Είναι προφανές πως αν ρωτήσουμε έναν διατροφολόγο τι πρέπει να τρώμε είναι σίγουρο πως θα μας παροτρύνει να καταναλώσουμε περισσότερα λαχανικά και λιγότερο σοκολάτες.
Αυτό που θα μας εκπλήξει είναι το γεγονός πως δεν είναι τα φαστ φουντ και τα γλυκά οι τροφές εκείνες που θα πρέπει να αποφεύγουμε. Αν είναι κάτι στο οποίο θα μας επιστήσουν την προσοχή είναι το κόκκινο κρασί.
Και όχι μόνο.
Το αλκοόλ, τα επεξεργασμένα κρέατα, τα σνακ περιπτέρου και τα ενεργειακά ποτά είναι οι τέσσερις «άξονες» που μπορούν να οδηγήσουν την διατροφή μας σε λάθος δρόμο.
Και ενώ όλοι γνωρίζουμε πως να το «ρίχνουμε» στις μπύρες και τα χοτ-ντογκ δεν είναι ότι πιο υγιεινό, εντούτοις θα εκπλαγούμε πόσο πολύ καταναλώνουμε, ακόμα και από όσοι από εμάς προσέχουμε την διατροφή μας, αλαντικά, μπάρες δημητριακών, ουίσκι και κόκκινο κρασί.
Όλα τα παραπάνω αν υπάρχουν στο πιάτο μας με μέτρο, σίγουρα δεν θα μας κάνουν κακό. Όταν όμως ξεπερνάμε τα όρια και γίνονται κομμάτι της καθημερινότητας μας τότε τα δεδομένα αλλάζουν και οι λόγοι σύμφωνα με τους διατροφολόγους είναι οι εξής.
Το κόκκινο κρασί μπορεί να είναι κακό για την υγεία μας
Η αιθανόλη, που υπάρχει στο αλκοόλ και μας προκαλεί ζαλάδα είναι γνωστό καρκινογόνο αυξάνοντας τον κίνδυνο καρκίνου και εγκεφαλικού επεισοδίου.
Όσο περισσότερο πίνουμε, τόσο πιο επιβλαβές γίνεται το αλκοόλ. Ερεθίζει τους ιστούς, προκαλεί φλεγμονή και απελευθερώνει χημικά υποπροϊόντα καθώς το συκώτι μας λειτουργεί για να μεταβολίσει την αιθανόλη.
Τα στοιχεία που υπάρχουν γύρω από την κατανάλωση αλκοόλ δεν είναι εντελώς ξεκάθαρα, αν για παράδειγμα λίγο αλκοόλ - όχι περισσότερο από ένα ποτήρι ή δύο την ημέρα - μπορεί να είναι εντάξει. Ορισμένες μελέτες θεωρούν ότι μπορεί να είναι επιβλαβές, ενώ άλλες έρευνες δείχνουν ότι θα μπορούσαν να υπάρχουν μικρά οφέλη για την υγεία μας.
Αυτό που προβληματίζει τους διατροφολόγους είναι η άγνοια του κόσμου πάνω στις επιπτώσεις που έχει το αλκοόλ στον οργανισμό αλλά και το ότι συνδέεται άμεσα με τον καρκίνο αλλά και με άλλες ασθένειες.
Να σημειωθεί ότι, ενώ το κόκκινο κρασί περιλαμβάνει μερικές πολυφαινόλες με υγιεινές ιδιότητες, είναι σημαντικό να καταναλώνεται με μέτρο - ή καλύτερα να αναζητήσουμε αυτές τις υγιείς πολυφαινόλες σε τρόφιμα όπως σταφύλια, μούρα, μήλα, τσάι, καφέ και ορισμένα λαχανικά.
Επεξεργασμένα κρέατα - αλλαντικά, μπορεί να αποτελέσουν κίνδυνο για την υγεία
Κρέας που έχει επεξεργαστεί, καπνιστεί, αλατιστεί μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στην υγεία μας. Από λουκάνικα και ζαμπόν μέχρι μπέικον και παστά.
Σύμφωνα με έρευνα, η τακτική κατανάλωση αυτών των τροφών σχετίζεται με τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, καθώς τείνουν να έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά και χοληστερόλη. Συνδέονται επίσης με υψηλότερο κίνδυνο διαφόρων τύπων καρκίνου. Τα νιτρικά άλατα, τα χημικά πρόσθετα που δίνουν στο επεξεργασμένο κρέας το ελκυστικό χρώμα και την γεύση τους, είναι η κύρια αιτία των κινδύνων για την υγεία.
