Αποκαλυπτική έρευνα του Yale: 6.000 παιδιά από την Ουκρανία για «επανεκπαίδευση» στη Ρωσία

Τα παιδιά απομακρύνθηκαν από γονείς και κηδεμόνες για να «φιλοξενηθούν» σε κατασκηνώσεις στη Ρωσία και δεν επέστρεψαν ποτέ.
Open Image Modal
via Associated Press

Για παιδομάζωμα και παράνομες υιοθεσίες τουλάχιστον 6.000 παιδιών από την Ουκρανία στη Ρωσία, κάνει λόγο έκθεση του Παρατηρητηρίου Συγκρούσεων της Ουκρανίας, σε συνεργασία με το Εργαστήριο Ανθρωπιστικής Έρευνας του Πανεπιστημίου Yale.

Η έκθεση, με τίτλο «Το συστηματικό πρόγραμμα της Ρωσίας για την επανεκπαίδευση και την υιοθεσία των παιδιών της Ουκρανίας», υποστηρίζει ότι το Κρεμλίνο έχει ξεκινήσει μια συστηματική και μεγάλης κλίμακας «επαναμόρφωσης» (όπως το αποκαλεί) παιδιών της Ουκρανίας τα οποία απομακρύνει από τους γονείς ή τους κηδεμόνες τους για να τα «εκπαιδεύσει» ώστε να αποκτήσουν φιλορωσικά αισθήματα. 

Open Image Modal
.
Humanitarian Research Lab at Yale School of Public Health

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει η έρευνα του Πανεπιστημίου Yale, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Ρωσίας έχει μεταφέρει από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία μέχρι και σήμερα τουλάχιστον 6.000 παιδιά ηλικίας από τεσσάρων μηνών έως 17 ετών, σε 43 εγκαταστάσεις στην Κριμαία και την ηπειρωτική Ρωσία.

Πήγαν για διακοπές και δεν επέστρεψαν

Η πλειονότητα των εγκαταστάσεων φέρονται να είναι κατασκηνώσεις αναψυχής όπου τα παιδιά απομακρύνθηκαν από εμπόλεμες και κατεστραμμένες περιοχές της Ουκρανίας με το πρόσχημα ότι θα φιλοξενηθούν για μικρό χρονικό διάστημα για διακοπές στη Ρωσία.

Κάποια από τα παιδιά ωστόσο, κατέληξαν σε ανάδοχες οικογένειες ή δόθηκαν για υιοθεσία στη Ρωσία με τις ρωσικές Αρχές να αρνούνται την επιστροφή τους σε γονείς ή συγγενείς στην Ουκρανία.

Στην έκθεση το Πανεπιστήμιο Yale ισχυρίζεται ότι τα παιδιά παρακολουθούν ειδικά προγράμματα επανεκπαίδευσης ενώ αρκετά λαμβάνουν και στρατιωτική εκπαίδευση, με το Παρατηρητήριο Συγκρούσεων να διερευνά επίσης το τεράστιο δίκτυο ανθρώπων που είναι υπεύθυνοι για τη διευκόλυνση της μεταφοράς των παιδιών από την Ουκρανία στη Ρωσία. 

Από την Κριμαία έως την Απω Ανατολή

Οι περισσότερες από τις 43 εγκαταστάσεις βρίσκονται στην Κριμαία, άλλες 12 έχουν εντοπιστεί σε περιοχές γύρω από τη Μαύρη Θάλασσα, και 10 γύρω από μεγάλες πόλεις όπως η Μόσχα, το Καζάν και η Αικατερινούπολη με την πιο απομακρυσμένη να βρίσκεται στην περιφέρεια Μαγκαντάν στην Άπω Ανατολή της Ρωσίας κοντά στον Ειρηνικό Ωκεανό, περίπου 3.900 μίλια από τα σύνορα της Ουκρανίας.

