Αποχαρακτηρισμένα έγγραφα φέρνει στη Βουλή ο Τσίπρας για τις διαπραγματεύσεις για το Σκοπιανό από το 1992 λίγο πριν την ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιτίας

Αποχαρακτηρισμένα έγγραφα φέρνει στη Βουλή ο Τσίπρας για τις διαπραγματεύσεις για το Σκοπιανό από το 1992 λίγο πριν την ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιτίας
Open Image Modal
sooc

Η δημοσιοποίηση 33 αποκαλυπτικών εγγράφων του υπουργείου Εξωτερικών αναμένεται να δώσει σήμερα τον τόνο στην τρίτη ημέρα συζήτησης στη Βουλή επί της πρότασης δυσπιστίας της ΝΔ. 

Με την ψηφοφορία που θα ακολουθήσει, ανοίγει ο δρόμος ώστε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με ανανεωμένη την εντολή της Βουλής στην κυβέρνησή του να παραστεί την Κυριακή στην υπογραφή της συμφωνίας στις Πρέσπες.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το τελευταίο διάστημα με αίτημα του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά αποχαρακτηρίσθηκαν έως τώρα απόρρητα έγγραφα που αφορούν τις διαπραγματεύσεις Αθήνας – Σκοπίων για το ονοματολογικό από το 1992 και μετά. Πρόσωπα που έχουν γνώση των διαπραγματεύσεων λένε ότι και μόνο η ανάγνωση των 33 εγγράφων απεικονίζει εύγλωττα και το περιεχόμενο των παλαιότερων διαπραγματεύσεων και το υπονομευμένο έδαφος από το οποίο ξεκίνησε η επιτυχής διαπραγμάτευση και το τι κέρδισε η Ελλάδα.

Έτσι με την ομιλία του Ν. Κοτζιά νωρίς το απόγευμα θα ξεκινήσει επί της ουσίας η αντιπαράθεση ανάμεσα στα κόμματα – άλλωστε θα ακολουθήσουν και οι ομιλίες του πρωθυπουργού και των πολιτικών αρχηγών. Ήδη στα κόμματα (και δη σε πρόσωπα που διαχειρίσθηκαν το ονοματολογικό) υπάρχει εκνευρισμός ενόψει των αποκαλύψεων. Υπενθυμίζεται ότι ο Αλ. Τσίπρας έχει «προειδοποιήσει» τον Κ. Μητσοτάκη όταν κατέθεσε την πρόταση δυσπιστίας ότι «θα τα πούμε όλα».

Έως τώρα το μόνο που «ταρακούνησε» την συζήτηση ήταν η φασιστική πρόκληση του χρυσαυγίτη βουλευτή Κ. Μπαρμπαρούση, ο οποίος ζήτησε από τον στρατό να συλλάβει τον πρωθυπουργό, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον υπουργό Άμυνας! Η αντίδραση της Βουλής και της κυβέρνησης ήταν άμεση. Η Βουλή εκδίωξε την Χρυσή Αυγή από την συζήτηση και η κυβέρνηση διά των υπουργών Πάνου Καμμένου και Φώτη Κουβέλη ζήτησε (και πέτυχε) την άσκηση ποινικής δίωξης κατά του χρυσαυγίτη βουλευτή για εσχάτη προδοσία.

Ο κυβερνητικός σχεδιασμός δεν περιορίζεται μόνο στην αποκάλυψη του τι συζητούσε η ΝΔ με την ΠΓΔΜ. Θα εστιάσει και στην «ακροδεξιά στροφή» που, όπως εκτιμά, κάνει η ηγεσία της ΝΔ, αλλά και στην ηγεμονική θέση που έχει πλέον στο χώρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο Αντώνης Σαμαράς (συνεπικουρούμενος από τους Άδωνι Γεωργιάδη και Μάκη Βορίδη). «Ο πολιτικός λόγος του Κ. Μητσοτάκη μπολιάσθηκε από του Α. Σαμαρά», έλεγε υπουργός ακούγοντας τα «εθνικιστικά επιχειρήματα» με τα οποία ο πρόεδρος της ΝΔ προσπαθούσε να εξηγήσει γιατί καταψηφίζει την συμφωνία.

Η κυβέρνηση εκτιμά ότι η στροφή Μητσοτάκη στην ακραία δεξιά του, σε συνδυασμό με την απορριπτική στάση της Φώφης Γεννηματά για την συμφωνία με την ΠΓΔΜ, αφήνει πολιτικά ακάλυπτο τον χώρο της «λελογισμένης δεξιάς», του προοδευτικού κέντρου και των φιλελεύθερων ιδεών. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Αλ. Τσίπρας στην συνέντευξή του στην ΕΡΤ ήταν εξαιρετικά ήπιος και αναλυτικός. «Μιλούσε» σε ένα κοινό που έχει εγκαταλειφθεί από τη ΝΔ…