Ακόμα και τα τρόφιμα που φέρουν την ένδειξη «Χωρίς νιτρικά η νιτρώδη άλατα» ενδέχεται να περιέχουν παρόμοιες μορφές αυτών των συντηρητικών, οπότε καλό είναι να ελέγχουμε την ποσότητα που τρώμε σε καθημερινή βάση, συστήνουν οι διατροφολόγοι.
Ακόρεστα λιπαρά οξέα απαγορεύονται, αλλά εξακολουθούν να «ζουν» ανάμεσα μας
Τα ακόρεστα λιπαρά βρίσκονται σε μεταποιημένα - επεξεργασμένα τρόφιμα όπως γλυκά και σνακ, για να βοηθήσουν στη βελτίωση της γεύσης και της υφής και να διατηρηθούν σε καλή κατάσταση, μέχρι την αναγραφόμενη στην ετικέτα ημερομηνία λήξης. Κοινώς να μην «μπαγιατέψουν».
Εκτεταμένη έρευνα δείχνει ότι τα ακόρεστα λιπαρά είναι κακά για τη σωματική και νοητική υγεία, ενώ συνδέονται με την άνοια, τις καρδιακές παθήσεις και το εγκεφαλικό.
Ο Οργανισμός Υγείας και Τροφίμων των Ηνωμένων Πολιτειών (Food and Drug Administration), έχει απαγορεύσει στις εταιρείες να κατασκευάζουν τρόφιμα που τα περιέχουν, από το 2018. Ωστόσο, ενδέχεται να εξακολουθούν να υπάρχουν στις προμήθειες που παραλαμβάνουν οι εταιρείες για την παρασκευή τους, πριν από την απαγόρευση. Για να τα αποφύγουμε, προσέχουμε για τρόφιμα που περιέχουν υδρογονωμένα φυτικά έλαια, μια κοινή πηγή ακόρεστων λιπαρών.
Τα ενεργειακά ποτά μπορεί να περιέχουν ανθυγιεινές ποσότητες καφεΐνης και γλυκαντικών
Τα ενεργειακά ποτά ενδέχεται να προκαλέσουν προβλήματα υγείας σε παιδιά και εφήβους.
Ο καφές και το τσάι θεωρούνται ασφαλή ροφήματα, πάντα με μέτρο, με μια φυσική δόση υγιών αντιοξειδωτικών. Ωστόσο, η καφεΐνη σε άλλες μορφές μπορεί να δημιουργήσει κινδύνους για την υγεία.
Τα ενεργειακά ποτά που περιέχουν ζάχαρη, τεχνητά γλυκαντικά, άλλα πρόσθετα και υπερβολικές ποσότητες καφεΐνης μπορούν να επιδεινώσουν το άγχος, να προκαλέσουν δύσπνοια, νευρικότητα ή ναυτία και να αυξήσουν τον καρδιακό ρυθμό. Μπορούν επίσης να διαταράξουν τον ύπνο μας.
Για το λόγο αυτό, η κλινική Mayo συνιστά η κατανάλωση καφεΐνης από τους ενήλικες να μην υπερβαίνει τα 400 mg (χιλιοστόγραμμα) την ημέρα, ενώ παιδιά και έφηβοι να την αποφεύγουν τελείως.
Να σημειωθεί ότι η Mayo Clinic είναι ένα μη κερδοσκοπικό αμερικανικό ακαδημαϊκό ιατρικό κέντρο που εστιάζει στην ολοκληρωμένη υγειονομική περίθαλψη, την εκπαίδευση και την έρευνα.
Καμία τροφή από μόνη της δεν κάνει καλό ή κακό στην υγεία
Η ισορροπημένη διατροφή είναι αυτή που εξασφαλίζει την ευεξία. Τα τρόφιμα που συμπεριλαμβάνουμε στη διατροφή μας είναι εξίσου σημαντικά με αυτά που περιορίζουμε.
Η κατανάλωση πολλών επεξεργασμένων τροφών μπορεί να σημαίνει απλά ότι τρώμε λιγότερο εκείνες που είναι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά, όπως φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως. Εάν προτιμάμε βιταμίνες και μέταλλα στη διατροφή μας, μέσα από φυτικές τροφές, τότε δεν χρειάζεται να εξαλείψετε εντελώς κάποιες αγαπημένες «ανθυγιεινες» συνήθειες.
Όπως δεν θα αλλάξει κάτι με το να καταναλώσουμε υγιεινές τροφές και χυμούς ένα Σαββατοκύριακο, έτσι δεν θα μας κάνει κακό αν αραιά και που, φάμε τσιγαρισμένο βούτυρο.
Φροντίζουμε απλά να κρατάμε μια ισορροπημένη διατροφή σε κύρια βάση.
Πηγή: Insider.com