Το «στρατόπεδο» στο Μαγκαντάν είναι περίπου τρεις φορές πιο κοντά στις Ηνωμένες Πολιτείες από ότι στα σύνορα της Ουκρανίας ενώ έντεκα από αυτά τα στρατόπεδα βρίσκονται σε απόσταση 500 μιλίων από τα σύνορα της Ουκρανίας.

Σύμφωνα πάντα με την έκθεση, ο σκοπός που μεταφέρονται τα παιδιά στην Ρωσία είναι η «επανεκπαίδευση» τους με επίκεντρο τον ρωσικό πολιτισμό, την πολιτική και την στρατιωτική καθοδήγηση.

Σε ανάδοχες οικογένειες με πλαστές υπογραφές

Το Yale HRL φέρεται να εντόπισε τουλάχιστον δύο καταυλισμούς όπου μεταφέρονται παιδιά που έχουν χάσει τους γονείς τους με σκοπό να δοθούν σε ανάδοχες οικογένειες ή να υιοθετηθούν στη Ρωσία. Εκτιμάται ότι τουλάχιστον 20 παιδιά έχουν νέες οικογένειες στην περιφέρεια της Μόσχας και εγγράφηκαν σε σχολεία της περιοχής.

Πολλά από τα παιδιά φέρονται να μεταφέρθηκαν στη Ρωσία παρά τη θέλησή τους ενώ εντοπίστηκαν έγγραφα εξουσιοδότησης για την μεταφορά τους, με πλαστές υπογραφές αγνώστων.

Κάποιοι γονείς στην Ουκρανία ισχυρίζονται ότι παραβιάστηκαν συγκεκριμένα στοιχεία της συγκατάθεσης που έδωσαν, όπως ο χρόνος παραμονής και οι διαδικασίες επανένωσης με τα παιδιά τους.

Άλλοι πάλι γονείς φέρεται να αρνήθηκαν να επιτρέψουν στα παιδιά τους να πάνε σε κατασκηνώσεις, αλλά αγνοήθηκαν από τους Ρώσους διοργανωτές της κατασκήνωσης, οι οποίοι έγραψαν τα παιδιά σε κατασκηνώσεις χωρίς την έγκριση τους.

Η έκθεση υπογραμμίζει ακόμη ότι «σε πολλές περιπτώσεις, η ικανότητα των γονέων να παρέχουν ουσιαστική συγκατάθεση μπορεί να θεωρηθεί αμφίβολη, καθώς οι συνθήκες πολέμου και η σιωπηρή απειλή από τις δυνάμεις κατοχής αντιπροσωπεύουν συνθήκες καταναγκασμού».

Αρνούνται να επιστρέψουν τα παιδιά

Μέχρι σήμερα, τα παιδιά δεν έχουν επιστρέψει στην Ουκρανία καθώς οι ρωσικές Αρχές αρνούνται να τα επιστρέψουν.

Σε δύο εγκαταστάσεις, το Artek και το Medvezhonok, οι επιστροφές των παιδιών ανεστάλησαν επ′ αόριστον, σύμφωνα με τους γονείς που μίλησαν στους ερευνητές του Yale.

Το Medvezhonok είναι ένας από τους μεγαλύτερους καταυλισμούς που έχουν εντοπιστεί στη Ρωσία, καθώς φιλοξενούνται τουλάχιστον 300 παιδιά από την Ουκρανία, από το περασμένο καλοκαίρι.

Εκατοντάδες άλλα παιδιά έχουν εντοπιστεί σε δύο άλλους καταυλισμούς, το Luchistyi και το Orlyonok, χωρίς κανείς να γνωρίζει εάν και πότε θα επιστρέψουν στην Ουκρανία.

Το Yale HRL δεν μπόρεσε να προσδιορίσει πόσα από αυτά τα παιδιά έχουν επανενωθεί με τις οικογένειές τους, όμως πολλοί γονείς κατήγγειλαν ότι δεν έχουν καμία ενημέρωση για το που βρίσκονται τα παιδιά τους και σε τι συνθήκες διαβιούν.