Τον... ύπνο τους θα χάσουν οι vip πελάτες του κυκλώματος διακίνησης ναρκωτικών που χορηγούσε κοκαΐνη, παραισθησιογόνα μανιτάρια και κάκτους σε... ψυχοθεραπευτικές συνεδρίες και γνωστά νυχτερινά μαγαζιά της Αθήνας.
Στη δικογραφία της πολύκροτης υπόθεσης που δημοσιεύει το «Έθνος της Κυριακής» περιέχονται 175 τηλεφωνικές συνδέσεις πελατών της εγκληματικής οργάνωσης, που εξαρθρώθηκε την περασμένη Δευτέρα από την ΕΛ.ΑΣ.
Από αυτές ξεχωρίζουν έξι τηλέφωνα, που ανήκουν σε πρόσωπα που λάμβαναν μέρος στις συνεδρίες «ψυχοθεραπείας» σε σπίτι στο Κορωπί, αλλά και 13 που ανήκουν σε χρήστες ναρκωτικών που περιλαμβάνονταν στην ατζέντα 36χρονης, η οποία αναλάμβανε να «σπρώξει» ουσίες σε πάρτι που διοργάνωναν γνωστά μαγαζιά της Αθήνας και της Μυκόνου.
Το... φετίχ των πελατών του 48χρονου συμβούλου ψυχικής υγείας, ο οποίος περιλαμβάνεται στους συλληφθέντες, φαίνεται ότι ήταν οι παραισθησιογόνοι κάκτοι.
«Κάθε φορά που πραγματοποιούσε συνεδρίες με άτομα που είχαν ανάγκη ψυχικής βοήθειας είχε φροντίσει να έχει στην κατοχή του διάφορα είδη ναρκωτικών, ανάλογα με τον πελάτη. Συνήθιζε να τους παροτρύνει να κάνουν χρήση με το πρόσχημα της καλύτερης αντιμετώπισης των ψυχολογιών προβλημάτων που είχαν (με απώτερο σκοπό την πώληση ναρκωτικών). Μάλιστα, όπως ο ίδιος καυχιόταν, οι ναρκωτικές ουσίες που έδινε ήταν ‘φάρμακα’. Έδινε κυρίως κάκτους pejot, παραισθησιογόνα μανιτάρια και LSD», αναφέρεται χαρακτηριστικά στη δικογραφία.
Τα ραντεβού κλείνονταν βράδυ Σαββάτου σε οικία 62χρονου μέλους του κυκλώματος στο Κορωπί. Οι συμμετέχοντες δεν ξεπερνούσαν τους δέκα. Η συνεδρία κόστιζε 80 ευρώ ανά άτομο, ενώ υπήρχε γυναίκα που έπαιρνε 30 ευρώ για το κάθε νέο πελάτη που θα κατάφερνε να προσελκύσει. Ο «κοριός» της ΕΛ.ΑΣ. κατέγραψε συνομιλία, στην οποία γινόταν λόγος για παραγγελία 12 παραισθησιογόνων μανιταριών για «τελετή» που έλαβε χώρα στις 11 Οκτωβρίου. Αντίστοιχη συνεδρία «ψυχοθεραπείας» με οχτώ άτομα είχε πραγματοποιηθεί στις 20 Σεπτεμβρίου.
Το μυστήριο που ακόμα και οι αστυνομικοί δεν έχουν καταφέρει να λύσουν είναι το πως οι πελάτες, ανάμεσά τους μορφωμένοι άνθρωποι με πολλά πτυχία, πείθονταν να μεταβούν από διάφορες περιοχές της Αττικής στο Κορωπί, μόνο και μόνο για να «φτιαχτούν» μαζί με άλλα άτομα, τα οποία τις περισσότερες φορές έβλεπαν για πρώτη φορά στη ζωή τους.
