Σκέψεις με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων (4 Οκτωβρίου)
Open Image Modal
.
Φωτό: Ανδριανή Στράνη

Η είδηση έσκασε μέσα στη ζέστη του καλοκαιριού και έκανε το γύρο του κόσμου. Κάτοικος εις χωρίο της Ζακύνθου πιάστηκε με την κατσίκα όχι στους ώμους αλλά δεμένη σε τζιπ  να τη σέρνει στο δρόμο. (Ιούνιος 2023). 

Στη νήσο των Ποιητών όπου χιλιάδες τουρίστες κάθε χρόνο συρρέουν να δουν και να προσκυνήσουν τον Άγιο Διονύσιο, τον Σολωμό και τον Κάλβο, το Ναυάγιο του Πολιτισμού είναι  γεγονός. Στη θαυμασία και μόνη Ζάκυνθο,  ο Ανδρέας Κάλβος στις ‘’Ωδές’’ ψάλλει ‘’ότι είναι η γη Παράδεισος’’ (Ωδή στα Ψαρά) και ο Διονύσιος Σολωμός  παρατηρεί ‘’Φύση, χαμόγελ’ άστραψες κι’ εγίνηκες δική του/ Ελπίδα, τόδεσες το νου μ’ όλα τα μάγια πόχεις / Νιος κόσμος όμορφος παντού χαράς και καλοσύνης.’’ (Πόρφυρας). Στον τόπο αυτό ένα σύγχρονο τέκνο της ζακυνθινής γης δείχνει πόσο κοντά είναι η κόλαση με τον παράδεισο. Η είδηση περί της αιγός έφερε στο νου την αναμέτρηση του έλλογου όντος με το άλογο. Μάλλον φανέρωνε την επίδειξη για το ποιος έχει το πάνω χέρι ανάμεσα στα κάθε λογής ζωντανά. 

Το προνόμιο του ανθρώπου να ονοματοδοτήσει τα ζώα ( Γεν.2,20), από ευλογία Θεού στον καθημερινό και σύγχρονο (πολιτισμένο;) κόσμο έγινε κατάρα. Τη διατάραξη της ισορροπίας στη φύση από τον άνθρωπο ακολουθεί η βασανιστική έξοδός του από τον Παράδεισο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη ζωή του. Ο ‘’Πεπτωκός’’άνθρωπος εκδιώκεται από τον Κήπο και όχι τα ζώα, όπως σημειώνει ο Μίλαν Κούντερα. Εξάλλου στο θαύμα της Γέννησης, τα ζώα θα ζεστάνουν με τα χνώτα τους το Θείο βρέφος (βλέπε σχετική βυζαντινή εικονογραφία). 

Καθημερινά αναφέρονται πλήθη περιστατικών κακοποίησης και εγκληματικής συμπεριφοράς των ανθρώπων προς τα ζώα. 

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. για τους αστυνομικούς ελέγχους σε θέματα προστασίας των ζώων αναφέρει:
’Η Ελληνική Αστυνομία, ευαισθητοποιημένη στο ζήτημα της προστασίας των ζώων, δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην τήρηση και εφαρμογή της νομοθεσίας για την προστασία των ζώων, θέτοντας ως πρώτιστη στόχευση την αντιμετώπιση συμπεριφορών κακοποίησης, βασανισμού και γενικά βάναυσης συμπεριφοράς σε βάρος των ζώων.
Προς την κατεύθυνση αυτή, από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας έχει σχεδιαστεί ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο, ενώ παράλληλα εφαρμόζονται ειδικές αστυνομικές δράσεις αποσκοπώντας στην αντιμετώπιση του φαινόμενου της κακοποίησης των ζώων.

Στο πλαίσιο αυτό, το πρώτο τετράμηνο του 2023 (Ιανουάριος-Απρίλιος), σχηματίστηκαν συνολικά 705 δικογραφίες σχετικές με περιστατικά κακοποίησης ζώων και συνελήφθησαν συνολικά 138 άτομα, ενώ βεβαιώθηκαν 659 πρόστιμα το συνολικό ύψος των οποίων ανέρχεται στα 3.317.800 ευρώ’’.

Ταυτόχρονα οι φιλοζωϊκές οργανώσεις της χώρας επιβεβαιώνουν τα παραπάνω στοιχεία και ενημερώνουν τους πολίτες για τις προβλεπόμενες ενέργειες καταγραφής και καταγγελίας των περιστατικών κακοποίησης ζώων. 

Ανεξάρτητα από τη νομική αντιμετώπιση του θέματος, η σχέση του ανθρώπου με τα ζώα αντανακλά  τη σχέση του με τη ζωή και τη φύση. Η μητέρα φύση αποτελεί πηγή αξιών και νοημάτων που καλλιεργούν και εξελίσσουν τον άνθρωπο, αλλά εκείνος όντας ελεύθερος (;) απομακρύνεται συνεχώς από αυτήν επιβεβαιώνοντας μάλλον ότι ο πολιτισμός ως υπέρβαση της φύσης είναι πηγή δυστυχίας. 

