντας σε συνεργαζόμενες εταιρείες όπως η Apple πτώση εσόδων και εταιρείες του κλάδου της λιανικής με αποθέματα εν δυνάμει άχρηστων συσκευών.
Η υπαγόμενη στην Alphabet εταιρεία υποστήριξε τον προηγούμενο μήνα ότι ενδεχομένως να απέσυρε τη βασική λειτουργία αναζήτησής της από την Αυστραλία εάν η κυβέρνηση προχωρήσει με τα σχέδιά της να επιβάλει στην ίδια και τη Facebook μια χρέωση (δεν έχει οριστεί ακόμα) για τη χρήση αποσπασμάτων από ειδησεογραφικά κείμενα στις υπηρεσίες τους.
Η Google και το Facebook δίνουν μάχη ενάντια στον – πρώτο του είδους του- «News Media Bargaining Code», ενώ άλλες χώρες εξετάζουν το ενδεχόμενο να προβούν σε αντίστοιχες κινήσεις προκειμένου να βοηθήσουν εκδότες που έχουν χάσει μεγάλο μερίδιο της διαφημιστικής «πίτας», το οποίο έχουν πάρει οι εταιρείες τεχνολογίας. Κάτι που υποδεικνύει πώς η εν λόγω αυστραλιανή προσπάθεια θα μπορούσε να φέρει σημαντικές αλλαγές στη βιομηχανία είναι το ότι η Μicrosoft- η μηχανή αναζήτησης της οποίας, Bing, επωφελείται από οποιαδήποτε «υποχώρηση» της Google- κάλεσε τις ΗΠΑ να θεσπίσουν παρόμοιο νόμο.
Αυστραλοί βουλευτές έχουν πει ότι ο νόμος είναι απαραίτητος για να μπορέσουν να «επιπλεύσουν» οι εταιρείες του χώρου των ΜΜΕ, και ως εκ τούτου θα προχωρήσουν παρά τις απειλές. Η Google, από πλευράς της, υπέβαλε την προηγούμενη εβδομάδα επίσημο έγγραφο όπου υποστήριζε ότι η εξαναγκαστική διαπραγμάτευση «θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα να χρειαστεί να μεταβάλλουμε ή να αποσύρουμε προϊόντα και υπηρεσίες μας».
Η Google προωθεί το δικό της πρόγραμμα πληρωμών, με όρους τους οποίους η ίδια μπορεί να ελέγξει καλύτερα, και τον προηγούμενο μήνα έκλεισε συμφωνία με μεγάλες εκδοτικές εταιρείες στη Γαλλία, καθώς και με το Reuters.
Στην Αυστραλία οι χρήστες της Google, οι διαφημιστές και συνεργάτες της έχουν αρχίσει να ανησυχούν πως θα χάσουν τη μηχανή αναζήτησης της Google, που έχει μερίδιο 94% στην αγορά αναζητήσεων της χώρας. Η διασυνδεδεμένη φύση των προϊόντων της Google σημαίνει πως συσκευές, μεταξύ των οποίων τηλέφωνα Android, υπολογιστές λάπτοπ Chromebook και «έξυπνα» ηχεία Nest θα μπορούσαν να αντιμετωπίζουν προβλήματα εάν λείψουν οι αναζητήσεις.
Από πλευράς της, η εταιρεία έχει υποστηρίξει πως το να υπάρχει η δυνατότητα σύνδεσης με άλλες ιστοσελίδες δωρεάν είναι απαραίτητο για τις αναζητήσεις και πολλές άλλες δωρεάν υπηρεσίες από τις οποίες επωφελούνται οι Αυστραλοί.
