Την ελπίδα ότι κάποια στιγμή στο μέλλον άνθρωποι θα κατοικούν σε αερόστατα- ιπτάμενες πόλεις στην ατμόσφαιρα της Αφροδίτης ή σε αποικίες στα φεγγάρια του Δία εξέφρασε ο Μπας Λάνσντορπ, ιδρυτής του φιλόδοξου προγράμματος Mars One, σε συνέντευξή του στον Independent.
O Λάνσντορπ είπε πως πλέον έχει την πεποίθηση ότι η αποστολή του Mars One (αποστολή ανθρώπων σε ένα ταξίδι χωρίς επιστροφή στον Άρη) θα εκτοξευτεί το 2031. Το χρονοδιάγραμμα αυτό πήγε πίσω πέντε χρόνια λόγω προβλημάτων χρηματοδότησης, ωστόσο ο ίδιος σημειώνει πως πλέον το πρόγραμμα συνεχίζει την πορεία του.
Φέτος αναμένεται να αρχίσει η διαδικασία επιλογής των 100 μελών της αποστολής, που περιλαμβάνει διαμονή σε μια καμπίνα 200 τετραγωνικών μέτρων με αγνώστους ως ψυχολογικό τεστ.
Απώτερος στόχος είναι η δημιουργία μιας μόνιμης αποικίας στον Άρη- με αποίκους οι οποίοι δεν προβλέπεται να επιστρέψουν στη Γη. Ωστόσο, 200.000 άτομα έχουν εκφράσει την επιθυμία να συμμετέχουν στο φιλόδοξο εγχείρημα δημιουργίας ενός «δεύτερου σπιτιού για την ανθρωπότητα», παρά τις επικρίσεις που έχει δεχτεί το πρόγραμμα, από επιστημονικούς και μη κύκλους για το βιώσιμο της αποστολής.
Ο ίδιος ο Λάνσντορπ επιμένει ότι το εγχείρημα είναι βιώσιμο και σχεδιάζει να φέρει ειδικούς της NASA και της Lockheed Martin για να το υλοποιήσει. Εάν όντως συμβεί αυτό, το τετραμελές πλήρωμα θα εκτοξευτεί για ένα ταξίδι έξι μηνών- και όταν οι αστροναύτες φτάσουν στον προορισμό τους, θα πρέπει να τα βγάλουν πέρα υπό πολύ δύσκολες συνθήκες. «Δεν υπάρχει διαφυγή- αυτή είναι η μεγαλύτερη πρόκληση» δηλώνει σχετικά στον Independent.
O Άρης δεν είναι ο μόνος γνωστός πλανήτης που θεωρείται ότι μπορεί να υποστηρίξει ανθρώπινη ζωή, αν και οι επιπτώσεις του αφιλόξενου περιβάλλοντός του και της χαμηλής του βαρύτητας δεν είναι ακόμα πλήρως κατανοητές. Ο Λάνσντορπ θεωρεί ότι το εγχείρημα αυτό θα αποτελέσει απλά την αρχή για μελλοντικές επανδρωμένες αποστολές ακόμα πιο μακριά στο Ηλιακό Σύστημα.
«Ο Άρης δεν θα είναι ο τελικός προορισμός για τους ανθρώπους που επιζητούν να στήσουν μόνιμους οικισμούς μακριά από τη Γη» λέει. «Μετά από αυτό, εξερευνητές του διαστήματος θα σκέφτονται αιωρούμενες πόλεις στην ατμόσφαιρα της Αφροδίτης, σε ένα πολύ μεγάλο αερόστατο, ή αποικισμούς ενός από τα φεγγάρια του Δία, ή αστεροειδών. Οι άνθρωποι πάντα αποίκιζαν τα νέα μέρη που ανακάλυπταν».
Ο αποικισμός της Αφροδίτης ήταν εδώ και χρόνια αντικείμενο επιστημονικής συζήτησης. Αν και η επιφάνειά του πλανήτη είναι μια πραγματική κόλαση, με τρομακτικά υψηλές θερμοκρασίες, η χρήση ενός αερόστατου- ιπτάμενης πόλης στην ατμόσφαιρα θα μπορούσε να επιφέρει θερμοκρασίες κατάλληλες για τους ανθρώπους. Όσον αφορά στα φεγγάρια του Δία, η Ευρώπη, με τους παγετώνες και τον ωκεανό της, μάλλον θα είναι πιο φιλόξενη από τον ίδιο τον Άρη.
Για τη χρηματοδότηση του εγχειρήματος, ο Λάνσντορπ σχεδιάζει να μετατρέψει το Mars One σε ένα τηλεοπτικό «reality» πρωτοφανούς έκτασης. «Σε 500 χρόνια κανείς δεν θα θυμάται ποιος ήταν ο Γιουσέιν Μπολτ, αλλά όλοι θα ξέρουν ποιοι ήταν οι πρώτοι που έζησαν στον Άρη» λέει χαρακτηριστικά.
Όπως προσθέτει, τον έχουν ήδη προσεγγίσει αυτοκινητοβιομηχανίες για την κατασκευή του πρώτου οχήματος, ενώ αναμένει και άλλες προσφορές από εταιρείες του χώρου της τεχνολογίας.
Όσον αφορά στο γιατί το κάνει, λέει πως «η επανδρωμένη αποστολή στον Άρη είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να κάνεις τη Γη ένα καλύτερο μέρος. Το πρόγραμμα υπογραμμίζει ότι υπάρχει μόνο μια Γη και πρέπει να τη φροντίσουμε. Είναι απλά το επόμενο βήμα μετά τον αποικισμό της Γης. Τώρα είναι ώρα να ανακαλύψουμε μια νέα “ήπειρο”».