Απεβίωσε ο John Young, ο «πιο έμπειρος» Αμερικανός αστροναύτης

Απεβίωσε ο John Young, ο «πιο έμπειρος» Αμερικανός αστροναύτης
Open Image Modal
Rick Fowler / Reuters

Απεβίωσε σε ηλικία 87 ετών ο Αμερικανός αστροναύτης Τζον Γιανγκ, που περπάτησε στη Σελήνη το 1972 και έβαλε στα κρυφά ένα σάντουιτς με παστό μοσχαρίσιο κρέας σε τροχιά, κατά τη διάρκεια μιας καριέρας που τον ανέδειξε στο μοναδικό πρόσωπο το οποίο πέταξε σε τρία διαστημικά προγράμματα της NASA.

Ο Γιαγκ, ο οποίος ταξίδεψε συνολικά έξι φορές στο διάστημα, απεβίωσε χθες το βράδυ στην οικία του στο Χιούστον από επιπλοκές που προκάλεσε στην υγεία του η πνευμονία από την οποία νοσούσε, ανέφερε σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ο εκπρόσωπος τύπου της Εθνικής Υπηρεσίας Αεροναυπηγικής και Διαστήματος των ΗΠΑ Άλαρντ Μπιούτελ.

«Η NASA και ο κόσμος έχασαν έναν πρωτοπόρο» επισημαίνεται επιπλέον σε ένα δελτίο τύπου της υπηρεσίας.

Ο πρώην κυβερνήτης δοκιμών του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού ήταν ο ένατος κατά σειρά άνθρωπος που πάτησε στη Σελήνη, μια εμπειρία που έζησαν άλλοι τρεις αστροναύτες έπειτα από εκείνον. Αναδείχθηκε σε ένα από τους πιο επιτυχημένους αστροναύτες στην ιστορία των αμερικανικών διαστημικών προγραμμάτων.

Ο Τζον Γιανγκ ταξίδεψε στο διάστημα δύο φορές κατά τη διάρκεια του προγράμματος Gemini της NASA στα μέσα της δεκαετίας του 1960, δύο φορές στις αποστολές του Apollo και δύο φορές με διαστημικά λεωφορεία τη δεκαετία του 1980. Ήταν ο μόνος που πέταξε και στους τρεις τύπους προγραμμάτων.

Σε ένα tweet που έστειλε η NASA, ο Γιανγκ περιγράφεται ως ο «πιο έμπειρος αστροναύτης μας», που πήρε σύνταξη το 2004 έπειτα από 42 χρόνια καριέρας στη διαστημική υπηρεσία των ΗΠΑ.

«Ο Τζον ήταν κάτι παραπάνω από καλός φίλος» σημείωσε σε μια ανακοίνωση ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους ο πρεσβύτερος.

«Ήταν ένας ατρόμητος πατριώτης η τόλμη του οποίου και η αφοσίωσή του στο καθήκον βοήθησαν το έθνος μας να διευρύνει τους ορίζοντες της εξερεύνησης σε μια κρίσιμη στιγμή».

Ο Τζον Γιανγκ γεννήθηκε την 24η Σεπτεμβρίου του 1930 στο Σαν Φρανσίσκο.

(Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ)