Η μόδα και η ομορφιά πεδίο επιχειρηματικής δραστηριοποίησης για τις Ουκρανές προσφύγισσες
Open Image Modal
.

H Ναταλία Κολεσνίκοβα από το Κίεβο σχεδιάζει να ανοίξει ένα κέντρο εκπαίδευσης κομμωτικής και επαγγελμάτων ομορφιάς γυναικών από την Ουκρανία και τη Ρωσία που ζουν στην Ελλάδα. Στο εγχείρημά της αυτό συνοδοιπόρος θα είναι μια ακόμα κοπέλα από την Ουκρανία που δραστηριοποιείται στον χώρο της ομορφιάς και έχει εμπειρία στην διδασκαλία.

Στόχος και των δυο είναι να δώσουν την ευκαιρία σε γυναίκες με παιδιά από την Ουκρανία και την Ρωσία να μάθουν μια τέχνη, που μπορεί να τους προσφέρει επαγγελματική αποκατάσταση σε έναν αναπτυσσόμενο κλάδο, αλλά ταυτόχρονα τους δίνει την δυνατότητα να αφοσιωθούν στην ανατροφή των παιδιών τους λόγω του ευέλικτου ωραρίου. 

Η Οξάνα Χρεμπνίεβα από την Οδησσό σχεδιάζει να αξιοποιήσει τις γνώσεις στα οικονομικά  με το πάθος της για τη μόδα και να ανοίξει το δικό της ηλεκτρονικό κατάστημα πώλησης ενδυμάτων φέρνοντας σε επαφή σχεδιαστές μόδας από την Ουκρανία με το Ελληνικό κοινό. 

Open Image Modal
Η Οξάνια κατά τη διάρκεια της παρουσίασής της
.

Την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου η Οξάνα και η Νατάλια, μαζί με άλλες έξι γυναίκες από την Ουκρανία και ένα άνδρα από το Ιράκ, παρουσίασαν τις επιχειρηματικές τους ιδέες σε ένα διαγωνισμό επιχειρηματικότητας (Pitching Competition) στο πανεπιστήμιο Alba, ενώπιον κριτικής επιτροπής αποτελούμενης από επαγγελματίες του κλάδου της επιχειρηματικότητας. Ο επιχειρηματικός διαγωνισμός διεξήχθη στα πλαίσια του προγράμματος «Craft your Business», το οποίο αποτελεί μέρος του ευρύτερου προγράμματος «Resilient Futures» και υλοποιείται στην Ελλάδα από την IRC Hellas και το πανεπιστήμιο Alba σε συνεργασία με το ίδρυμα Citi. 

Στο διαγωνισμό οι συμμετέχοντες, αφού ολοκλήρωσαν δύο εκπαιδευτικούς κύκλους του προγράμματος επιχειρηματικής κατάρτισης «Craft your Business», διεκδίκησαν ένα συμβολικό χρηματικό έπαθλο και εξατομικευμένη υποστήριξη για την υλοποίηση της επιχειρηματικής τους ιδέας. Μέσω του προγράμματος ‘’Craft Your Business’’, νέοι και νέες λαμβάνουν υπηρεσίες επιχειρηματικής κατάρτισης, καθοδήγησης και εξατομικευμένης υποστήριξης από εξειδικευμένους συμβούλους ως προετοιμασία για την αυτοαπασχόληση.

Σύμφωνα με τη Μαρία Νταβαρίνου, Microenterprise Officer της IRC Hellas, «η πλειοψηφία των συμμετεχόντων ενδιαφέρεται να ασχοληθεί με τη βιομηχανία τροφίμων και ποτών, ανοίγοντας γλυκά, αρτοποιεία, καφετέριες, εστιατόρια, καθώς και με επιχειρήσεις υγείας και ευεξίας, κοινωνικές επιχειρήσεις, επιχειρήσεις με χειροποίητα κοσμήματα και άλλα προϊόντα, ηλεκτρονικά καταστήματα, κομμωτήρια, καταστήματα ρούχων».

H Ναταλία βραβεύτηκε για την ιδέα της, ενώ και οι δύο συμμετέχουσες πήραν θετικά σχόλια από τους κριτές και το κοινό.   

Open Image Modal
.
.

Η Ναταλία βρίσκεται στην Ελλάδα από τον Μάρτιο του 2022, έφυγε από τη χώρας της όχι από επιλογή της, αλλά βρίσκει τη ζωή στην Ελλάδα αρκετά ευχάριστη. Στην Ελλάδα έμαθε πως να απολαμβάνει τη ζωή και για τον λόγο αυτό είναι ευγνώμων που βρέθηκε εδώ σε αυτή τη δύσκολη στιγμή της ζωής της. 

Στην Ουκρανία εργάζονταν ως δικηγόρος και project manager αλλά πλέον αποφάσισε μαζί με τη συνεργάτιδά της να δημιουργήσει μια σχολή επαγγελμάτων ομορφιάς ώστε να «βοηθήσει Ουκρανόφωνες και Ρωσόφωνες γυναίκες να βρουν εργασία στην Ελλάδα, να κερδίσουν χρήματα και να ζήσουν αξιοπρεπώς». 

