Αποχαιρετισμός Μπάιντεν στο συνέδριο των Δημοκρατικών: «Σας έδωσα τον καλύτερό μου εαυτό»

Χαρακτήρισε «loser» τον Ντόναλντ Τραμπ, είπε πως οι διαδηλωτές κατά του πολέμου στη Γάζα «έχουν κάποιο δίκιο»
|
Open Image Modal
Ο πρόεδρος Μπάιντεν χαιρετά μετά την ομιλία του
via Associated Press

Μια συναισθηματικά φορτισμένη αποχαιρετιστήρια ομιλία έδωσε ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, στο συνέδριο των Δημοκρατικών το βράδυ της Δευτέρας, λέγοντας «σας έδωσα τον καλύτερό μου εαυτό» και εξαπολύοντας επίθεση κατά του υποψήφιου των Ρεπουμπλικανών και πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Ο 81χρονος Μπάιντεν είπε πως δεν κρατά κακία για τον τρόπο που εξελίχθηκαν τα πράγματα, όσον αφορά στην απόσυρση της υποψηφιότητάς του και την παράδοση της «σκυτάλης» στην Κάμαλα Χάρις, καλώντας το κόμμα να συσπειρωθεί γύρω από την νέα υποψήφια για την προεδρία και λέγοντας «την αγαπώ τη δουλειά, μα αγαπώ τη χώρα μου περισσότερο».

 

Open Image Modal
via Associated Press

 

«Έκανα πολλά λάθη στην καριέρα μου, μα σας έδωσα τον καλύτερό μου εαυτό» είπε ο Μπάιντεν. Μιλώντας καθαρά, με ένταση και ενέργεια, φάνηκε συναισθηματικά φορτισμένος: «Αμερική, σε αγαπώ» είπε απαντώντας στους συνέδρους που χειροκροτούσαν και φώναζαν «σε αγαπάμε Τζο!». Χαρακτήρισε την επιλογή της Μπάιντεν ως υποψήφιας αντιπροέδρου μαζί του πριν από τέσσερα χρόνια την «πρώτη απόφαση που έκανα όταν έγινα υποψήφιός μας και ήταν η καλύτερη απόφαση που έκανα σε όλη μου την καριέρα».

«Είναι σκληρή, είναι έμπειρη και έχει τεράστια ακεραιότητα...η ιστορία της αντιπροσωπεύει την καλύτερη αμερικανική ιστορία» τόνισε, ενώ, υποδεικνύοντας και τη δική του καριέρα, συμπλήρωσε πως «και όπως πολλοί από τους καλύτερους προέδρους μας ήταν επίσης αντιπρόεδρος».

 

Open Image Modal
via Associated Press

 

Έξω από τον χώρο του συνεδρίου υπήρχαν διαδηλωτές κατά του πολέμου στη Γάζα και της στήριξης των ΗΠΑ στο Ισραήλ. Ο Μπάιντεν αναφέρθηκε σε αυτούς, λέγοντας πως «αυτοί οι διαδηλωτές έξω στον δρόμο έχουν ένα δίκιο. Πολλοί αθώοι σκοτώνονται και στις δύο πλευρές». Επανέλαβε πως πιέζει για να καταφέρει να συμφωνήσουν Ισραήλ και Χαμάς σε κατάπαυση του πυρός και απελευθέρωση των ομήρων που απήγαγε η παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση στην τρομοκρατική της επίθεση στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Αναφερόμενος στον «καταδικασμένο από τη δικαιοσύνη κακοποιό» Ντόναλντ Τραμπ, τον χαρακτήρισε «loser» και είπε ότι οι Δημοκρατικοί «δίνουν μια μάχη για την ψυχή της Αμερικής». Μιλώντας για τα επεισόδια στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου 2021, είπε πως «εκείνη την ημέρα σχεδόν χάσαμε τα πάντα σχετικά με το ποιοι είμαστε σαν χώρα...και η απειλή αυτή είναι ολοζώντανη. Υπόσχεται ένα λουτρό αίματος, αν χάσει, με τα ίδια του τα λόγια, και ότι θα είναι δικτάτορας από την πρώτη μέρα, με τα δικά του λόγια. Και παρεμπιπτόντως, αυτό το κορόιδο το εννοεί» σχολίασε.

