Το δικό της μήνυμα ως απάντηση για τη στάση της Ευρώπης έπειτα και από τις ρηξικέλευθες αποφάσεις που εξήγγειλε πριν λίγες ώρες κατά την ορκωμοσία του ο νέος Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έστειλε από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
«Έχουμε εισέλθει σε μια νέα εποχή σκληρού γεωστρατηγικού ανταγωνισμού. Η διάσπαση των δεσμών στην παγκόσμια οικονομία δεν συμφέρει κανέναν. Η Ευρώπη θα συνεχίσει να επιδιώκει τη συνεργασία. Με τους μακροχρόνιους φίλους μας. Και με κάθε χώρα με την οποία έχουμε κοινά συμφέροντα» είπε σε έναν μάλλον κατευναστικό τόνο υπογραμμίζοντας την ανάγκη της συνεργασίας.
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Ενας εμπορικός πόλεμος με τις ΗΠΑ δεν συμφέρει κανέναν - Θα διαπραγματευτούμε
Η φον ντερ Λάιεν φοβούμενη, όπως όλη η ΕΕ, το ενδεχόμενο ενός σκληρού εμπορικού πολέμου με τις ΗΠΑ δεδομένου ότι ο Τραμπ απειλεί με την επιβολή δασμών στα εισαγόμενα από τρίτες χώρες προϊόντα προκειμένου να εισρεύσουν έσοδα στις ΗΠΑ έτσι ώστε να μειώσει τη φορολογία είπε ότι Αμερική και Ε.Ε είναι στενά συνδεμένες μεταξύ τους και διακυβεύονται πολλά.
Σύμφωνα με την πρόεδρο της Κομισιόν οι ανταλλαγές μεταξύ των δύο μερών αντιπροσωπεύουν το 30% του παγκόσμιου εμπορίου.
«Η συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες θεωρείται θεμέλιος λίθος για την Ευρώπη. Μεταξύ τους, οι συναλλαγές φτάνουν τα 1,5 τρισ. ευρώ, αποτελώντας το 30% του παγκόσμιου εμπορίου. Οι ευρωπαϊκές εταιρείες στις ΗΠΑ υποστηρίζουν 3,5 εκατομμύρια θέσεις εργασίας, ενώ πάνω από 1 εκατομμύριο θέσεις στις ΗΠΑ εξαρτώνται από το εμπόριο με την Ευρώπη. Οι αλυσίδες εφοδιασμού είναι στενά συνδεδεμένες, με παραδείγματα όπως αμερικανικά αεροσκάφη που περιέχουν ευρωπαϊκά συστήματα ελέγχου και ευρωπαϊκά φάρμακα που βασίζονται σε αμερικανικές χημικές πρώτες ύλες» τόνισε η φον ντερ Λάιεν.
Η πρόεδρος της Κομισιόν συνέχισε λέγοντας ότι η Ευρώπη εισάγει διπλάσιες ψηφιακές υπηρεσίες από τις ΗΠΑ σε σχέση με την Ασία, ενώ δύο τρίτα των αμερικανικών επενδύσεων στο εξωτερικό βρίσκονται στην Ευρώπη.
Σύμφωνα με την ίδια η συνεργασία για το υγροποιημένο φυσικό αέριο, όπου οι ΗΠΑ καλύπτουν πάνω από το 50% των ευρωπαϊκών αναγκών, δείχνει τη στρατηγική σημασία της σχέσης.
«Η Ευρώπη δίνει προτεραιότητα στον διάλογο και τις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ...Διακυβεύονται πολλά και για τις δύο πλευρές. Προτεραιότητά μας θα είναι να εμπλακούμε έγκαιρα, να συζητήσουμε τα κοινά συμφέροντα και να είμαστε έτοιμοι να διαπραγματευτούμε. Θα είμαστε ρεαλιστές, αλλά θα υποστηρίζουμε πάντα τις αρχές και τις αξίες μας. Αυτός είναι ο ευρωπαϊκός τρόπος» υπογράμμισε η πρόεδρος της Κομισιόν.
Κλείνει το μάτι σε Ινδία και Κίνα
Η φον ντερ Λάειν υπογράμμισε ότι η Ευρώπη επιδιώκει να ενισχύσει τις στρατηγικές της συνεργασίες παγκοσμίως, και με αφορμή αυτό ενημέρωσε ότι το πρώτο το πρώτο ταξίδι της νέας Επιτροπής θα είναι στην Ινδία.
