Δεκαπέντε τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C για να αποφύγουμε την γρίπη

Και να ενισχύσουμε την καλή λειτουργία του οργανισμού μας.
Open Image Modal
Olena Rudo via Getty Images/500px Plus

Αν και τα πορτοκάλια είναι συνήθως το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό μας όταν σκεφτόμαστε τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C, την θρεπτική αυτή ουσία την βρίσκουμε εύκολα και σε πολλές άλλες.

Και αυτό είναι καλό, καθώς η βιταμίνη C είναι ζωτικής σημασίας για διάφορες βασικές λειτουργίες του οργανισμού μας όπως, η παραγωγή κολλαγόνου έτσι ώστε οι πληγές να μπορούν να επουλωθούν, η απορρόφηση σιδήρου αλλά και να διατηρήσουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα ισχυρό.

Αυτές είναι 15 τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, που προτείνουν οι διατροφολόγοι.

Πορτοκάλια

Open Image Modal
Irena Sowinska via Getty Images

Ενώ τα πορτοκάλια είναι γνωστά για την υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, είναι επίσης μια καλή πηγή διαλυτών ινών, οι οποίες μπορούν να μειώσουν τη χοληστερόλη μας, λέει η καθηγήτρια Υγείας και Αποκατάστασης της σχολής Σάρτζεντ στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης (Boston University’s Sargent College of Health and Rehabilitation Sciences), Τζόαν Σέιλτζ Μπλέικ.

Κόκκινες πιπεριές

Open Image Modal
Kseniya Ovchinnikova via Getty Images
Chef slices sweet orange bell pepper on the background of vegetable ingredients, on a black background. Cooking salad. Healthy and wholesome food, cuisine and cooking, recipe book.

Εκτός από μια καταπληκτική πηγή βιταμίνης C, οι κόκκινες πιπεριές είναι πλούσιες σε βιταμίνη Β-6, γνωστή και ως πυριδοξίνη, εξηγεί η καθηγήτρια Τζόαν Σέιλτζ Μπλέικ. 

Πράσινες πιπεριές

Open Image Modal
DigiPub via Getty Images
sdv

Ακριβώς όπως η κόκκινη πιπεριά, οι πράσινες πιπεριές έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C. Είναι επίσης μια υγιής πηγή φυτικών ινών, λέει η καθηγήτρια Τζόαν Σέιλτζ Μπλέικ , η οποία μπορεί να μας βοηθήσει να διατηρήσουμε την φυσιολογική λειτουργία του εντέρου μας αλλά και να βελτιώσουμε το γαστρεντερικό μας συστήμα.

Ακτινίδια

Open Image Modal
imageBROKER via Getty Images/imageBROKER RF
sdv

Το ακτινίδιο είναι επίσης υψηλό σε βιταμίνη Κ , λέει η διατροφολόγος στο ιατρικό κέντρο Γουέξνερ του Κρατικού Πανεπίστημίου του Οχάιο, Αντονέτ Χάρντι από την  Η βιταμίνη Κ διατηρεί τα οστά μας δυνατά και βοηθά το αίμα μας να πήξει, κάτι που βοηθά στην επούλωση των πληγών.

Μπρόκολο

Open Image Modal
Christine Rose Photography via Getty Images

Το μπρόκολο περιέχει ασβέστιο, λέει η διατροφολόγος Αντονέτ Χάρντι. Πρόκειται για μέταλλο που συμβάλλει στο να διατηρούνται γερά τα οστά μας ενώ είναι σημαντικό για την υγεία των μυών και της καρδιάς.

Φράουλες

Open Image Modal
Jason marz via Getty Images
strawberry

Όπως λέει η διατροφολόγος Αντονέτ Χάρντι, οι φράουλες έχουν φυλλικό οξύ. Το φυλλικό οξύ είναι μια βιταμίνη Β που βοηθάει στην ανάπτυξη και την λειτουργία των κυττάρων, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, καθώς μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη γενετικών ανωμαλιών της σπονδυλικής στήλης και του εγκεφάλου.

