Απλές και πρακτικές συμβουλές να φυτέψουμε το δημοφιλές σκόρδο στην βεράντα μας

Η ποικιλία hardneck θα παραμείνει φρέσκια για τουλάχιστον 3-6 μήνες. Οι ποικιλία softneck έως και 9 μήνες.
Open Image Modal
Emmanuel Lavigne / EyeEm via Getty Images
.

Με έκπληξη έμαθα πρόσφατα ότι, σύμφωνα με τα δεδομένα του Google Trends που συγκεντρώθηκαν από το AllAboutGardening.com, η πιο δημοφιλής καλλιέργεια που φυτεύτηκε το φθινόπωρο στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι το... σκόρδο

Η εικασία μου θα ήταν λαχανίδα. Ενδεχομένως παντζάρια. Ίσως τα λαχανάκια Βρυξελλών. Το σκόρδο όμως;

Εμπνεόμενη από αυτό, έκανα τη δική μου βαθιά βουτιά στις τάσεις αναζήτησης της Google, συγκρίνοντας το ενδιαφέρον των Αμερικανών για την καλλιέργεια σκόρδου με το ενδιαφέρον για την καλλιέργεια άλλων βολβών που φυτεύτηκαν το φθινόπωρο, όπως τουλίπες, νάρκισσους, υάκινθους και κρόκους. Σίγουρα, τα πολύχρωμα άνθη θα υπερίσχυαν του πικάντικο λαχανικού.

(Ομως), όχι. Όταν οι άνθρωποι χρησιμοποιούν τον όρο αναζήτησης «πώς να καλλιεργήσω...», το σκόρδο ήταν και πάλι το πρώτο σε σύγκριση με αυτά τα φυτά των ανοιξιάτικων βολβών...

Θα μπορούσε οι Αμερικανοί να έχουν μια εμμονή με το σκόρδο που δεν είχε αποκαλυφθεί στο παρελθόν; Ή είμαστε συλλογικά μπερδεμένοι για το πώς να το καλλιεργήσουμε; Λατρεύω το σκόρδο όσο και το επόμενο κορίτσι, αλλά υποψιάζομαι ότι είναι το δεύτερο, που θα εξηγούσε όλες τις απορίες.

Η καλλιέργεια του σκόρδου, ωστόσο, είναι τόσο εύκολη όσο η καλλιέργεια νάρκισσου. Υπάρχουν μόνο μερικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζουμε πριν το φυτέψουμε:

Υπάρχουν δύο τύποι σκόρδου - σκληροί και μαλακοί. Ας φυτέψουμε τον τύπο που ταιριάζει καλύτερα στο κλίμα μας.

Οι ποικιλίες με σκληρό «λαιμό» (hardneck) συνιστώνται για τις βόρειες περιοχές, όπου θα πρέπει να φυτευτούν 6-8 εβδομάδες πριν από έναν σκληρό παγετό. Τα κεφάλια τους αποτελούνται από μια ενιαία σειρά από μεγάλα γαρίφαλα που σχηματίζονται γύρω από ένα υπόγειο στέλεχος. Είναι πιο γευστικά από τα μαλακά λαιμόκοψη, αλλά δεν αποθηκεύονται τόσο πολύ.

Οι ποικιλίες με μαλακό λαιμό (softneck) είναι πιο κατάλληλες για καλλιέργεια σε θερμότερα κλίματα και τα «κεφάλια» τους περιέχουν πολλές στοιβαγμένες σειρές από μικρότερα γαρίφαλα. Λόγω της μεγαλύτερης διάρκειας ζωής τους, τα λεγόμενα softnecks πωλούνται συνήθως στα σούπερ μάρκετ.

 Τα φυτά σκόρδου «τρώνε» πολύ, επομένως ας ενσωματώσουμε μια γενναία ποσότητα κομπόστ (φυικού λιπάσματος) στο χώμα τους για να αυξήσουμε τη «γονιμότητά» τους. Ας συμπεριλάβουμε μια βοήθεια από μύκητες μυκόρριζας για την ενίσχυση του σχηματισμού βολβών. 

