Από τους ABBA μέχρι τη Τζούλιαν Μουρ: 19.000 καλλιτέχνες για τη χρήση έργων τους από την AI

Η επιστολή των 26 λέξεων που συνυπογράφουν μεταξύ άλλων, ο βραβευμένος με Νόμπελ Λογοτεχνίας Καζούο Ισιγκούρο και ο συγγραφέας Σερ Ίαν Ράνκιν.
Open Image Modal
BlackJack3D via Getty Images

Ο τραγουδιστής των Radiohead Τομ Γιορκ, ο Μπιορν Ούλβεους των ABBA, η ηθοποιός Τζούλιαν Μουρ, ο βραβευμένος με Νόμπελ Λογοτεχνίας Καζούο Ισιγκούρο και ο συγγραφέας Σερ Ίαν Ράνκιν, είναι μεταξύ των 19.000 καλλιτεχνών που προειδοποιούν με ανοιχτή επιστολή τις εταιρείες Τεχνητής Νοημοσύνης ότι η μη αδειοδοτημένη χρήση του έργου τους αποτελεί «σοβαρή, άδικη απειλή» για τον βιοπορισμό τους.

Η ανοιχτή επιστολή έρχεται εν μέσω της νομικής διαμάχης μεταξύ δημιουργικών επαγγελματιών και εταιρειών τεχνολογίας σχετικά με τη χρήση του έργου τους για την εκπαίδευση μοντέλων Τεχνητής Νοημοσύνης όπως το ChatGPT. Οι εν λόγω επαγγελματίες ισχυρίζονται ότι η χρήση της πνευματικής ιδιοκτησίας τους χωρίς άδεια αποτελεί παραβίαση των πνευματικών δικαιωμάτων.

«Η χρήση δημιουργικών έργων χωρίς άδεια για εκπαίδευση γενετικής Τεχνητής Νοημοσύνης είναι μεγάλη, αθέμιτη απειλή για τον βιοπορισμό των ανθρώπων που βρίσκονται πίσω από αυτά τα έργα και δεν πρέπει να επιτρέπεται», αναφέρεται στην ανοιχτή επιστολή των 26 λέξεων, σύμφωνα με τον Guardian.

Open Image Modal
Η Τζούλιαν Μουρ στο Φεστιβάλ Λονδίνου, 19 Οκτωβρίου 2024. (Photo by Scott A Garfitt/Invision/AP)
via Associated Press

Χιλιάδες επαγγελματίες από τον κόσμο της λογοτεχνίας, της μουσικής, του κινηματογράφου, του θεάτρου και της τηλεόρασης έχουν υποστηρίξει τη δήλωση, μεταξύ άλλων συγγραφείς, όπως οι Αν Πάτσετ και Κέιτ Μος, μουσικοί όπως ο Ρόμπερτ Σμιθ των Cure και ηθοποιοί όπως οι Κέβιν Μπέικον και Ροζάριο Ντόσον.

Τον περασμένο Απρίλιο, περισσότεροι από 200 καλλιτέχνες, μεταξύ των οποίων οι Στίβι Γουόντερ, Κέιτι Πέρι και τα συγκροτήματα Imagine Dragons και Pearl Jam υπέγραψαν ανοιχτή επιστολή που υπέβαλε η μη κερδοσκοπική οργάνωση Artist Rights Alliance, καλώντας τις εταιρείες τεχνολογίας Τεχνητής Νοημοσύνης, τους προγραμματιστές, τις πλατφόρμες και τις ψηφιακές μουσικές υπηρεσίες να σταματήσουν να χρησιμοποιούν την Τεχνητή Νοημοσύνη.