Στην ηπειρωτική και νησιωτική Ελλάδα, η κατσίκα, η ‘’αγελάδα του φτωχού’’, αποτελούσε μέλος της αγροτικής οικογένειας και για το λόγο αυτό είχε όνομα, ανάλογα με το χρώμα της, με το οποίο τη φώναζαν. Με το γάλα της μεγάλωσαν γενιές και γενιές. Με το πέρασμα των χρόνων στην ‘’ευημερία’’ και την αλλαγή του τρόπου ζωής, η κατσίκα Αμάλθεια, ως τροφός του Δία ξεπεράστηκε εφόσον κάτω από τον Όλυμπο έγιναν γαλακτοβιομηχανίες που τροφοδοτούν όλη τη χώρα. Με την ‘’ανάπτυξη’’, η χώρα κάθε χρόνο βιώνει όλο και περισσότερο την εξάρτησή της από τη διεθνή οικονομία εγκαταλείποντας την πρωτογενή αγροτική παραγωγή και επιλέγει μάλλον τον τομέα της παροχής υπηρεσιών - τουρισμού. Στο πλαίσιο αυτό τα μικρά σπιτάκια για τα οικόσιτα ζώα έπεσαν και αυτά ηρωικά για την ανέγερση rent rooms. Τα κοτέτσια και οι σταύλοι στα τουριστικά νησιά έγιναν σε μια νύχτα βίλες βραχυχρόνιας μίσθωσης ενώ τα αγροτικά αυτοκίνητα έγιναν ακριβά τζιπ από τα γρήγορα τουριστικά κέρδη. Σε αυτές τις συνθήκες φάνηκε ότι δε χωρούσαν μαζί τα άγρια και τα ήμερα. Ωστόσο, ποιος είναι ο άγριος και ποια τα ήμερα το δείχνει η καθημερινότητα.

Ο σύγχρονος αλλοτριωμένος άνθρωπος μέσα στη μοναξιά του έμεινε με ένα τζιπ και μια δεμένη κατσίκα, που στο τέλος δεν τον ενδιέφερε αν θα ψοφήσει, ούτε η δική του αλλά και του γείτονα ακόμα καλύτερα. Το πολυμορφικό και υβριδικό αμάξι ήταν η εικόνα του προς τα έξω γι αυτό και το φρόντιζε προσεκτικά, ενώ για την κατσίκα ούτε λόγος, αφού δεν αναγνώριζε την αξία της. Με αυτό τον τρόπο ζωής και σκέψης προέκυψε και η αγριότητα στο δρόμο με τις αντίστοιχες εικόνες ντροπής. Ο ιδιοκτήτης του τζιπ και της κατσίκας, ξαφνιασμένος και σε σύγχυση έδεσε στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου τη ‘’συνείδησή’’ του και την έσερνε στο δρόμο βασανίζοντας το πονεμένο ζώο. 

Ωστόσο, για κακή του τύχη, ο Άγιος Μόδεστος και ο Άγιος Φραγκίσκος της Ασίζης (Προστάτες των ζώων στην Ανατολική Ορθόδοξη και Δυτική Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία αντίστοιχα) άκουσαν τις προσευχές της κατσίκας και έκαναν το θαύμα τους. Περαστικός φιλόζωος τουρίστας βιντεοσκόπησε το τραγικό συμβάν και ο ένοχος συνελήφθη. Έχει και ο τουρισμός τα καλά του...

Η Λιάρα σώθηκε. Το ερώτημα παραμένει για το πότε και πώς θα σωθεί ο άνθρωπος. 

Από τον βασανισμό του ζώου σε έναν επαρχιακό κατσικόδρομο της αφάνειας, σε λίγα λεπτά, το συμβάν έγινε viral λόγω αμάθειας της αξίας της Αμάλθειας. Προς αποφυγήν επανάληψης τέτοιων κακόγουστων περιστατικών επισημαίνεται ότι η αιγίδα (ασπίδα, φροντίδα) της αιγός (κατσίκας) κρίνεται αναγκαία για τον άνθρωπο που γνωρίζει την αλήθεια του Μύθου για το Κέρας της Αμάλθειας και  ποιος είναι ο πραγματικός πλούτος.

Υ.Γ  1. Το παρόν άρθρο είναι αφιερωμένο στην Αμάλθεια,τη Λιάρα, τη Ρούσα, τη Φλώρα, τη Μπάλια και σε όλες τις κατσίκες του κόσμου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων (4 Οκτωβρίου 2023) και τον εορτασμό της μνήμης του ‘’Φτωχούλη του Θεού’’, Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης, προστάτη των ζώων.

2. Αντί της φωτογραφίας που απεικονίζει τον απάνθρωπο βασανισμό της κατσίκας δημοσιεύουμε για τον εορτασμό της ημέρας, φωτογραφία με την τιμητική θέση των ζώων στη ζωή μας. (Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Φωτογράφος, τεύχος 155, σελ.83, Νοέμβριος 2006).

 

                                                                                                             Ανδριανή Στράνη