Μερικές φορές, τα σημάδια ότι κάποιος είναι έξυπνος είναι εύκολα αναγνωρίσιμα.
Το κορυφαίο: να είμαστε καλοί ακροατές, όπως λέει η ψυχοθεραπεύτρια και προπονήτρια καριέρας με έδρα τη Νέα Υόρκη, Τζένι Μένπαα.
Οι άνθρωποι που «είναι σε θέση να αντιληφθούν μια αλληλεπίδραση ολιστικά, αντί να βρίσκονται απλώς στη στιγμή και να ανταποκρίνονται στο τελευταίο πράγμα που λέει ο συνομιλητής τους με το πρώτο πράγμα που σκέφτηκαν» είναι συνήθως πολύ έξυπνοι, λέει η τελευταία στο CNBC Make It.
Αυτή η δεξιότητα είναι επίσης γνωστή ως ενεργητική ακρόαση και απαιτεί περισσότερα από το να κάθεται κανείς σιωπηλός ενώ κάποιος άλλος μιλάει.
«Η ενεργητική ακρόαση συμβαίνει όταν κάποιος μπορεί να σε ακούσει εκτενώς, λαμβάνοντας αληθινά αυτό που λες και να μην διακόπτει», λέει η Μένπαα. «Οι ενεργοί ακροατές απαντούν με ερωτήσεις επειδή είναι πραγματικά περίεργοι για το τι λέμε. Μπορούν να κρατούν τις ερωτήσεις τους στο μυαλό τους μέχρι να ολοκληρώσουμε, αντί να διακόψουν για διευκρινήσεις ή να μοιραστούν μια σκέψη που είχαν απλώς επειδή τους τη θύμισες».
Οι επιτυχημένοι άνθρωποι μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτή τη δεξιότητα για να καλλιεργήσουν σχέσεις και να οικοδομήσουν εμπιστοσύνη και με συναδέλφους, αφεντικά, μέντορες ή οποιονδήποτε άλλον γύρω τους. Πολλοί επαγγελματίες πιστεύουν ότι είναι ενεργοί ακροατές, αλλά το 70% από αυτούς στην πραγματικότητα εμφανίζουν κακές συνήθειες ακρόασης στο χώρο εργασίας, με αποτέλεσμα παρεξηγήσεις και φιλίες που διαλύονται, σύμφωνα με μια έκθεση του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια το 2020.
Μερικοί άνθρωποι είναι «με φυσικό τρόπο προικισμένοι με [δεξιότητες ενεργητικής ακρόασης] από νεαρή ηλικία...»
Άλλοι μπορούν να αναπτύξουν την ικανότητα μέσω της εξάσκησης. Ας διατηρήσουμε οπτική επαφή με τους συνομιλητές μας, ας καθίσουμε ακίνητοι αντί να ανησυχούμε, κι ας περιμένουμε να τελειώσουν οι σκέψεις τους προτού μιλήσουμε, συνέστησε η ψυχολόγος και προπονήτρια ψυχικής υγείας, Αμάντα Ο’Μπράιαν σε μια ανάρτηση ιστολογίου του 2022 Positive Psychology.
Το να εσωτερικεύσουμε σε αυτό που λέει ο άλλος, αντί να εστιάζουμε αποκλειστικά στις δικές μας σκέψεις, μπορεί επίσης να βοηθήσει.
«Οι ενεργοί ακροατές θα μπορούν να επιστρέψουν σε ένα προηγούμενο σημείο της συνομιλίας και να πουν: «Αυτό που μόλις είπατε μου θυμίζει κάτι που είπατε πριν από λίγα λεπτά» και να κάνουν (κατά βούληση) συνδέσεις ή να σχεδιάσουν θέματα από τη συζήτηση», λέει ακόμα η Μένπαα.
Αυτή η δεξιότητα μπορεί να μας βοηθήσει να δημιουργήσουμε μακροχρόνιες συνδέσεις με τους ανθρώπους γύρω μας, καταλήγει: «Μιλώντας σε κάποιον που είναι ενεργός ακροατής, θα κάνει κάποιον που ολοκληρώνει μια συνομιλία να νιώθει ότι φαίνεται, ακούγεται και επικυρώνεται από την αλληλεπίδραση (με τον συνομιλητή του)».
ΠΗΓΗ: cnbc.com