Χταπόδια συνεργάζονται με ψάρια για να βρουν τροφή - Οταν νευριάζουν ρίχνουν «γροθιές» (Βίντεο)

Τα χταπόδια συχνά αναλαμβάνουν το ρόλο του υπεύθυνου λήψης αποφάσεων κατά τη διάρκεια του κυνηγιού.
Open Image Modal
Federica Grassi via Getty Images

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι τα χταπόδια συνεργάζονται με ψάρια για να κυνηγήσουν. Ακόμα πιο εκπληκτικό είναι ότι, όταν τα πράγματα δεν πάνε σύμφωνα με το σχέδιο, τα χταπόδια έχουν συλληφθεί να ρίχνουν «γροθιές» στους «συναδέλφους τους κυνηγούς».

Μια νέα μελέτη με επικεφαλής τον Eduardo Sampaio, οικολόγο συμπεριφοράς από το Ινστιτούτο Max Planck, ρίχνει φως σε αυτές τις συναρπαστικές ομάδες κυνηγιού πολλών ειδών. 

Παρακολουθώντας 13 διαφορετικές ομάδες χταποδιών και ψαριών, οι ερευνητές ανακάλυψαν ένα εντυπωσιακό επίπεδο συνεργασίας στον τρόπο με τον οποίο τα χταπόδια και τα ψάρια κυνηγούν μαζί σε ομάδες.

Τα χταπόδια συχνά αναλαμβάνουν το ρόλο του υπεύθυνου λήψης αποφάσεων κατά τη διάρκεια του κυνηγιού.

«Το χταπόδι λειτουργεί ουσιαστικά ως ο αποφασίζων της ομάδας», εξήγησε ο Sampaio σε συνέντευξή του στο Nature News.

Αυτό που είναι πραγματικά εντυπωσιακό είναι ότι παρά το γεγονός ότι τα είδη αυτά χωρίζονται από περισσότερα από 550 εκατομμύρια χρόνια εξέλιξης, μπορούν να οργανωθούν, να συνεργαστούν και να μοιραστούν τα οφέλη ενός επιτυχημένου κυνηγιού, αναφέρει το Science Alert.

Αυτή η έρευνα προσφέρει μια ακόμη ματιά στην αινιγματική νοημοσύνη των χταποδιών και στην ικανότητά τους να προσαρμόζονται με τρόπους που οι επιστήμονες μόλις αρχίζουν να κατανοούν.

 

 

Αν και τα χταπόδια μπορεί να μην εκτιμούν πάντα τη συμπεριφορά των κυνηγετικών τους συντρόφων -ενίοτε καταφεύγουν σε μια γρήγορη γροθιά- είναι σαφές ότι βλέπουν την αξία της συνεργασίας.

«Αυτά τα αποτελέσματα διευρύνουν την κατανόησή μας για την ηγεσία και την κοινωνικότητα, δίνοντας έμφαση στην πολυπλοκότητα και την προσαρμοστικότητα των κοινωνικών αλληλεπιδράσεων στη φύση», καταλήγει ο Sampaio.

Αυτή η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Nature Ecology & Evolution.