«Μαζί με τον πρωθυπουργό Μόντι θέλουμε να αναβαθμίσουμε τη στρατηγική εταιρική σχέση με τη μεγαλύτερη χώρα και δημοκρατία στον κόσμο» είπε και παράλληλα έκανε αναφορά και στην Κίνα.
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σχολίασε ότι υιοθετούνται αμυντικά εμπορικά μέτρα σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των χωρών του Παγκόσμιου Νότου, ως απάντηση στις στρεβλώσεις της κινεζικής αγοράς. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η Ευρώπη έχει λάβει μέτρα, για παράδειγμα για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.
Ωστόσο διευκρίνισε ότι «είμαστε έτοιμοι (η ΕΕ) να συνεχίσουμε τις συζητήσεις μας. Και θα συνεχίσουμε να απομακρύνουμε τους κινδύνους από την οικονομία μας. Πολλοί πιστεύουν - και στην Κίνα - ότι θα ήταν προς το μακροπρόθεσμο συμφέρον της Κίνας να διαχειριστεί πιο υπεύθυνα τις οικονομικές της ανισορροπίες. Αυτή είναι και η δική μας άποψη. Και πιστεύω ότι πρέπει να συνεργαστούμε εποικοδομητικά με την Κίνα - για να βρούμε λύσεις προς το αμοιβαίο συμφέρον μας».
Η επικεφαλής της Κομισιόν θύμησε ότι το 2025 συμπληρώνονται 50 χρόνια διπλωματικών σχέσεων της Ένωσης με την Κίνα, λέγοντας πως το βλέπει ως μια ευκαιρία «να εμπλακούμε και να εμβαθύνουμε τη σχέση μας με την Κίνα και, όπου είναι δυνατόν, ακόμη και να επεκτείνουμε τους εμπορικούς και επενδυτικούς μας δεσμούς. Είναι καιρός να επιδιώξουμε μια πιο ισορροπημένη σχέση με την Κίνα, σε πνεύμα δικαιοσύνης και αμοιβαιότητας».
Η Συμφωνία του Παρισιου είναι η μόνη λύση
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αναπόφευκτα έκανε αναφορά και στη Συμφωνία του Παρισίου για το κλίμα από την οποία οι ΗΠΑ με εντολή του Τραμπ αποχωρούν.
Όλες οι ήπειροι θα πρέπει να επιταχύνουν τη μετάβαση προς την καθαρή μηδενική εκπομπή άνθρακα και να αντιμετωπίσουν το αυξανόμενο βάρος της κλιματικής αλλαγής. Δεν βρισκόμαστε σε έναν αγώνα μεταξύ μας, αλλά σε έναν αγώνα ενάντια στον χρόνο...Ακόμη και σε μια στιγμή έντονου ανταγωνισμού, πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας» είπε και πρόσθεσε:
«Η συμφωνία του Παρισιού εξακολουθεί να αποτελεί την καλύτερη ελπίδα της ανθρωπότητας. Η Ευρώπη θα παραμείνει στην πορεία της. Και θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με όλα τα έθνη που θέλουν να σταματήσουν την υπερθέρμανση του πλανήτη».
Ενεργειακή απεξάρτηση
Η πρόεδρος της Κομισιόν μίλησε και για την ενεργειακή απεξάρτηση της ΕΕ λέγοντας ότι «πρέπει όχι μόνο να συνεχίσουμε να διαφοροποιούμε τον ενεργειακό μας εφοδιασμό και να επεκτείνουμε τις καθαρές πηγές παραγωγής από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και, σε ορισμένες χώρες, και από πυρηνικά».
Σύμφωνα με την ίδια υθα πρέπει να επενδύσουμε σε καθαρές ενεργειακές τεχνολογίες επόμενης γενιάς, όπως η σύντηξη, η ενισχυμένη γεωθερμία και οι μπαταρίες στερεάς κατάστασης. Πρέπει επίσης να κινητοποιήσουμε περισσότερα ιδιωτικά κεφάλαια για τον εκσυγχρονισμό των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας και των υποδομών αποθήκευσης.