Ας φυτέψουμε μόνο σπόρους σκόρδου που έχουμε αγοράσει από έναν αξιόπιστο προμηθευτή - ή σκελίδες από τα μεγαλύτερα, πιο υγιή «κεφάλια» που σώθηκαν από την περσινή συγκομιδή.

Το σκόρδο από το σούπερ μάρκετ δεν πρέπει να φυτεύεται λόγω αναστολέων  ανάπτυξης για να αποφευχθεί η βλάστηση στο κατάστημα και στο ψυγείο. Μπορεί επίσης να μην είναι ο τύπος που ταιριάζει καλύτερα στις συνθήκες του περιβάλλοντός μας.

Ας χωρίσουμε το «κεφάλι» σε ξεχωριστά «γαρίφαλα» χωρίς να αφαιρέσουμε την χάρτινη φλούδα τους. Ας φυτέψουμε τα «γαρίφαλα», με το μυτερό άκρο, σε βάθος από περίπου 2 ίντσες (5,8 εκατοστά) ως 6 ίντσες (15.2 εκατοστά) μεταξύ τους σε σειρές που απέχουν 12 ίντσες (30.4 εκατοστά) μεταξύ τους.

Σκεπάζουμε με χώμα, το «σβήνουμε» και ποτίζουμε καλά...

Είναι φυσιολογικό τα φυτά να φυτρώνουν το φθινόπωρο και τις αρχές του χειμώνα, ακόμη και σε βόρεια κλίματα. Ας τα αφήσουμε. 

Ας αφαιρέσουμε την εδαφοκάλυψη (που θα πρέπει να έχουμε κάνει για κλίματα κάτω των 4 βαθμών Κελσίου) αφού έχει περάσει ο κίνδυνος παγετού, κι ας πασπαλίσουμε μια σειρά λιπασμάτων δίπλα σε κάθε σειρά, μερικά εκατοστά από τα στελέχη. Ας τα διατηρήσουμε απαλλαγμένα από ζιζάνια, τα οποία μπορεί να  τα συναγωνιστούν για θρεπτικά συστατικά του εδάφους.

Οι hardneck ποικιλίες θα στείλουν ψηλούς, χωρίς φύλλα, μίσχους που ονομάζονται scapes στα τέλη της άνοιξης. Ας τα αφαιρέσουμε για να επιτρέψουμε στο φυτό να εστιάσει την ενέργειά του στον υπόγειο σχηματισμό βολβών. Τα scapes με ήπια γεύση σκόρδου είναι μια εποχική λιχουδιά που μπορεί να προστεθεί σε σαλάτες, να μαγειρευτεί σε σούπες ή να σοταριστεί με άλλα λαχανικά.

Οι softneck ποικιλίες σκόρδου δεν δημιουργούν scapes .

Το σκόρδο μας θα είναι έτοιμο για συγκομιδή στα μέσα έως τα τέλη του καλοκαιριού όταν τουλάχιστον το 50% του φυτού έχει κιτρινίσει. Αντί να τραβήξουμε τους βολβούς, κάτι που θα ενείχε τον κίνδυνο να καταστραφούν, ας τους ξεθάψουμε προσεκτικά κι ας τους καθαρίσουμε από το χώμα, αλλά ας μην τους ξεπλύνουμε.

Ας τοποθετήσουμε τις hardneck ποικιλίες με τα στελέχη τους προσαρτημένα σε μια σχάρα ή οθόνη ξήρανσης και, στη συνέχεια, ας τα τοποθετήσουμε σε ένα καλά αεριζόμενο, δροσερό, ξηρό σημείο για δύο εβδομάδες. Τα στελέχη των softneck ποικιλιών μπορούν να πλεκτούν και να κρεμαστούν για να στεγνώσουν. Η χάρτινη φλούδα του σκληρυμένου σκόρδου θα μας βοηθήσει να παρατείνετε τη διάρκεια ζωής του.

Ας αποθηκεύσουμε τους βολβούς σε δροσερό, ξηρό μέρος. Η ποικιλία hardneck θα παραμείνει φρέσκια για τουλάχιστον 3-6 μήνες. Οι ποικιλία softneck έως και 9 μήνες.