Όπως μας εξηγεί «στην Ελλάδα υπάρχουν πολλές σχολές για τα επαγγέλματα ομορφιάς όμως η διδασκαλία γίνεται στην Ελληνική γλώσσα. Άτομα από την Ουκρανία και τη Ρωσία δυσκολεύονται να παρακολουθήσουν αυτά τα μαθήματα επειδή δεν ξέρουν Ελληνικά». 

Σύμφωνα με την έρευνα αγοράς της Ναταλίας, πολλές γυναίκες που έρχονται από την Ουκρανία έχουν παιδιά μαζί τους, οπότε τα επαγγέλματα που τους δίνουν ευελιξία να προσέχουν τα παιδιά τους αλλά και να δουλεύουν παράλληλα είναι αυτά στον κλάδο της ομορφιάς. Μέσα από αυτά τα επαγγέλματα, «τους δίνεται η δυνατότητα να εργάζονται στον χώρο της γυναικείας ομορφιάς και περιποίησης ακόμα και part-time». 

Ο στόχος της, μας λέει, είναι «να βοηθήσω άτομα να ξεκινήσουν μια νέα ζωή σε μια νέα χώρα από την αρχή. Να βοηθήσω άτομα που θέλουν να εργαστούν και κοιτούν την επόμενη μέρα αλλά χρειάζονται και υποστήριξη». Δεν στοχεύει «απλά να «πουλήσει» μόνο μαθήματα αλλά να ενδυναμώσει αυτές τις γυναίκες στη νέα τους αρχή». 

Η επιχειρηματική ιδέα της Ναταλίας αρχικά επικεντρώνεται σε Ουκρανόφωνες και Ρωσόφωνες γυναίκες αλλά σε μεταγενέστερο χρόνο θέλει διευρύνει την επιχείρησή της στο ελληνικό κοινό, διοργανώνοντας σεμινάρια και workshop με επαγγελματίες του κλάδου της ομορφιάς από το εξωτερικό, δίνοντας την ευκαιρία και σε  Έλληνες επαγγελματίες να εξελίξουν τις δεξιότητές τους.

H Οξάνα βρίσκεται στην Ελλάδα επίσης από τον Μάρτιο του 2022 μαζί με την κόρη της και αποφάσισε να μείνει στην Ελλάδα για τα επόμενα δύο χρόνια τουλάχιστον αφού για εκείνη ο πόλεμος στη χώρα της θα διαρκέσει καιρό.

Open Image Modal
.
.

Στην Ουκρανία εργαζόταν ως οικονομική διευθύντρια σε μία εταιρία και συνέχισε την εργασία της εξ’ αποστάσεως μέχρι πρόσφατα. Για αυτό και αποφάσισε να δραστηριοποιηθεί επιχειρηματικά στην Ελλάδα εισάγοντας την ουκρανική μόδα στην Ελληνική αγορά. Σύμφωνα με την ίδια αυτό που ξεχωρίζει το e-shop της από τα υπόλοιπα της αγοράς είναι ότι τα ρούχα θα είναι προσαρμοσμένα στον σωματότυπο του κάθε πελάτη. Όπως διευκρίνισε στην παρουσίασή της, μπαίνοντας ο χρήστης να ψωνίσει από το e-shop της, δεν θα χρειάζεται να επιλέξει του νούμερο του ρούχου που θέλει αν αγοράσει, αλλά θα του ζητούνται οι αναλογίες του, ώστε να προσαρμοστούν τα ρούχα σε αυτές τις αναλογίες.

Το όνειρο της Οξάνας είναι να καταφέρει να δημιουργήσει το δικό της Showroom στην Ελλάδα όπου θα οργανώνει επιδείξεις μόδας αλλά και να καταφέρει να αποκτήσει ένα αξιοπρεπές εισόδημα για εκείνη και την κόρη της. 

Όπως μας εξηγεί, για εκείνη το ηλεκτρονικό κατάστημα δεν είναι απλά μια επιχειρηματική ιδέα, αλλά ένας τρόπος έκφρασης με στόχο να προσφέρει στην ελληνική κοινωνία «βοηθώντας τις γυναίκες στην Ελλάδα να χειραφετηθούν, να είναι ανεξάρτητες αλλά και να είναι κομψές και μοναδικές με χαμηλό κόστος». 

«Η πλειοψηφία των συμμετεχόντων στο πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης είναι νέοι, φιλόδοξοι, πρόθυμοι να μάθουν και να αναπτυχθούν και να συνεισφέρουν θετικά στις κοινότητές τους, και κυρίως με ηγετικές ικανότητες και δεξιότητες. Όταν ξεκίνησε η εκπαίδευση, οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες είχαν μια επιχειρηματική ιδέα αλλά είτε δεν ήξεραν από πού να ξεκινήσουν είτε δεν είχαν εμπιστοσύνη στον εαυτό τους. Με τη γνώση που έλαβαν, τη βοήθεια των εκπαιδευτών και των προπονητών αλλά κυρίως την αλληλεπίδραση μεταξύ τους άρχισαν να διαμορφώνουν την επιχείρησή τους. Το να βρίσκονται σε ένα περιβάλλον με άτομα από διαφορετικά πολιτιστικά, εκπαιδευτικά και επαγγελματικά υπόβαθρα τους ενθάρρυνε να βγουν από το comfort zone τους και να είναι πιο δεκτικοί σε νέες πληροφορίες προσθέτει η κ. Νταβαρίνου».