«Πρέπει να εξαλείψουμε όλα τα εναπομείναντα εμπόδια στην Ενεργειακή μας Ένωση» είπε.
Καινοτομία και Ενωση κεφαλαιαγορών
Επίσης η φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει ένα ενιαίο σύνολο κανόνων βάσει των οποίων οι καινοτόμες εταιρείες θα λειτουργούν σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση των 27 χωρών, ώστε οι νεοφυείς επιχειρήσεις να παραμένουν στην Ευρώπη και όχι να μετακινούνται στις ΗΠΑ.
Στην ομιλία της η πρόεδρος της Κομισιόν τόνισε ότι αυτό θα προσφέρει στις εταιρείες την εμβέλεια της ενιαίας αγοράς της ΕΕ των 450 εκατομμυρίων καταναλωτών, η οποία σήμερα είναι κατακερματισμένη από διαφορετικούς εθνικούς κανόνες.
«Ο κόσμος αλλάζει. Το ίδιο πρέπει να κάνουμε κι εμείς. Τα τελευταία 25 χρόνια, η Ευρώπη βασίστηκε στην άνοδο του παγκόσμιου εμπορίου για να προωθήσει την ανάπτυξή της. Βασίστηκε στη φθηνή ενέργεια από τη Ρωσία. Και η Ευρώπη έχει πολύ συχνά αναθέσει την ασφάλειά της σε τρίτους. Όμως αυτές οι μέρες έχουν περάσει ανεπιστρεπτί.
Για να διατηρήσουμε την ανάπτυξή μας στο επόμενο τέταρτο του αιώνα, η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει ταχύτητα» είπε και έκανε και πάλι αναφορά στην έκθεση Ντράγκι για την ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα, σημειώνοντας ότι την επόμενη εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει τον οδικό της χάρτη, ο οποίος θα καθοδηγήσει το έργο της Ένωσης για τα επόμενα πέντε χρόνια.
«Στο επίκεντρο θα είναι η αύξηση της παραγωγικότητας με την κάλυψη του χάσματος καινοτομίας» είπε.
Για την ενίσχυση της καινοτομίας η φον ντερ Λάιεν πρόσθεσε ότι η Ευρώπη χρειάζεται μια βαθιά και ρευστή Ένωση Κεφαλαιαγορών.
«Δεν μας λείπουν τα κεφάλαια. Μας λείπει μια αποτελεσματική κεφαλαιαγορά που να μετατρέπει τις αποταμιεύσεις σε επενδύσεις, ιδίως για τεχνολογίες αρχικών σταδίων που έχουν δυνατότητες αλλαγής του παιχνιδιού. Γι′ αυτό θα δημιουργήσουμε μια Ευρωπαϊκή Ένωση Αποταμιεύσεων και Επενδύσεων με νέα ευρωπαϊκά αποταμιευτικά και επενδυτικά προϊόντα, νέα κίνητρα για επιχειρηματικά κεφάλαια και μια νέα ώθηση για να διασφαλίσουμε την απρόσκοπτη ροή των επενδύσεων σε ολόκληρη την Ένωση μας».
«Η Ευρώπη είναι έτοιμη για αλλαγή»
Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τόνισε ότι οι κανόνες εμπλοκής μεταξύ των παγκόσμιων δυνάμεων βρίσκονται σε συνεχή μεταβολή και κανείς δεν μπορεί πλέον να θεωρεί τίποτα δεδομένο.
«Αν και η νέα πραγματικότητα μπορεί να φαντάζει δυσάρεστη για ορισμένους στην Ευρώπη, εμείς είμαστε έτοιμοι να την αντιμετωπίσουμε. Οι αξίες μας παραμένουν αμετάβλητες. Ωστόσο, για να τις υπερασπιστούμε σε έναν κόσμο που αλλάζει, πρέπει να προσαρμόσουμε τη δράση μας. Να αναζητούμε νέες ευκαιρίες, όπου κι αν προκύπτουν, και να υπερβούμε μπλοκ και προκαταλήψεις. Αυτή είναι η στιγμή της δέσμευσης και της αλλαγής – και η Ευρώπη είναι έτοιμη για αυτή την πρόκληση». Η ομιλία της ολοκληρώθηκε με την παθιασμένη φράση: «Ζήτω η Ευρώπη!».