Από το διαζύγιο με Καμμένο σε... αρραβώνες με στελέχη της κεντροαριστεράς το απόγευμα ο Τσίπρας

Με προσωπική σφραγίδα η νέα κυβέρνηση που θα σχηματίσει ο Αλέξης Τσίπρας, μετά το «διαζύγιο» με τον Καμμένο
Open Image Modal
Alkis Konstantinidis / Reuters

Λίγες ώρες μετά την επισημοποίηση του «διαζυγίου» με τον Πάνο Καμμένο, η εκδήλωση υπό τον τίτλο «Το στοίχημα της Συμφωνίας των Πρεσπών» αποκτά ζωηρό πολιτικό ενδιαφέρον, καθώς κεντρικός ομιλητής θα είναι ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός θα μιλήσει στις 20:00 καθώς έχει αποδεχθεί σχετική πρόσκληση «πρωτοβουλίας πολιτών που τάσσονται υπέρ της επίλυσης του ‘Μακεδονικού’», όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά στη επίσημη ανακοίνωση.

Και το ενδιαφέρον πολλαπλασιάζεται, ρίχνοντας μία ματιά στη λίστα των ομιλητών που θα λάβουν μέρος σε δύο κύκλους συζήτησης. Μεταξύ αυτών ο βουλευτής Σπύρος Δανέλλης, που ανήκει στο Ποτάμι και έχει δηλώσει δημόσια κατ′ επανάληψη ότι θα υπερψηφίσει την συμφωνία των Πρεσπών - ακόμα και αν χρειαστεί να δώσει προηγουμένως ψήφο εμπιστοσυνης στην κυβέρνηση. 

Ενα εύλογο ερώτημα που τίθεται, είναι εάν μετά την παροχή αυτής της διπλής ψήφου ο ίδιος θα παραμείνει στο κόμμα του ή εάν υπάρχει άλλο ενδεχόμενο...

Open Image Modal
Eurokinissi

 Στην ίδια εκδήλωση, θα μιλήσουν για το σκοπιανό πρόσωπα που ανήκουν παραδοσιακά στην κεντροαριστερά και έχουν βρεθεί στο παρελθόν στην «πρώτη γραμμή» της πολιτικής σκηνής με το ΠΑΣΟΚ: ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης και συνταγματολόγος Μιχάλης Σταθόπουλος, ο πρώην υπουργός Νίκος Μπίστης και ο Γιάννης Ραγκούσης, πρώην υπουργός και στενότατος άλλοτε συνεργάτης του Γιώργου Παπανδρέου.

Open Image Modal
Eurokinissi

 

Νέα κυβέρνηση... «Τσίπρας and friends»

Για όσους στέκονται με προσοχή στη σημειολογία, ο τρόπος με τον οποίο μίλησε ο Αλέξης Τσίπρας αμέσως μετά την «αποχαιρετιστήρια» συνάντηση με τον Πάνο Καμμένο, είχε ένα ασυνήθιστο στοιχείο από την πλευρά του πρωθυπουργού.

Ο κύριος Τσίπρας εμφανίστηκε να μιλά σε πρώτο ενικό χρησιμοποιώντας δύο φορές μέσα σε μία παράγραφο τον όρο «κυβέρνησή μου»: 

«Θα πάμε άμεσα στη διαδικασία που το Σύνταγμα προβλέπει για την ανανέωση της εμπιστοσύνης της εθνικής αντιπροσωπείας στην κυβέρνησή μου, για να προχωρήσουμε με απόλυτη πλειοψηφία στις κρίσιμες επιλογές, και προκειμένου η κυβέρνησή μου να ολοκληρώσει τη συνταγματικά προβλεπόμενη θητεία της», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Δεν ήταν μία τυχαία αναφορά. Είναι η νέα πολιτική πραγματικότητα: Ο Αλέξης Τσίπρας αφήνει πίσω του την εποχή της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και ετοιμάζεται να σχηματίσει ένα νέο υπουργικό συμβούλιο που θα συναπαρτίζουν στελέχη του κόμματός του, αλλά και πρόσωπα που ανταποκρίθηκαν θετικά στις κινήσεις που έκανε προσωπικά ο πρωθυπουργός.

