Απίστευτες θεωρίες συνωμοσίες για τους τυφώνες Helene και Milton - Μετεωρολόγοι δέχονται απειλές

Η ελληνικής καταγωγής Κέιτι Νικολάου μεταξύ των μετεωρολόγων που δέχονται απειλές για τη ζωή τους.
Open Image Modal
via Associated Press

Οι μετεωρολόγοι που παρακολουθούν την προέλαση του τυφώνα Μίλτον έχουν γίνει στόχος ενός ορυμαγδού από θεωρίες συνωμοσίας ότι ελέγχουν τον καιρό (!) και δέχονται διαδικτυακό εκφοβισμό, ακόμη και απειλές για τη ζωή τους, εν μέσω μιας άνευ προηγουμένου αύξησης της παραπληροφόρησης καθώς δύο μεγάλοι τυφώνες έχουν σαρώσει τις ΗΠΑ τις τελευταίες ημέρες.

Μια σειρά από ψέματα και απειλές έχουν δημιουργήσει την «τέλεια καταιγίδα» τις δύο εβδομάδες, από τότε που ο τυφώνας Helene σάρωσε έξι πολιτείες προκαλώντας αρκετές εκατοντάδες θανάτους, ενώ ακολούθησε ο Milton που σφυροκόπησε στη Φλόριντα την Τετάρτη (9/10).

Η έκταση της παραπληροφόρησης, η οποία έχει υποκινηθεί κατά κύριο λόγο από τον Ντόναλντ Τραμπ και τους οπαδούς του, ήταν τέτοια που εμπόδισε τις προσπάθειες βοήθειας των πληγέντων από τον τυφώνα κοινότητες, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Διαχείρισης Εκτακτης Ανάγκης (Fema).

Η Κέιτι Νικολάου, μετεωρολόγος ελληνικής καταγωγής από το Μίσιγκαν, είπε ότι αυτή και οι συνάδελφοί της έχουν υποστεί το κύριο βάρος πολλών από αυτές τις συνωμοσίες, έχοντας λάβει μηνύματα που ισχυρίζονται ότι υπάρχουν τυφώνες κατηγορίας 6 (δεν υπάρχουν), ότι οι μετεωρολόγοι ή η κυβέρνηση δημιουργούν και κατευθύνουν τυφώνες, ακόμα και ότι επιστήμονες πρέπει να δολοφονηθούν και τα ραντάρ παρακολούθησης του καιρού να κατεδαφιστούν.

«Δεν έχω δει ποτέ μια καταιγίδα να μαζεύει τόση παραπληροφόρηση», είπε η Νικολάου. «Είχα πολλούς ανθρώπους να λένε ότι δημιούργησα και κατεύθυνα τον τυφώνα, υπάρχουν άνθρωποι που υποστηρίζουν ότι ελέγχουμε τον καιρό. Επρεπε να διευκρινίσω ότι ένας τυφώνας έχει την ενέργεια 10.000 πυρηνικών βομβών και συνεπώς δεν να τον ελέγξουμε. Αλλά αυτό έχει μετατραπεί σε μια βίαιη ρητορική, ειδικά από ανθρώπους που λένε ότι εμείς δημιουργήσαμε τον Milton πρέπει να πεθάνουμε».

 

Μια ανάρτηση με στόχο την Νικολάου έλεγε: «Σταματήστε την αναπνοή αυτών που έκαναν τους τυφώνες και των συνεταίρων τους». Εκείνη απάντησε : «Η δολοφονία μετεωρολόγων δεν θα σταματήσει τους τυφώνες. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι έπρεπε  να το πληκτρολογήσω αυτό».

Ένα ευρύ φάσμα παραπληροφόρησης έχει διαδοθεί καθώς η Helene και μετά ο Milton έκαναν το καταστροφικό τους πέρασμα στον Κόλπο του Μεξικού, όπως οι ισχυρισμοί που διαδόθηκαν από τον Τραμπ ότι η Fema είχε ξεμείνει από μετρητά για τους επιζώντες του τυφώνα επειδή είχαν δοθεί σε παράνομους μετανάστες. Οι βίαιες απειλές έχουν γίνει επίσης όλο και πιο συχνές, με αναρτήσεις σε TikTok, Facebook και X (Twitter), που λένε ότι οι υπάλληλοι της Fema πρέπει να ξυλοκοπηθούν ή να «συλληφθούν ή να πυροβοληθούν ή να κρεμαστούν σε δημόσια θέα».

Αρκετοί από τους στενότερους συμμάχους του Τραμπ έχουν υποστηρίξει αβάσιμα ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ελέγχει με κάποιο τρόπο τους τυφώνες. «Ο τυφώνας Helene ήταν μια ΕΠΙΘΕΣΗ που προκλήθηκε από χειραγώγηση του καιρού», ισχυρίστηκε ένα βίντεο που κοινοποίησε ο Μάικλ Φλιν, πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Τραμπ.

«Ναι, μπορούν να ελέγξουν τον καιρό», έγραψε η Marjorie Taylor Greene, μια ακροδεξιά βουλευτής, στο X την περασμένη εβδομάδα. «Είναι γελοίο κάποιος να λέει ψέματα και να λέει ότι δεν μπορεί να γίνει».

Αυτή η κατακόρυφη άνοδος στα ψεύδη έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση του Τζο Μπάιντεν, ο οποίος κατηγόρησε τον Τραμπ για μια «επίθεση ψεμάτων» και είπε στον πρώην πρόεδρο «να αποκτήσει ζωή». «Είναι πέρα από γελοίο», είπε ο Μπάιντεν για τους ισχυρισμούς που διατυπώνονται γύρω από τον έλεγχο του καιρού. «Είναι τόσο ανόητο. Πρέπει να σταματήσει»

 

(με πληροφορίες από Guardian)