Εκτός από τις συνεδρίες, τα μέλη της οργάνωσης έβρισκαν πελάτες σε γνωστά νυχτερινά μαγαζιά. Πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτό είχε μία 36χρονη Ελληνίδα, η οποία μέχρι πέρυσι εργαζόταν σε γνωστό και καλαίσθητο μπαρ της Αθήνας. Στην «ατζέντα» της είχε 13 πελάτες, ενώ τα ραντεβού της για «δουλειά» συνήθιζε να τα κλείνει στην πλατεία Προσκόπων στο Παγκράτι. Η 36χρονη γνώριζε για τα μεγάλα «event», που θα συγκέντρωναν πλήθος κόσμου και άρα πλήθος υποψηφίων πελατών. Σε ένα από τα ραντεβού της, στις 2 Αυγούστου 2017, είχε ζητήσει από μέλος της οργάνωσης να την προμηθεύσει με 50 γραμμάρια MDMA έναντι 3.000 ευρώ, προκειμένου η ίδια να τη μεταπωλήσει σε πελάτες της. Η μεταξύ τους συμφωνία κανονίστηκε ως εξής: «Η Βάσω θα πουλούσε την ποσότητα σε τιμή που θα καθόριζε εκείνη, ενώ ο άγνωστος θα κέρδιζε μόνο 50 ευρώ ανά γραμμάριο. Τα υπόλοιπα χρήματα θα ήταν δικά της». Την ίδια τακτική φέρεται να ακολουθούσε 35χρονος, ο οποίος ζούσε σε ωραίο σπίτι στο Πόρτο Ράφτη, με την πιο «δημοφιλή» παραγγελία των πελατών, που ήθελαν να «φτιαχτούν» σε πάρτι μαγαζιών, να είναι «10 φακελάκια κεταμίνη».
Εντύπωση προκαλεί επικοινωνία της 36χρονης στις 10 Αυγούστου, στην οποία αναφέρει σε πελάτη της που της παραγγέλνει 15 ml κεταμίνης σε υγρή μορφή, ότι δεν μπορεί να τον ικανοποιήσει, γιατί οι προμηθευτές της έχουν πάει στη Μύκονο για «διακοπές» λόγω Δεκαπενταύγουστου. Στη Μύκονο βρέθηκε και η ίδια τον Αύγουστο παίρνοντας μαζί της δύο μπουκάλια κεταμίνη για να τα πουλήσει σε μεγάλο πάρτι που έλαβε χώρα στο νησί των ανέμων. Η 36χρονη έφυγε από την Ελλάδα για τις ΗΠΑ τον περασμένο Οκτώβριο βάζοντας τέλος στη δράση της.
Το γεγονός ότι το κύκλωμα επιζητούσε να εξαπλωθεί σε τουριστικούς προορισμούς φαίνεται και από ταξίδι που πραγματοποίησε στις 28 Αυγούστου στην Πάρο ο 62χρονος ιδιοκτήτης του σπιτιού στο Κορωπί. Ο «κοριός» κατέγραψε συνομιλία στην οποία φέρεται να λέει: «Ε, θα δώσω κανένα κομμάτι και στο νησί». Όπως διαπιστώθηκε από την προανάκριση, μετέφερε στην Πάρο από την Αθήνα κάνναβη σε μορφή «σοκολάτας», την οποία έκρυψε μέσα σε τρόφιμα, προκειμένου να μη μπορούν να τη μυρίσουν τα σκυλιά του Λιμενικού Σώματος στο λιμάνι της Πάρου.
Συνεργός στο αεροδρόμιο;
Στους αστυνομικούς της Ασφάλειας προκάλεσε αίσθηση αναφορά σε συνομιλία ανάμεσα σε μέλος του κυκλώματος και φερόμενο ως υπάλληλο αεροδρομίου.
Στην προσπάθειά του να περάσει ναρκωτικά από το αεροδρόμιο με προορισμό τη Βαρκελώνη, 33χρονος από το Μαρούσι φέρεται να επικοινωνεί με υπάλληλο αεροδρομίου, ο οποίος του προτείνει να βάλει τις ουσίες στη βαλίτσα του, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο εντοπισμού των ναρκωτικών. Εκείνος του αναφέρει πως θα πρέπει όταν περάσει από τον έλεγχο του αεροδρομίου να έχει πλύνει καλά τα χέρια του με οινόπνευμα ή με χλωρίνη, ώστε να είναι καλυμμένος στο ενδεχόμενο δειγματοληπτικού ελέγχου. Μετά το μέλος του κυκλώματος ζητάει από άτομο που δεν ταυτοποιήθηκε κερδισμένα δελτία του ΟΠΑΠ, ύψους 80 με 100 χιλιάδες ευρώ, για να νομιμοποιήσει -σύμφωνα με την Αστυνομία- τα έσοδα από την πώληση των ναρκωτικών. Ο 33χρονος, μάλιστα, είναι διατεθειμένος να δώσει το 10% του κερδισμένου δελτίου (10.000 ευρώ), προκειμένου να το αποκτήσει.
