Είναι γεγονός: Οι ζεστές καλοκαιρινές μέρες μας κάνουν να αποφεύγουμε τον φούρνο, τουλάχιστον μέχρι σήμερα. Γιατί δεν γνωρίζαμε όλα τα έξυπνα κόλπα για να αξιοποιήσουμε την θερμότητα που εξακολουθεί να διαχέεται και να μαγειρέψουμε εκπληκτικά γεύματα, χωρίς να βάλουμε μπρος καμία άλλη συσκευή.
Θερμότητα που διαρκεί. Γιατί να πάει χαμένη;
Aυτό προφανώς το ξέρουμε όλοι μας από προσωπική εμπειρία: Οι φούρνοι και οι εστίες διατηρούν τη θερμότητά τους και μετά το σβήσιμο. Σύμφωνα με την General Electric, «το εσωτερικό του φούρνου έχει σχεδιαστεί ακριβώς για να διατηρεί τη θερμότητα, ακόμη και αρκετές ώρες μετά το μαγείρεμα».
Και όλη αυτή η γλυκιά ζέστη, θα ήταν σκέτη σπατάλη να μην χρησιμοποιηθεί για να μαγειρέψουμε περισσότερα πιάτα ή νόστιμα επιδόρπια χωρίς επιπλέον ενέργεια.
Έξυπνο μαγείρεμα με τη θερμότητα που έχουμε περίσσευμα
Η χρήση της υπολειπόμενης θερμότητας για νέες παρασκευές εξοικονομεί ενέργεια στο νοικοκυριό μας, επειδή δεν χρειάζεται να ενεργοποιήσουμε καμία άλλη συσκευή της κουζίνας.
Ακόμη, μπορούμε να απολαύσουμε ζεστές λιχουδιές, χωρίς να προκαλέσουμε ακόμα μεγαλύτερο κύμα ζέστης, το οποίο θα πρέπει στη συνέχεια να «ανακουφίσουμε» καίγοντας συσκευές όπως το κλιματιστικό.
Με άλλα λόγια, η αξιοποίηση του αποθέματος ζέστης ωφελεί το πορτοφόλι μας αλλά μας και να διατηρούμε το σπίτι μας δροσερό κατά τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες.
Κλείνουμε τον φούρνο νωρίτερα
Πολλές συνταγές, ειδικά εκείνες για τα αρτοσκευάσματα, εξακολουθούν να ψήνονται ακόμα και μετά το σβήσιμο του φούρνου. Ως εκ τούτου, η υπολειπόμενη θερμότητα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να φέρει τα γλυκά και τα αλμυρά μας μάφιν ή μπισκότα στην επιθυμητή θερμοκρασία. Αυτό μειώνει το χρόνο που ο φούρνος χρησιμοποιείται ενεργά, εξοικονομώντας ρεύμα.
Το ίδιο μπορούμε να κάνουμε και με τις εστίες του φούρνου: Να τις σβήνουμε 10 με 15 λεπτά νωρίτερα και το φαγητό στην κατσαρόλα, θα εξακολουθήσει να μαγειρεύεται χρησιμοποιώντας την υπολειπόμενη θερμότητα.
Extra tip: Όταν σβήνουμε τον φούρνο, φροντίζουμε να μην τον ανοιγοκλείνουμε για να αξιοποιήσουμε στο έπακρο τα υπολείμματα ζέστης και να μην έχουμε «διαρροές».
Προθερμαίνουμε τον φούρνο για λιγότερη ώρα
Ορισμένες συνταγές, όπως τα σιγομαγειρεμένα κρέατα ή τα πιάτα στη γάστρα, δεν απαιτούν έναν πλήρως προθερμασμένο φούρνο. Οπότε, μπορούμε να τοποθετήσουμε το ταψί στον φούρνο κατά τη διάρκεια της προθέρμανσης. Αυτό χρησιμοποιεί την ενέργεια που δαπανάται για την προθέρμανση ως μέρος της διαδικασίας μαγειρέματος και μειώνει την ποσότητα ρεύματος ή φυσικού αερίου που απαιτείται για το μαγείρεμα του πιάτου.