Λαχανάκια Βρυξελλών

Open Image Modal
nextfood via Getty Images/ImaZinS RF
sdv

Μαζί με την υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, τα λαχανάκια Βρυξελλών θεωρούνται σταυρανθή λαχανικά, λέει η καθηγήτρια Τζόαν Σέιλτζ Μπλέικ. Τα σταυρανθή λαχανικά, ειδικότερα, περιέχουν ένα φυτοχημικό που ονομάζεται γλυκοσινολικό που τους δίνει αυτή την πικρή γεύση ενώ μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του καρκίνου.

Πεπόνι

Open Image Modal
Brent Hofacker / 500px via Getty Images
Raw Yellow Organic Canary Melon Ready to Eat

Τα πεπόνια είναι πλούσια σε βήτα-καροτίνη, την οποία το σώμα mας μετατρέπει σε βιταμίνη Α, εξηγεί η καθηγήτρια Τζόαν Σέιλτζ Μπλέικ. Η βιταμίνη Α είναι απαραίτητη για την υγεία των ματιών και την όραση.

Πατάτες

Open Image Modal
HUIZENG HU via Getty Images

Οι πατάτες είναι επίσης μια από τις πιο πλούσιες πηγές καλίου, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στην υγεία της καρδιάς και την υψηλή πίεση του αίματος, λέει η καθηγήτρια Τζόαν Σέιλτζ Μπλέικ.

Ντομάτα

Open Image Modal
Minh Hoang Cong via Getty Images/500px
sdv

Οι ντομάτες περιέχουν ένα φυτοχημικό που ονομάζεται λυκοπένιο, λέει η καθηγήτρια Τζόαν Σέιλτζ Μπλέικ. Το λυκοπένιο είναι αυτό που κάνει τις ντομάτες κόκκινες και είναι επίσης ένα αντιοξειδωτικό που μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του καρκίνου αλλά και καρδιακών παθήσεων.

Σπανάκι

Open Image Modal
Nevena Zdravic / EyeEm/ Getty Images

Το σπανάκι έχει σίδηρο, το οποίο είναι ένα απαραίτητο μέταλλο που χρειάζεται ο οργανισμός μας για την μεταφορά οξυγόνου σε όλο το σώμα. 

Λαχανίδα

Open Image Modal
lisegagne via Getty Images

Έχει ψηλή περιεκτικότητα όχι μόνο σε βιταμίνη C, αλλά και σε βιταμίνες Α, Κ και Β6. Συμβάλλει στην υγεία των ματιών και των οστών και την μετατροπή της τροφής σε ενέργεια, λέει η διατροφολόγος Αντονέτ Χάρντι

Κεράσια

Open Image Modal
by vesi_127 via Getty Images

Τα κεράσια όπως λέει η διατροφολόγος Αντονέτ Χάρντι, είναι γεμάτα με αντιοξειδωτικά τα οποία μπορούν να καταπολεμήσουν τις ελεύθερες ρίζες που μπορούν να προκαλέσουν οξειδωτικό στρες και βλάβες στα κύτταρα. Αυτό μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και καρκίνου.

Γλυκοπατάτες

Open Image Modal
Philip Schubert via Getty Images/500px Plus

Οι γλυκοπατάτες περιέχουν επίσης βιταμίνη Β-6, γνωστή και ως νιασίνη, που βοηθά στη μετατροπή της τροφής σε ενέργεια.

Αρακάς/Μπιζέλια

Open Image Modal
Helen Camacaro via Getty Images

Περιέχουν θειαμίνη (βιταμίνη Β-1) η οποία είναι απαραίτητη για τη μετατροπή των υδατανθράκων σε ενέργεια, καθώς και για την προώθηση της υγιούς λειτουργίας των νεύρων.

Πηγή: Insider