Τα «πλοκάμια» της οργάνωσης απλώνονταν και στις φυλακές Κορυδαλλού. Στις 27 Ιανουαρίου ο 33χρονος από το Πόρτο Ράφτη συνομιλεί με έγκλειστο από τον οποίο ζητάει παραγγελία 30 κιλών κάνναβης αξίας 24.000 ευρώ (800 ευρώ το κιλό). Ο 26χρονος κρατούμενος του λέει -μεταξύ άλλων- στο τηλέφωνο ότι μεταβαίνει στο πρόγραμμα του ΚΕΘΕΑ για να εξασφαλίσει το σχετικό έγγραφο ότι είναι χρήστης ναρκωτικών ουσιών, ώστε να το χρησιμοποιήσει ως ελαφρυντικό για ποινική υπόθεση που εκκρεμεί σε βάρος του. «Είχα πάει στο ΚΕΘΕΑ. Τώρα γύρισα», του είπε. Ο 33χρονος τον ρώτησε περιπαιχτικά: «Το παίζεις λίγο αποτοξίνωση τώρα; Χαχαχα», με τον έγκλειστο να απαντά: «Και καλά έτσι εδώ, το χαρτί να έχουμε ρε φίλε».
Γλωσσάρι και μέτρα αντιπαρακολούθησης
Σχεδόν στο σύνολό τους οι 18 κατηγορούμενοι λάμβαναν μέτρα αντιπαρακολούθησης, ενώ συνήθιζαν να χρησιμοποιούν την εφαρμογή κρυπτογράφησης μηνυμάτων «BBM» της Blackberry. Ενδεικτικό είναι ότι στο κινητό τηλέφωνο ενός εξ αυτών βρέθηκαν αποθηκευμένες φωτογραφίες από βιβλίο που αναλύει τεχνικές παρακολούθησης αστυνομικών. Σε μία περίπτωση αστυνομικοί με πολιτικά παρακολουθούσαν τους διακινητές στη δυτική Αττική όταν ξαφνικά αυτοί μπήκαν σε καταυλισμό στο Μενίδι για να είναι σίγουροι ότι δεν θα τους ακολουθήσει κανείς. Το αποτέλεσμα ήταν οι άνδρες της Ασφάλειας να ενημερώσουν τον προϊστάμενό τους ότι αναγκάζονται να σταματήσουν την παρακολούθηση.
Εκτός αυτού είχαν εφεύρει το δικό τους «γλωσσάρι» για να μη γίνονται αντιληπτές οι επικοινωνίες τους, σε περίπτωση ηλεκτρονικής τους παρακολούθησης. Την κάνναβη την έλεγαν «bluberry», «whiteberry» και «μπανάνες», την κεταμίνη «ούζο», την κοκαΐνη «σώβρακο» ή «βιβλίο», το ΜDMA «αγάπη».
Μιλώντας στο «Έθνος της Κυριακής» ο Χρήστος Στάθης, δικηγόρος ενός εκ των κατηγορουμένων, έκανε λόγο για διακίνηση μικρών ποσοτήτων ναρκωτικών: «Στο μεγαλύτερο μέρος της η υπόθεση αυτή είναι ήσσονος σημασίας, αφού εξαντλείται στη διακίνηση μικρών ποσοτήτων ναρκωτικών ουσιών, με σκοπό την κάλυψη των καθημερινών ατομικών αναγκών χρήσης μεταξύ τοξικομανών, όπου το όφελος -με δεδομένο ότι τουλάχιστον ο εντολέας μου είναι εξαρτημένος χρήστης- συνίσταται στην εξασφάλιση της δόσης του και όχι στο βιοπορισμό του».