Ντοκουμέντα που «δείχνουν» σοβαρές παραλείψεις στελεχών του κρατικού μηχανισμού, στη διαχείριση της φονικής πυρκαγιάς της 23ης Ιουλίου στην ανατολική Αττική, περιλαμβάνει το πόρισμα που κατατέθηκε χθες στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών από τον πραγματογνώμονα που είχε οριστεί από τις εισαγγελικές Αρχές να διερευνήσει τα αίτια της τραγωδίας.
Παροχή αναληθών στοιχείων για τις ώρες κινητοποίησης των πυροσβεστικών δυνάμεων, καθυστέρηση έλευσης των πυροσβεστικών οχημάτων στο Νταού Πεντέλης (σημείο έναρξης της φωτιάς) και εξαιρετικά σημαντικές «ανακρίβειες» στις απαντήσεις για τα κρίσιμα ερωτήματα γύρω από τις εντολές εκκένωσης στο Νέο Βουτζά και στο Μάτι, περιλαμβάνονται, σύμφωνα με δικαστικές πηγές που μίλησαν στο «Έθνος», στο πόρισμα-καταπέλτης.
Όσον αφορά στα ψευδή στοιχεία, ο πραγματογνώμονας διαπίστωσε ότι είχαν προσκομιστεί λάθος ώρες από το σύστημα «Engage» του Επιχειρησιακού Κέντρου του Π.Σ. Πρόκειται για το πρόγραμμα που καταγράφει τις ώρες κινητοποίησης των πυροσβεστικών δυνάμεων, όπως και το που βρίσκεται το κάθε μέσο και κατ′ επέκταση ο κάθε αξιωματικός. Τα στοιχεία που δόθηκαν στη Δικαιοσύνη είχαν περαστεί στο σύστημα «χειροκίνητα» και πολλά από αυτά ήταν αναληθή. Το πόρισμα, σύμφωνα με πληροφορίες του «Έθνους», «καίει» βαθμοφόρους της Πυροσβεστικής, καθώς αναφέρει ότι «υπήρχε επιλογή στο Engage, προκειμένου να μη γίνει χειροκίνητα η καταγραφή των στοιχείων».
Αναλυτικότερα, οι παρατυπίες είναι:
-Πυροσβεστικά οχήματα επιχειρούσαν στην ανατολική Αττική δεν φαινόντουσαν πουθενά στο «Engage».
-Δύο υδροφόρα οχήματα του 12ου Πυροσβεστικού Σταθμού Αθηνών, τα οποία φαίνονταν στα «χαρτιά» ότι βρίσκονταν την ώρα της πυρκαγιάς στο Νταού Πεντέλης, στην πραγματικότητα επιχειρούσαν στην Κινέτα.
-Ένα πυροσβεστικό όχημα από την ανατολική Αττική εμφανιζόταν στα καταγεγραμμένα δεδομένα πρώτα να φτάνει στο πύρινο μέτωπο και μετά να ενημερώνεται για την πυρκαγιά.
-Η παρουσία δύο αξιωματικών της Πυροσβεστικής στα μέτωπα της φωτιάς δεν φαίνεται πουθενά στο σύστημα «Engage», ενώ δύο ακόμα υψηλόβαθμα στελέχη του Π.Σ. με συντονιστικό ρόλο εμφανίζονται να ειδοποιούνται για την πυρκαγιά μία ώρα μετά την εκδήλωσή της (στις 17.30).
-Σε σχέση με την ώρα εκδήλωσης της πυρκαγιάς στο Νταού Πεντέλης, στα στοιχεία αναφερόταν ότι ήταν στις 16.49, ενώ ο πραγματογνώμονας διαπίστωσε ότι ήταν στις 16.41.