Open Image Modal
Eurokinissi

 Aκόμα και η επιλογή του Αλέξη Τσίπρα να προαναγγείλει ότι νέος υπουργός Εθνικής Αμυνας θα είναι ο μέχρι σήμερα αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης, αντικατοπτρίζει την πρόθεση του πρωθυπουργού να διεμβολίσει, ή έστω να «εξερευνήσει» νέους πολιτικούς χώρους και δεξαμενές ψηφοφόρων - εκτός της αριστεράς.

Θα διαμορφώσει ο Τσίπρας «νέα συμμαχία» ενόψει εκλογών;

Ο ίδιος - και χωρίς συμμετοχή των κομματικών οργάνων - απευθύνθηκε επί της ουσίας δημόσια στον προοδευτικό χώρο, ζητώντας να υπερψηφιστεί η κεντρική επιλογή της επίλυσης του σκοπιανού μέσω της συμφωνίας των Πρεσπών. 

Και ο ίδιος προσωπικά διατύπωσε δημόσια (σε τηλεοπτική συνέντευξή του στο Open) την εκτίμηση ότι θα βρεθούν 151 βουλευτές «για κάθε κρίσιμη ψηφοφορία» που έχει μπροστά της η κυβέρνηση.

Το νέο υπουργικό συμβούλιο φέρει την προσωπική του σφραγίδα, κατόπιν αυτών, ενώ το νέο πολιτικό του στοίχημα είναι αν θα μπορέσει να διαμορφώσει μία «νέα κεντροαριστερή συμμαχία» ενόψει των εκλογών, ώστε να πιέσει ασφυκτικά το Κίνημα Αλλαγής, το Ποτάμι και την Ενωση Κεντρώων - θέτοντας τους ψηφοφόρους προ του διλήμματος «ο Μητσοτάκης ή εγώ».

Είναι ορατό δια γυμνού οφθαλμού, ότι αυτό θα ήταν το ιδανικό σενάριο για τον κύριο Τσίπρα. Αλλά είναι και βέβαιο, ότι τα υπόλοιπα κόμματα δεν θα μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια...

Open Image Modal
Eurokinissi

 

Αναλυτικά το πρόγραμμα της εκδήλωσης για το θέμα της ονομασίας της πΓΔΜ, που θα γίνει στο Μέγαρο Μουσικής το βράδυ της Κυριακής 13 Ιανουαρίου:

17:00-18:30: 1ος Κύκλος
Αντώνης Λιάκος, ιστορικός – Εθνικό και Καποδιστριακό πανεπιστήμιο Αθηνών
Νίκος Μαραντζίδης, καθηγητής πανεπιστημίου Μακεδονίας
Κωστής Παπαϊωάννου, τ. Πρόεδρος Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του ανθρώπου
Μιχάλης Σταθόπουλος, επίτιμος καθηγητής Εθνικού και Καποδιστριακού πανεπιστημίου Αθηνών – ακαδημαϊκός
Τη συζήτηση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Χρήστος Μαχαίρας

18:30-20:00: 2ος Κύκλος
Σωτήρης Βαλντέν, Διδάσκων στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Βρυξελλών
Σπύρος Δανέλλης, βουλευτής Ποταμιού
Δημήτρης Παπαδημούλης, ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ – αντιπρόεδρος ευρωπαϊκού κοινοβουλίου
Νίκος Μπίστης, πρώην υπουργός
Γιάννης Ραγκούσης, πρώην υπουργός
Τη συζήτηση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Παναγιώτης Παναγιώτου
Την εκδήλωση θα χαιρετίσει ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.