Από πού προέρχονται τα μικροπλαστικά που καταλήγουν στους ωκεανούς

Ποιος έχει κυρίως την ευθύνη για τη θαλάσσια ρύπανση;
Open Image Modal
Tunatura via Getty Images

Το πρόβλημα των μικροπλαστικών στους ωκεανούς και τις θάλασσες του πλανήτη γίνεται όλο και πιο έντονο, πράγμα το οποίο αποδεικνύουν οι μελέτες που έχουν εκπονηθεί κατά καιρούς. Σε γενικές γραμμές όλοι γνωρίζουν την εν λόγω πραγματικότητα.

Λίγοι όμως είναι αυτοί που ξέρουν και από πού προέρχονται οι ρύποι που απειλούν το θαλάσσιο περιβάλλον και τι σε τελική ανάλυση πρέπει να γίνει ώστε να μειωθεί ή ακόμα και να εξαλειφθεί η διάδοσή τους.

Νέα στοιχεία που δόθηκαν πρόσφατα στη δημοσιότητα από τη Διεθνή Ένωση για τη διατήρηση της ζωής στη φύση απέδειξαν πως η μεγαλύτερη πηγή μικροπλαστικών στους ωκεανούς του πλανήτη είναι τα συνθετικά υφάσματα.

Μάλιστα infographic που δημοσιοποιήθηκε απέδειξε πως ένα πλυντήριο ρούχων φορτωμένο μπορεί να απελευθερώσει μέχρι και 730 χιλιάδες ίνες που θα καταλήξουν στο σύστημα αποχέτευσης.

Οι ερευνητές εκτιμούν πως πάνω από το 1/3 των μικροπλαστικών που επιπλέουν προέρχονται από συνθετικά υφάσματα. Τα ελαστικά των αυτοκινήτων είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πηγή ρύπανσης. Τα καλά νέα της ιστορίας είναι πως τα τελευταία κυρίως χρόνια όλο και περισσότεροι άνθρωποι αγοράζουν λιγότερα ή και καθόλου συνθετικά ρούχα ενώ χρησιμοποιούν το αυτοκίνητο λιγότερο συχνά.

Αναλυτικότερα και σύμφωνα με το infographic που δίνει στη δημοσιότητα το statista, το 35% των εστιών μόλυνσης προέρχεται από τις συνθετικές ίνες, ενώ το 28% από τα λάστιχα των αυτοκινήτων. Το 24% από τη σκόνη της πόλης ενώ το 7% από τα οδικά σήματα.

Σε ποσοστό 3,7% ευθύνονται τα χρώματα με τα οποία είναι βαμμένα τα πλοία, ενώ σε ποσοστό 2% φταίνε τα προϊόντα προσωπικής υγιεινής του ανθρώπου. Τέλος, σε ποσοστό 0,3% φέρουν ευθύνη τα υπόλοιπα πλαστικά που φτάνουν στα νερά της θάλασσας.

Open Image Modal
statista.com