Από Παρασκευή αναμένεται να αρχίσει η τετραήμερη παύση πυρός στην Γάζα μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς και η ταυτόχρονη σταδιακή απελευθέρωση ομήρων και παλαιστίνιων κρατουμένων. Νωρίτερα την Τετάρτη τόσο το Ισραήλ όσο και η Χαμάς είχαν δηλώσει πως η συμφωνία τίθεται σε ισχύ από σήμερα στις 10πμ.
Όλα τα εμπλεκόμενα μέρη πάντως, παρά την καθυστέρηση, τονίζουν πως θα προχωρήσει η εφαρμογή της συμφωνίας και λιγότερο ή περισσότερο έκαναν αρχικά λόγο για ”τεχνικής φύσεως” ζητήματα που δεν είχαν επιλυθεί εγκαίρως.
Ωστόσο, το μεσημέρι, το ΒBC μετέδωσε πως αξιωματούχος του Ισραήλ που δεν κατονομάζεται, υποστήριξε πως υπάρχουν πρόσθετα αιτήματα που έθεσε η Χαμάς, την τελευταία στιγμή. Δεν διευκρίνισε πάντως ποια είναι αυτά.
Λίγο νωρίτερα άλλοι ισραηλινοί αξιωματούχοι δεν έδειχνα πολύ σίγουροι για το το πότε θα αρχίσει να εφαρμόζεται η συμφωνία λέγοντας πως ”ελπίζουμε αυτό να γίνει αύριο”, που δείχνει πως η κατάσταση είναι αρκετά ρευστή.
Τι λένε επισήμως Ισραήλ και Χαμάς
Επισήμως πάντως, ο επικεφαλής του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας του Ισραήλ, Τσάχι Χανέγκμπι έχει δηλώσει πως ″Οι διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των ομήρων συνεχίζονται ασταμάτητα”, αλλά η έναρξη της διαδικασίας δεν θα γίνει ”πριν από την Παρασκευή”, τόνισε ο
Μετά την αλλαγή στους αρχικούς σχεδιασμούς δεν υπήρξε επισήμως κάποια εξήγηση για την καθυστέρηση από πλευράς του Ισραήλ.
Νωρίτερα, δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός σταθμός Kan του Ισραήλ, επικαλούμενος αξιωματούχο, ανέφερε ότι υπήρξε καθυστέρηση καθώς η συμφωνία δεν είχε ακόμη υπογραφεί από τη Χαμάς και τον μεσολαβητή Κατάρ, αλλά πρόσθετε πως αυτό θα γίνει η και συμφωνία θα τηρηθεί.
Ωστόσο, Παλαιστίνιος αξιωματούχος δήλωσε πως η παύση πυρός αναβλήθηκε επειδή έπρεπε να διεξαχθούν συνομιλίες ”της τελευταίας στιγμής” για ”τα ονόματα των ισραηλινών ομήρων και τον τρόπο με τον οποίο θα παραδοθούν”.
″Το Κατάρ, σε συντονισμό με τους Αιγυπτίους και τους Αμερικανούς, πρόκειται να ανακοινώσει μέσα στις επόμενες ώρες σήμερα” την ώρα έναρξη εφαρμογής της συμφωνίας, είπε. Ήδη χθες, ”υπήρξε μια ανταλλαγή καταλόγων ονομάτων ατόμων που θα απελευθερωθούν και από τις δυο πλευρές μέσω των καταριανών και αιγύπτιων μεσολαβητών”.
Υπενθυμίζεται πως η προβλέπει την απελευθέρωση σταδιακά 50 ομήρων που κρατά η Χαμάς, γυναικών και παιδιών, κατά τις τέσσερις ημέρες παύσης πυρός και απελευθέρωση 150 Παλαιστίνιων γυναικών και παιδιών που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές. Η δε παύση πυρός μπορεί να επεκταθεί και αριθμός των φυλακισμένων παλαιστινίων που θα αποφυλακιστούν έως και να διπλασιαστεί εάν η Χαμάς αφήσει ελεύθερους περισσότερους από 50 ομήρους που προβλέπει το αρχικό σκέλος της συμφωνία.
Ο δε Λευκός Οίκος απέδωσε την καθυστέρηση σε τεχνικής φύσεως ζητήματα: ″Η συμφωνία έκλεισε και αυτό δεν έχει αλλάξει. Τα μέρη επεξεργάζονται τις τελευταίες υλικοτεχνικές λεπτομέρειες, κυρίως για την πρώτη ημέρα εφαρμογής της συμφωνία”, σύμφωνα με αναφορές της εκπροσώπου Τύπου Αντριέν Γουάτσον του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ. ”Πρωταρχικός μας στόχος είναι να διασφαλίσουμε ότι θα επιστρέψουν στο σπίτι τους με ασφάλεια. Είμαστε σε καλό δρόμο και ελπίζουμε ότι η εφαρμογή της συμφωνίας θα αρχίσει την Παρασκευή το πρωί”.
Οι λίστες με τα ονόματα και η διαδικασία ”ανταλλαγής” ομήρων-κρατουμένων
Σύμφωνα με Παλαιστίνιο αξιωματούχο, ”Η Χαμάς θα απελευθερώσει 10 ομήρους γυναίκες και παιδιά -κάτω των 19 ετών- και ταυτόχρονα 30 Παλαιστίνιοι φυλακισμένοι θα απελευθερωθούν και η συμφωνία θα συνεχιστεί κατά τον ίδιο τρόπο” ενώ νωρίτερα θα έχει τεθεί σε εφαρμογή η παύση πυρός.
