Από τα σιτηρά στον καφέ. Σε ποια προιόντα μειώνονται οι τιμές και σε ποια αυξάνονται

Στο μαγειρικό λάδι, τον καφέ, τη ζάχαρη, τα δημητριακά και το αβοκάντο οι τιμές υποχώρησαν αισθητά τον Ιούνιο ενώ αυξήθηκαν στα γαλακτοκομικά και το κρέας
Open Image Modal
Justin Sullivan via Getty Images

Με τις τιμές στα περισσότερα προϊόντα να αυξάνουν ραγδαία, λόγω του καλπάζοντα πληθωρισμού, προκαλώντας φόβους ακόμη και για επισιτιστική κρίση μέσα στο χειμώνα, οι καταναλωτές είτε περιορίζουν την κατανάλωση τροφίμων ή βρίσκουν διέξοδο σε προϊόντα που οι τιμές τους πέφτουν.

Στο μαγειρικό λάδι, τον καφέ, τη ζάχαρη, τα δημητριακά και το αβοκάντο οι τιμές υποχώρησαν αισθητά τον Ιούνιο ενώ αυξήθηκαν σημαντικά στα γαλακτοκομικά και το κρέας, σύμφωνα με την υπηρεσία τροφίμων του ΟΗΕ. Αυτό οδηγεί τους καταναλωτές στην επιλογή εναλλακτικών τροφών.

Σύμφωνα με το CNBC, ο Δείκτης Τιμών Δημητριακών του FAO έδειξε ότι οι διεθνείς τιμές τροφίμων όπως το σιτάρι μειώθηκαν τον Ιούνιο σε σύγκριση με τον Μάιο, αλλά εξακολουθούν να είναι πολύ υψηλές μετά τα επίπεδα ρεκόρ του Μαΐου. Οι τιμές εξακολουθούν να είναι 48,5% υψηλότερες από την ίδια περίοδο πέρυσι.

Η μείωση της τιμής οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην συμφωνία μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας για την επανέναρξη των εξαγωγών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας μετά από μήνες αποκλεισμού.

Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και την ύφεση στην παγκόσμια οικονομία, το περίφημο καλάθι της νοικοκυράς έχει πάρει φωτιά σε παγκόσμιο επίπεδο, με τους καταναλωτές να μειώνουν σημαντικά την κατανάλωση που έχει συμπαρασύρει και τη ζήτηση.

«Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν την αγορά. Πρώτα απ ′ όλα, ο φόβος της παγκόσμιας ύφεσης που μειώνει τις προοπτικές της ζήτησης», εκτιμά ο Minwoo Nam, εκπρόσωπος της ομάδας γεωργικών προϊόντων Tridge.

«Επίσης επειδή οι τιμές ήταν πολύ υψηλές, οι καταναλωτές ξοδεύουν λιγότερα ή ψάχνουν για υποκατάστατα όπως στην περίπτωση του ελαίου που έχουν στραφεί στο ηλιέλαιο» υπογραμμίζει.

Στην Ασία-Ειρηνικό, οι τιμές του ινδικού ηλιελαίου και του φοινικέλαιον μειώθηκαν κατά 7% και 12% αντίστοιχα από το τέλος Μαΐου έως τον Ιούνιο, σύμφωνα με στοιχεία της Tridge.

Κατά την ίδια περίοδο, οι τιμές του φοινικέλαιου στο Μπαγκλαντές υποχώρησαν σχεδόν 25% ενώ στο Βιετνάμ, οι τιμές του χονδρικού καφέ έχουν μειωθεί σχεδόν 5% τον Ιούλιο, σε σύγκριση με την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου.

Open Image Modal
Anadolu Agency via Getty Images

 

Οι τιμές των αβοκάντο από τους μεγαλύτερους παραγωγούς του Μεξικού, του Περού και της Κολομβίας έχουν μειωθεί σημαντικά ενώ οι τιμές χονδρικής του μεξικανικού αβοκάντο μειώθηκαν κατά 27% μεταξύ Ιουνίου και Ιουλίου, και της Κολομβίας σχεδόν κατά 40%.

Στην περίπτωση του αβοκάντο, όμως, παίζουν και άλλες δυνάμεις. Η αγορά του αβοκάντο έχει χτυπηθεί με υπερπροσφορά περουβιανού αβοκάντο, το οποίο άσκησε πτωτική πίεση στις τιμές του προϊόντος στην Λατινική Αμερική, αναφέρει το Tridge

«Μπορούμε να πούμε ότι η ανησυχία για τον πληθωρισμό των τροφίμων έχει κάπως υποχωρήσει, αλλά οι τιμές πολλών αγροτικών προϊόντων εξακολουθούν να είναι υψηλές σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια», εκτιμά ο Nam.
Διακοπή της εφοδιαστικής αλυσίδας

Η έλλειψη στην προσφορά τροφίμων λόγω διαταραχών στις αλυσίδες εφοδιασμού και η ζήτηση για τρόφιμα που εξακολουθεί να είναι έντονη είναι από τις σημαντικούς λόγους μείωσης της τιμής αυτών των προϊόντων.

Κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες προχωρούν ήδη σε μέτρα ώστε να αρχίσουν να μειώνονται οι τιμές των τροφίμων, ενόψει ενός δύσκολου και ενεργειακά χειμώνα.