Mια σειρά από συνταγές που μπορούμε να φτιάξουμε με τα «απομεινάρια θερμότητας»
Γιατί τα «ψίχουλα» θερμότητας να αξιοποιούνται για την παρασκευή ενός και μοναδικού πιάτου; Η περισσευούμενη ζέστη μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για το ψήσιμο και το ζέσταμα άλλων μαγειρικών.
Μπορούμε λόγου χάρη να φτιάξουμε ψωμί, να αποξηράνουμε φρούτα ή να ψήσουμε άλλα υγιεινά σνακ.
Γλυκές απολαύσεις
Χρησιμοποιούμε την θερμότητα που διατηρείται στον φούρνο ή τις εστίες για να λιώσουμε κουβερτούρα και να δημιουργήσουμε επιδόρπια της τελευταίας στιγμής, όπως λαχταριστά μπράουνις χωρίς ψήσιμο.
Μπορούμε επίσης να χρησιμοποιήσουμε τη ζέστη για να μαλακώσουμε το τυρί κρέμα και να φτιάξουμε το τέλειο τσιζκέικ με λεμόνι.
Για να απολαύσουμε αυτά τα επιδόρπια στην πιο υγιεινή εκδοχή τους, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μαύρη σοκολάτα και φρέσκα φρούτα.
Αλμυρές παρασπονδίες
Με την θερμότητα που διαρκεί και μετά το σβήσιμο του φούρνου σιγοβράζουμε απαλά σάλτσες, αυγά ποσέ ή ψάρια.
Ακόμη, η χρήση της θερμότητας που απομένει προσθέτει γεύση χωρίς να ζεσταίνει την κουζίνα. Κι αυτό είναι ιδανικό για το καλοκαίρι. Αφού λοιπόν ψήσουμε τα λαχανικά ή τα κρέατα σε υψηλή θερμοκρασία, σβήνουμε τον φούρνο και αφήνουμε το πιάτο μας μέσα. Η υπολειπόμενη θερμότητα θα συνεχίσει να μαγειρεύει το φαγητό μας αργά, κάτι που είναι ιδανικό για πιο σκληρά κομμάτια κρέατος.
Στο πρωινό
Η ζεστασιά από τον προθερμασμένο φούρνο μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για να διογκώσει τη ζύμη του ψωμιού ή να διατηρήσει ζεστό το πόριτζ μας.
Η υπολειπόμενη θερμότητα μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για να ξαναζεστάνουμε τα φαγητά που περίσσεψαν από το προηγούμενο βράδυ για ένα γρήγορο και εύκολο πρωινό.
Και αποξηραμένα φρούτα
Η θερμοκρασία που διατηρεί ο φούρνος μετά το σβήσιμο, είναι ιδανική για την αποξήρανση φρούτων, λαχανικών και βοτάνων. Kόβουμε τα φρούτα και τα λαχανικά σε λεπτές φέτες, τοποθετούμε σε ένα ταψί και τα αφήνουμε στον σβηστό φούρνο με την πόρτα ελαφρώς μισάνοιχτη. Φυσικά, τα ελέγχουμε περιοδικά για να αποφύγουμε το ενδεχόμενο να μαυρίσουν.
Και για το τέλος, ένα έδεσμα έκπληξη: Φρυγανισμένοι ξηροί καρποί και σπόροι
Αφού μαγειρέψουμε το δείπνο, αφήνουμε τον φούρνο να φρυγανίσει τους ξηρούς καρπούς ή τους σπόρους μας για ένα νόστιμο σνακ. Το ψήσιμο των ξηρών καρπών και των σπόρων, εφόσον διατηρούνται σε αεροστεγές δοχείο, αυξάνει τη διάρκεια ζωής τους. Η ζέστη βοηθά επίσης να αναδείξουν τα φυσικά τους έλαια και τις γεύσεις τους και μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης E. coli ή σαλμονέλας.
(Με πληροφορίες από Associated Press).