Αποφυλακίστηκε ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας, Λούλα

Εκδόθηκε η απόφαση από το δικαστήριο.
|
Open Image Modal
Associated Press

Ελεύθερος είναι ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας, Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα από το βράδυ της Παρασκευής.

Μια κόκκινη λαοθάλασσα υποδέχτηκε τον πρώην πρόεδρο της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα ο οποίος αποφυλακίστηκε απόψε από τη φυλακή της Κουριτίμπα, αφού εξέτισε πάνω από ενάμιση χρόνο από την ποινή που του είχε επιβληθεί για διαφθορά.

Ο 74χρονος Λούλα ντα Σίλβα βγήκε πεζός από την έδρα της ομοσπονδιακής αστυνομίας, αγκάλιασε τους υποστηρικτές του και χαιρέτισε το πλήθος με υψωμένη τη γροθιά, σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου.

Χαμογελώντας, ο πρώην πρόεδρος περικυκλώθηκε από τους οπαδούς του, πολλοί από τους οποίους φορούσαν μπλουζάκια με τη φωτογραφία του και κρατούσαν κόκκινες σημαίες.

Open Image Modal
ASSOCIATED PRESS

Νωρίτερα σήμερα τα βραζιλιάνικα ΜΜΕ, έκαναν λόγο για την πιθανή αποφυλάκισή του, ωστόσο όπως μεταδίδει το rt.com, η απόφαση από το δικαστήριο της Βραζιλίας έχει πλέον εκδοθεί και πολύ σύντομα ο Λούλα θα βρίσκεται εκτός φυλακής. Οι υποστηρικτές του πρώην προέδρου της Βραζιλίας βρίσκονται έξω από την φυλακή και περιμένουν την ώρα της αποφυλάκισης.

Στο σκεπτικό του, ο δικαστής που εξέδωσε την απόφαση αποφυλάκισης εξήγησε ότι «δεν υπάρχει πλέον καμία βάση για την εκτέλεση της ποινής» δεδομένου ότι το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε να καταργήσει τη νομολογία σύμφωνα με την οποία κάποιος που έχει καταδικαστεί οδηγείται στη φυλακή εφόσον απορριφθεί η πρώτη έφεσή του, έστω και αν δεν έχουν εξαντληθεί όλα τα ένδικα μέσα που διαθέτει, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Τα μέλη του Ανώτατου Δικαστηρίου τάχθηκαν την Πέμπτη (6-5) υπέρ της πρότασης να καταργηθεί δικαστική απόφαση που επείχε θέση νομολογίας, βάσει της οποίας οποιοσδήποτε ύποπτος μπορούσε να οδηγηθεί στη φυλακή εάν απορριπτόταν η πρώτη του έφεση πριν εξαντληθούν όλα τα ένδικα μέσα που διαθέτει, αφού την έκριναν αντισυνταγματική.

 Η πολυαναμενόμενη απόφαση του 11μελούς Ανωτάτου Δικαστηρίου, που ανακοινώθηκε έπειτα από μακρές συζητήσεις και εντελώς οριακά, ενδέχεται να οδηγήσει στην απελευθέρωση σχεδόν 5.000 άλλων φυλακισμένων. Αλλά οι αποφυλακίσεις αυτές δεν θα είναι αυτόματες, αφού κάθε υπόθεση θα πρέπει να εξετάζεται χωριστά.

Open Image Modal
Rodolfo Buhrer / Reuters

Στη φυλακή για διαφθορά ο Λούλα


Ο Λούλα, που εκτίει ποινή 8 ετών και 10 μηνών κάθειρξης για διαφθορά, οδηγήθηκε στη φυλακή τον Απρίλιο του 2018, λίγο καιρό μετά την απόρριψη της προσφυγής του από εφετείο, μολονότι είχε ακόμη τη δυνατότητα να προσφύγει σε ανώτερα δικαστήρια. Ο Λούλα είχε κατηγορηθεί για παθητική διαφθορά και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα σε μια υπόθεση που αφορούσε την ανακαίνιση εξοχικού που σκόπευε να αγοράσει με αντάλλαγμα την ανάθεση συμβάσεων σε κατασκευαστική εταιρεία. Η ποινή του μειώθηκε σε δεύτερο βαθμό, από 12 σε 8 χρόνια και 10 μήνες κάθειρξη.

Ανάμεσα στους εγκλείστους που θα μπορούσαν επίσης να αποφυλακιστούν προσεχώς φιγουράρουν δεκάδες πρόσωπα που καταδικάστηκαν, όπως και ο 74χρονος πρώην αρχηγός του Κράτους, στο πλαίσιο της έρευνας κατά της διαφθοράς που έχει γίνει γνωστή με την ονομασία «Πλύσιμο αυτοκινήτου εξπρές». Οι εισαγγελείς που έχουν αναλάβει την υπόθεση αντέδρασαν αμέσως έντονα στην απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, τονίζοντας σε ανακοίνωσή τους ότι εναντιώνεται «στο κοινό αίσθημα της απόρριψης της ατιμωρησίας» και στην «καταπολέμηση της διαφθοράς, που είναι προτεραιότητες για τη χώρα μας».

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