″Η καθυστέρηση οφείλεται σε λεπτομέρειες της τελευταίας στιγμής σχετικά με τα ονόματα ισραηλινών ομήρων και τον τρόπο που θα παραδοθούν”, πρόσθεσε.
Αρχικά προτάθηκε ”να παραδοθούν μέσω του Ερυθρού Σταυρού και να οδηγηθούν στην Αίγυπτο”, που συνορεύει με τη Λωρίδα της Γάζας, πριν τους παραλάβει ”η ισραηλινή πλευρά”, δήλωσε αυτός ο αξιωματούχος που έχει γνώση για τις διαπραγματεύσεις.
″Μετά προτάθηκε να γίνει κατ′ αρχάς μια ιατρική επίσκεψη από στελέχη του Ερυθρού Σταυρού για να βεβαιωθούν για την κατάσταση της υγείας των ομήρων...Η Χαμάς είναι έτοιμη να συμφωνήσει με όλους τους μηχανισμούς που θα αποφασισθούν. Θα εφαρμόσει αυτόν που θα επιλεγεί”.
Στο μεταξύ, ”Οι Kαταριανοί, Aιγύπτιοι και Aμερικανοί μεσολαβητές θα φροντίσουν για την εφαρμογή αυτής της συμφωνίας και θα σημειώσουν αν υπάρξουν παραβιάσεις. Αυτοί θα είναι οι εγγυητές της εφαρμογής της συμφωνίας εκεχειρίας και των συνομιλιών σε κάθε βήμα”.
Το Κατάρ δήλωσε σήμερα πως οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται ”με θετική κατεύθυνση” και πως η συμφωνία της εκεχειρίας ”θα εφαρμοσθεί μέσα στις επόμενες ώρες”.
Αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ μέχρι το τελευταίο λεπτό
Στο μεταξυ ο ισραηλινός στρατός εκμεταλλεύεται κάθε λεπτό πριν την έναρξη της παύσης πυρός. Σε μόλις 24 ώρες σημειώθηκαν 300 αεροπορικές επιδρομές και σε αρκετές νότιες περιοχές της Γάζας κοντά στην Ράφα που είναι το πέρασμα προς την Αίγυπτο. Εκεί πάλι, από την άλλη πλευρά το παλαιστινιακού θύλακα, συγκεντρώνονται εκατοντάδες φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια περιμένοντας την έναρξη της παύσης πυρός για να μπουν και να παραδώσουν βοήθεια.
Επίσης, ο προϊστάμενος στο νοσοκομείο αλ Σίφα όπου έκανε επιδρομή τις προηγούμενες ημέρες ο ισραηλινός στρατός και το έθεσε υπό τον έλεγχό του, ανακοίνωσε τη σύλληψη του διευθυντή του νοσηλευτικού ιδρύματος.
″Ο γιατρός Μοχάμεντ Αμπού Σαλμίγια συνελήφθη”, επεσήμανε ο γιατρός Αμπού Σάμρα. ”Δύο νοσηλευτές έχουν συλληφθεί καθώς και ένας ακόμη γιατρός”, διευκρίνισε από την πλευρά του αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας της Χαμάς.
Το Ισραήλ έχει παρουσιάσει το νοσοκομείο αλ Σίφα ως το βασικό κέντρο διοίκησης των επιχειρήσεων της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας. Εδώ και ημέρες Ισραηλινοί στρατιώτες ερευνούν δωμάτιο δωμάτιο το νοσοκομείο, το μεγαλύτερο του παλαιστινιακού θύλακα.
Η δε κατάσταση για τους αμάχους επιδεινώνεται ώρα την ώρα. Ο αριθμός των νεκρών έχουν ξεπεράσει τους 14.000 ενώ η επικεφαλής της Unicef μιλώντας στο Σ.Α του ΟΗΕ έκανε λόγο για ”σφαγή άνευ προηγουμένου” και τόνισε πως ”αυτή την στιγμή η Γαζα είναι το πιο επικίνδυνο μέρος στον πλανήτη για ένα παιδί”. Όπως τόνισε το 40% των νεκρών είναι παιδιά ενώ εκατοντάδες χιλιάδες κινδυνεύουν λόγω υποσιτισμού και εξάπλωσης μεταδοτικών ασθενειών.
Συγκλονίζει όμως και αποκάλυψη του ΥΠΕΞ της Παλαιστινιακής Αρχής κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Λονδίνο μαζί με ομολόγους του αραβικών χωρών για την τύχη ολόκληρων οικογενειών. Συγκεκριμένα αναφέρερθηκε σε μια οικογένεια με 52 μέλη που σκοτώθηκαν όλοι σε βομβαρδισμό στο καταυλισμό προσφύγων της Τζαμπάλια. Κρατώντας την λίστα με τα ονοματά τους είπε συγκινιμένος και οργισμένος: ”Εξοντώθηκαν, όλοι. Από τον παππού έως τα εγγόνια”.
Πηγές: BBC, AFP