Αρμόδια πηγή εξηγεί ότι «οι αναντιστοιχίες στις ώρες διαπιστώθηκαν μετά από διασταύρωση των στοιχείων του Engage με τα στοιχεία από τα τηλεματικά ίχνη (ψηφιακά αποτυπώματα), τα οποία έφτασαν στην κατοχή του πραγματογνώμονα σε δεύτερο χρόνο και είναι τα πλέον αξιόπιστα για να δείξουν τις ακριβείς ώρες κινητοποίησης οχημάτων και αξιωματικών. Αυτός που θα κρίνει εάν υπήρξε δόλος είναι ο Εισαγγελέας, ο οποίος διενεργεί ξεχωριστή έρευνα για το θέμα. Μέχρι τότε κανείς δεν μπορεί να πει κάτι τέτοιο. Σημαντικό είναι, πάντως, να τονιστεί ότι το που βρισκόταν ο κάθε αξιωματικός καθορίζει και το βαθμό ευθύνης του».
Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει το σημείο του πορίσματος, που αναφέρεται στην ώρα άφιξης των οχημάτων της Πυροσβεστικής στο Νταού Πεντέλης. Τα υδροφόρα οχήματα έφτασαν στο σημείο έναρξης της φωτιάς σε 15 λεπτά. Σημειώνεται, ωστόσο, ότι πολύ κοντά στο σημείο βρίσκονταν -μέχρι και λίγες ώρες πριν την πυρκαγιά- δύο υδροφόρα, το ένα με κωδικό «12-15» και το άλλο με κωδικό «Μάκρη-30», τα οποία ήταν τοποθετημένα στην περιοχή της Διώνης και στην είσοδο του Νέου Βουτζά. Σύμφωνα με την έκθεση, τα οχήματα αυτά θα μπορούσαν, εάν δεν είχαν φύγει για Κινέτα, να φτάσουν στο Νταού μέσα σε περίπου πέντε λεπτά.
Σημαντικό είναι, επίσης, το κομμάτι της έκθεσης του πραγματογνώμονα, που αφορά στις εντολές εκκένωσης. Η μόνη εντολή εκκένωσης που διαπιστώνεται από τον πραγματογνώμονα ότι δόθηκε σίγουρα είναι για τις κατασκηνώσεις του Αγίου Ανδρέα. Για το Νέο Βουτζά και το Μάτι δεν εξακριβώνεται από το πόρισμα ότι υπήρξαν εντολές εκκένωσης. Συγκεκριμένα οι υπεύθυνοι αξιωματικοί που ρωτήθηκαν απέφυγαν να δώσουν σαφείς απαντήσεις και έτσι το πόρισμα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι μένει «ανεξακρίβωτο» το κατά πόσο δόθηκαν ή όχι οι εντολές εκκένωσης για Νέο Βουτζά και Μάτι.
Το πόρισμα αριθμεί συνολικά 180 σελίδες. Από αυτές οι 90 είναι το καθαρό κείμενο του Πυραγού, που ανέλαβε τη σύνταξη της έκθεσης, και οι υπόλοιπες 90 αποτελούν τεχνικές λεπτομέρειες, όπως για παράδειγμα πως λειτουργεί το σύστημα Engage.
Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές από το αρχηγείο του Π.Σ., ο πραγματογνώμονας δεν πήρε ποτέ στα χέρια του τα στοιχεία από το καταγραφικό μηχάνημα του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων (ΕΣΚΕ), το οποίο καταγράφει και αποθηκεύει με ακρίβεια δευτερολέπτου όλες τις διαβιβάσεις μέσω ασυρμάτου αλλά και τις τηλεφωνικές κλήσεις στο «199». Οι ίδιες πηγές προσθέτουν ότι δεν του δόθηκαν τα δεδομένα του καταγραφικού από την αρμόδια υπηρεσία του Π.Σ., παρότι τα ζήτησε εγγράφως. Το επιχείρημα ήταν ότι το καταγραφικό αποτελεί μέρος της δικογραφίας της υπόθεσης.