Με την κυβέρνηση να αναζητά τρόπους διεξόδου για τη μη εφαρμογή ή την προσωρινή αναστολή των περικοπών στις συντάξεις από το νέο έτος, στη ΝΔ κυριαρχεί η εκτίμηση ότι το συγκεκριμένο ζήτημα αποτελεί την αχίλλειο πτέρνα του κυβερνητικού επιτελείου, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να δηλώνει ότι «ο νόμος Κατρούγκαλου θα καταργηθεί» και να προαναγγέλει την πρόταση του κόμματός του για το ασφαλιστικό που περιλαμβάνει την κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου και την οποία θα παρουσιάσει στο σύνολό της στη ΔΕΘ.
Δεν είναι τυχαίο ότι στα γαλάζια στελέχη έχει δοθεί η «οδηγία» στις δημόσιες τοποθετήσεις του στα μέσα ενημέρωσης να αναδεικνύουν την συνειδητή επιλογή της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να συνεχίζει τα τάζει τα πάντα στους πάντες, εξαπατώντας την κοινωνία και τους πολίτες.
Μέσα σε αυτό το κλίμα η ηγεσία της ΝΔ φέρεται αποφασισμένη να τονίζει διαρκώς τις επώδυνες επιπτώσεις του κυβερνητικού λαϊκισμού σε μια προσπάθεια να κρύψουν τα αποτελέσματα των επιλογών τους.
Σε αυτή την προσπάθεια εντάσσουν και τις κινήσεις του υπουργείου Οικονομικών αλλά και του υπουργείου Εργασίας για μη εφαρμογή της απόφασης του Eurogroup, με το επιχείρημα της υπεραπόδοσης των ασφαλιστικών εσόδων και των πλεονασμάτων που μπορούν να επιτευχθούν από τον ΕΦΚΑ.
Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη ωστόσο ο Νόμος «Κατρούγκαλου» βρίσκεται στην αιχμή της τακτικής του ενόψει της ΔΕΘ αφού θεωρεί ότι έχει μετατρέψει το ασφαλιστικό σε ένα άδικο και μη ανταποδοτικό σύστημα.
Στα σχετικά ενημερωτικά σημειώματα που δέχεται από τον αρμόδιο τομεάρχη της ΝΔ αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι πρόκειται για ένα σύστημα που αντιστρατεύεται την επιδιωκόμενη ανάπτυξη, και ένα σύστημα που ενθαρρύνει και την ήσσονα προσπάθεια.
Υπενθυμίζουν δε ότι επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έγιναν συνολικά 21 μειώσεις στις συντάξεις φτάνοντας το «κούρεμα» στις κύριες στο 35% και στις επικουρικές στο 44% σε σχέση με το 2014.
Στις επικείμενες παρεμβάσεις του προέδρου της ΝΔ, εκτός από την προαναγγελία κατάργησης του νόμου «Κατρούγκαλου», προβλέπεται μια γενναία μείωση των ασφαλιστικών εισφορών′ η οποία θα προκύψει από τη μείωση του ασφαλιστικού εισοδήματος.
Όσο αφορά δε συνολικά στο σύστημα και τους πυλώνες του, ο 1ος πυλώνας, θα είναι δημόσιος, καθολικός και υποχρεωτικός με βάση το αναδιανεμητικό και ένα γενναία ανταποδοτικό σύστημα, ο 2ος πυλώνας θα είναι επίσης υποχρεωτικός, με βάση το σύστημα της νοητής κεφαλαιοποίησης, και τέλος, ο 3ος πυλώνας θα είναι η ιδιωτική ασφάλιση - όπως ισχύει και σήμερα - ενισχυμένη όμως με περισσότερα κίνητρα.