Λόγοι ανησυχίας
Είναι πολλές οι εταιρείες που πληρώνονται με τον ένα ή με τον άλλον τρόπο μέσω των εσόδων της Google από τις αναζητήσεις- και έχουν και αυτές λόγους να ανησυχούν. Η Apple, για παράδειγμα, λαμβάνει δισεκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως για να βάζει το Google ως το προεπιλεγμένο πρόγραμμα αναζήτησης στα iPhones, τον web browser Safari και το Siri, όπως έχουν πει αμερικανικές αρχές που ασχολούνται με θέματα μονοπωλίων. Επίσης, δημιουργοί browsers (Mozilla, Opera) λαμβάνουν μερίδιο των εσόδων από τη Google, όπως και πάροχοι υπηρεσιών διαδικτύου στην Αυστραλία όπως η iiΝet της TPG Telecom Ltd, η Optus της Singapore Telecommunications Ltd και η Tesltra Corp.
Tο σύνολο των εσόδων στον κλάδο των αναζητήσεων από διαφημίσεις υπολογίζεται γύρω στα 3 δισ. δολάρια για το 2021 από την eMarketer- και σχεδόν όλα πηγαίνουν στη Google.
Πλήγμα για τα gadgets
Αλυσίδες πώλησης ηλεκτρονικών συσκευών στην Αυστραλία, όπως η JB Hi-Fi Ltd, η Harvey Normam Holdings Ltd και η Officeworks της Westfarmers Ltd θα μπορούσαν επίσης να πληγούν, επειδή διατηρούν αποθέματα συσκευών που έχουν ενσωματωμένη τη μηχανή αναζήτησης της Google. Το ίδιο ισχύει και για αλυσίδες όπως η Kmart, η Big W και η David Jones.
Αν και τα τηλέφωνα Pixel της Google έχουν μόλις το 2% της αγοράς smartphones της Αυστραλίας, τα ηχεία Nest κυριαρχούν με μερίδιο 61%- ή, αλλιώς 1,6 εκατ. νοικοκυριά. Σχεδόν ένα εκατομμύριο Αυστραλοί, από έναν πληθυσμό 25 εκατομμυρίων, χρησιμοποιούν πέντε ή περισσότερες υπηρεσίες της Google, σύμφωνα με την εταιρεία αναλύσεων τεχνολογίας Telsyte.
Εταιρείες του χώρου της λιανικής έχουν αρχίσει να ζητούν διαβεβαιώσεις από την Google για τη λειτουργικότητα των προϊόντων της εάν χαθούν οι αναζητήσεις, αν και δεν έχουν υπάρξει ακυρώσεις ή επιστροφές παραγγελιών, ανέφεραν δύο πηγές στο Reuters.
Ακόμη, η Google έχει και μικρότερες συνεργασίες στις αναζητήσεις. Εταιρείες λογισμικού όπως η Hey You και η Redcat επιτρέπουν σε εστιατόρια να προελκύουν παραγγελίες μέσω κουμπιών που συνοδεύουν τα αποτελέσματα αναζητήσεων, ενώ η Australian Football League επιτρέπει στους φιλάθλους να ψηφίζουν για βραβεία μέσω αναζητήσεων.
Ο Λόρενς Πελετιέ, διευθυντής πωλήσεων και μάρκετινγκ της Redcat είπε ότι η λειτουργία αυτή φέρνει 15.000 παραγγελίες τον μήνα, κυρίως από νέους πελάτες. «Θα ήταν καταστροφικό αν η Google αποσυρόταν; Όχι. Θα ήταν ενοχλητικό; Ναι» είπε.
O Ουζάιρ Μούσα, διευθύνων σύμβουλος της Hey You, είπε ότι διερευνά εναλλακτικές, μα ο μεγαλύτερος ανταγωνιστής της Google στις αναζητήσεις, το Bing, δεν προσφέρει συγκρίσιμο εργαλείο.
Η Κάθριν Ρόουλαντς, νοσοκόμα στο Σίδνεϊ με κινητό Pixel, είπε στο Reuters ότι φοβάται τι θα συμβεί. «Το τηλέφωνό μου χωρίς Google θα μπορούσε να ήταν ένα παλιό Nokia ή κάτι που απλά κάνει τηλεφωνικές κλήσεις» είπε χαρακτηριστικά.
(με πληροφορίες από Reuters)