 

Open Image Modal
via Associated Press

 

«Είμαστε αιώνια ευγνώμονες» στον Τζο Μπάιντεν, τον «απίστευτο» πρόεδρο των ΗΠΑ, δήλωσε η Κάμαλα Χάρις. «Μαχόμαστε για ιδεώδη πολύτιμα για εμάς. Και δεν ξεχνάμε ποτέ: όταν μαχόμαστε, κερδίζουμε!», πρόσθεσε η αντιπρόεδρος, η οποία θα αντιμετωπίσει τον Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου.

Πριν από έναν μήνα μόλις, ο απερχόμενος πρόεδρος ανέμενε πως θα πήγαινε στο Σικάγο για να λάβει θριαμβευτικά το χρίσμα του κόμματός του ώστε να είναι υποψήφιος για την επανεκλογή του την 5η Νοεμβρίου.  Χθες βράδυ υποσχέθηκε πως θα είναι ο «καλύτερος εθελοντής» στην εκστρατεία της 59χρονης αντιπροέδρου του.

«Για πενήντα χρόνια, έδωσα την καρδιά μου, την ψυχή μου στη χώρα», είπε στην ομιλία του στο συνέδριο ο βετεράνος Δημοκρατικός, έπειτα από μισό αιώνα στην πολιτική.

Η εμφάνιση του Μπάιντεν προκάλεσε έντονες εκδηλώσεις συναισθημάτων, ιδίως από την πρώτη κυρία Τζιλ Μπάιντεν, που έπειτα από μισό αιώνα γάμου είπε πως τον «ξαναερωτεύεται» συχνά, ή από την κόρη του Άσλι, που τον χαρακτήρισε «μαχητή που τον υποτιμούσαν όλη του τη ζωή». Όλη η οικογένεια Μπάιντεν ανέβηκε άλλωστε επί σκηνής αφού ολοκληρώθηκε η ομιλία.

Για σχεδόν μια ώρα, ο πρόεδρος Μπάιντεν πρόβαλε τα επιτεύγματα της προεδρίας του και τη συμβολή σε αυτά της κυρίας Χάρις.

Η ομιλία, μαχητική, ενίοτε παρέπεμπε σε εκείνες που εκφωνούσε όταν ήταν ακόμα υποψήφιος. «Όλες αυτές οι κουβέντες για το ότι ήμουν έξαλλος με τον κόσμο που μου έλεγε πως έπρεπε να αποσυρθώ δεν ήταν αληθείς», διαβεβαίωσε μολαταύτα ο απερχόμενος πρόεδρος.

Η Κάμαλα Χάρις, που θα στέψουν οι σύνεδροι με συμβολική ψηφοφορία, καθώς έχει ήδη λάβει το χρίσμα της παράταξης, έπειτα από διαδικασίες που διεξήχθησαν ψηφιακά, θα μιλήσει την Πέμπτη.

Ο Ντόναλντ Τραμπ έκανε γνωστό μέσω του Truth Social χθες Δευτέρα το βράδυ ότι η αντιπρόεδρος και υποψήφια των Δημοκρατικών Κάμαλα Χάρις δεν προτίθεται να πάει στην τηλεμαχία που σχεδιαζόταν να διεξαχθεί στο Fox News την 4η Σεπτεμβρίου.

Ο κ. Τραμπ δήλωσε πως αντί για το ντιμπέιτ, ο ίδιος θα εμφανιστεί σε απευθείας τηλεοπτική εκπομπή με κοινό, θα κάνει εμφάνιση τύπου συνάντησης σε δημαρχείο, με παρουσιαστή τον Σον Χάνιτι, μορφή του δικτύου που προτιμά η αμερικανική δεξιά, στην πολιτεία Πενσιλβάνια.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters- dpa