Από τον πόλεμο στα αστέρια του Champions League: Η υπέροχη Σαχτάρ Ντόνετσκ αρνείται να τα παρατήσει

Οι Ουκρανοί συμμετέχουν στο νέο League Phase του Champions League.
Open Image Modal
Σαχτάρ Ντόνετσκ: Η κορυφαία ουκρανική ομάδα αρνείται να τα παρατήσει και λέει όχι στον πόλεμο (Φωτογραφία Αρχείου).
via Associated Press

Η Σαχτάρ Ντόνετσκ είναι μία από τις καλύτερες ποδοσφαιρικές ομάδες όλων των εποχών στην Ουκρανία. Ο σύλλογος από το Ντόνετσκ, στα ανατολικά της χώρας, θα συμμετέχει στο νέο, ανανεωμένο League Phase του Champions League και φιλοδοξεί να γίνει σύμβολο επίλυσης και αντοχής για όσον καιρό συνεχίζει η Ουκρανία να «μάχεται» τις ρωσικές δυνάμεις.

«Ζούμε σε μια μοναδική κατάσταση» ανέφερε ο Serhii Palkin, γενικός διευθυντής του κλάμπ. «Είναι πολύ σημαντική η συμμετοχή μας σε μια ευρωπαϊκή διοργάνωση διότι θέλουμε να δείξουμε σε όλο τον κόσμο και στον ουκρανικό λαό ότι είμαστε ακόμα ζωντανοί, ότι το ποδόσφαιρο στην Ουκρανία ζει», πρόσθεσε.

Άντεξε στην Ιταλία η Σαχτάρ: 0-0 με την Μπολόνια για το Champions League

Οι παίκτες της Σαχτάρ ντεμπουτάρισαν στο νέο Champions League την Τετάρτη, καταφέρνοντας να αποσπάσουν την ισοπαλία (0-0) στην Ιταλία κόντρα στην Μπολόνια. Το ταξίδι στην Ιταλία ήταν ένα διάλειμμα από τον διαρκή φόβο και κίνδυνο που νιώθουν πίσω στην χώρα τους.

Η Ουκρανία είναι χώρα υψηλής επικινδυνότητας ως προς την διεξαγωγή ευρωπαϊκών αγώνων και συνεπώς η βασική έδρα της Σαχτάρ για τα παιχνίδια της στο Champions League είναι το Gelsenkirchen της Σάλκε, στην Γερμανία.

Το ουκρανικό πρωτάθλημα λαμβάνει κανονικά τόπο στα εδάφη της Ουκρανίας παρά τους συνεχείς φόβους για βομβαρδισμούς από την ρωσική πλευρά. Τα γήπεδα είναι σε μεγάλο βαθμό άδεια και οι παίκτες αναγκάζονται πολλές φορές να καταφύγουν σε καταφύγια την ώρα των παιχνιδιών.

Οι Ρώσοι βομβάρδισαν ξενοδοχείο που θα έμενε η Σαχτάρ σε παιχνίδι πρωταθλήματος

Φόβοι εξακολουθούν να υπάρχουν και για την διαμονή των αθλητικών σωματείων σε εκτός έδρας παιχνίδια. Ένα ξενοδοχείο που επρόκειτο να στεγάσει την Σαχτάρ για το εναρκτήριο παιχνίδι της ουκρανικής Premier League, στην κεντρική πόλη Kryvyi Rih, βομβαρδίστηκε από τους Ρώσους και είναι πλέον ερείπιο.

«Εάν η επίθεση είχε γίνει 3 μέρες αργότερα θα μπορούσε να αποβεί καταστροφική», δήλωσε ο κ. Palkin. «Για τους ποδοσφαιριστές και τις οικογένειες τους είναι πολύ δύσκολο ψυχικά να ξεπεράσουν αυτό το πρόβλημα και να συγκεντρωθούν στο ποδόσφαιρο», είπε.

«Αλλά πρέπει να συγκεντρωθούν στο πως θα σώσουν τις ζωές τους και για εμάς σαν οργανισμός, είναι κορυφαία προτεραιότητα να σώσουν τις ζωές τους», ανέφερε ο γενικός διευθυντής της Σαχτάρ.

Στο Γ. Καραϊσκάκης με τον Ολυμπιακό το πρώτο παιχνίδι της Σαχτάρ μετά τον πόλεμο

Μόλις λίγους μήνες μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, η Σαχτάρ ήταν αποδεκατισμένη, με πολλούς παίκτες να εγκαταλείπουν το κλάμπ, υπό τον φόβο του πολέμου. Το Γ. Καραϊσκάκης και ο Ολυμπιακός την υποδέχτηκαν, σε ένα γήπεδο γεμάτο με μικρά παιδιά και οικογένειες και σε ένα φιλανθρωπικό παιχνίδι που έστειλε ηχηρό μήνυμα κατά του πολέμου.

Στο παιχνίδι έδωσαν το παρόν στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης, όπως ο τότε Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας και ο Ουκρανός πρέσβης στην Αθήνα. Στο γήπεδο μία κερκίδα είχε καλυφθεί με παιχνίδια στην μνήμη των εκατοντάδων μικρών παιδιών που «χάθηκαν» μέσα στην φρίκη του πολέμου.

Το φιλανθρωπικό παιχνίδι του Ολυμπιακού και της Σαχτάρ έλαβε χώρα τον Απρίλιο του 2022 και τελείωσε με σκορ 1-0 υπέρ των γηπεδούχων με γκολ του Τικίνιο Σοάρες στο 22ο λεπτό της αναμέτρησης.

Πηγή: Skynews