Κέρκυρα: Αποκαλυπτικοί διάλογοι από το κύκλωμα των διεφθαρμένων εφοριακών

Σε μία ακούγεται ο «εγκέφαλος» του κυκλώματος να δίνει οδηγίες σε συνεργό του για το πώς μπορεί να αποφύγει μία ενδεχόμενη αστυνομική παρακολούθηση.
Open Image Modal
Tomohiro Ohsumi via Getty Images

Ιδιαίτερα αποκαλυπτικοί είναι οι διάλογοι, τους οποίους κατέγραψε ο κοριός της ΕΛ.ΑΣ, κατά την παρακολούθηση των εμπλεκομένων στο κύκλωμα των διεφθαρμένων εφοριακών της Κέρκυρας.

Σε μία από τις απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες, που συμπεριλαμβάνονται στη δικογραφία, ακούγεται ο φερόμενος ως «εγκέφαλος» του κυκλώματος να δίνει οδηγίες σε συνεργό του για το πώς μπορεί να αποφύγει μία ενδεχόμενη αστυνομική παρακολούθηση.

Υποδιευθυντής: Να της κλείσεις ραντεβού... θα της κλείσεις ραντεβού... στο... σε ένα καφέ. Να σαι εσύ κανά εικοσάλεπτο, μισάωρο πριν, ανιχνεύεις τον χώρο, κοιτάς να δεις αν θα (ακατάληπτο) μόνη της (ακατάληπτο).

 

Επόπτης: Και που να τις ξέρω δηλαδή.

Υποδιευθυντής: Πρόσεξε με, βλέπεις πρώτα τον χώρο, κοιτάς. Λοιπόν, στη συνέχεια, όταν φτάσει η ώρα του ραντεβού, την κάνεις ένα τηλέφωνο, της λες «να σου πω έχεις φτάσει γιατί έτυχε κάτι θα καθυστερήσω», μπορεί να σου πει αυτή ότι «είμαι εκεί πέρα», «να σου πω επειδή είμαι βιαστικός» πες της «θα περάσω να σε πάρω, με τ’ αμάξι μου», πας δεν μπαίνεις μες στην καφετέρια.

Σε άλλο σημείο ο ίδιος άνθρωπος συνομιλώντας με συνεργό του δίνει και πάλι οδηγίες για το σημείο όπου θα αφήσουν τον φάκελο με τα χρήματα, τον οποίο δεν θα έπρεπε να πειράξουν για δύο ημέρες.

Υποδιευθυντής: Λοιπόν θα της πει λίγο το άλλο, πες να έρθει εδώ, σε ένα ντοσιέ, ντοσιές τέτοιος, ο κλασσικός πες της, φέρε τα ισοζύγια, τα έγγραφα σου πες της φέρτα από το γραφείο, να τα βάλουμε στον φάκελο πες, να κλείσουμε την υπόθεση. Πες της αυτό, που έχεις (ακατάληπτο) όταν έρθει εκεί πέρα, πες πήγαινε δίπλα να πάρεις έναν καφέ, πες της, (ακατάληπτο) θα μου το αφήσεις εδώ, γράψε απ’ έξω «ισοζύγιο», «ισοζύγια-παραστατικά» από δεν ξέρω αλλού, και τα φέρνεις εδώ μέσα (ακατάληπτο), βάζει τα λεφτά της στον φάκελο στα φέρνει εκεί πέρα, τον αφήνεις πάνω στο γραφείο σου, δεν τον αγγίζεις καθόλου εσύ. Τον αφήνεις επάνω για δύο μέρες. Μέχρι τις τελευταίες (ακατάληπτο) ο φάκελος παραμένει πάνω στο γραφείο σου εκεί δεν τον πειράζεις καθόλου, αν υπάρχει μια στο εκατομμύριο που δεν υπάρχει (ακατάληπτο) θα εμφανιστούνε, όταν ο φάκελος δεν έχει βρεθεί στο συρτάρι, δεν έχει (ακατάληπτο) είναι εκεί πέρα, που βρέθηκαν τα λεφτά; Που να ξέρω εγώ, «ισοζύγια» έγραφε πάνω, δεε, κάθε (ακατάληπτο) χρεώνομαι οχτακόσια πράγματα εγώ δεν ξέρω κάτι. Ο φάκελος, θα τον αγοράσουμε εμείς και θα μας τον δώσει (ακατάληπτο) γράψε απ’ έξω «έγγραφα – ισοζύγια – αποδείξεις» και τα λοιπά (ακατάληπτο) πήγαινε μια βόλτα, βάλε μέσα ότι χαρτιά έχεις πες να μας φέρεις και φέρτα. Θα τα φέρει, όπως πάλι στα δώσει χέρι χέρι εντάξει δεν πειράζει άστα εκεί στο γραφείο πες αυτό πίσω και το αφήνεις εκεί δύο μέρες. Αν υπάρχει μία στο εκατομμύριο να μας μπει κάποιος, θα εμφανιστεί εκείνη την ώρα. 

Τουλάχιστον 10 επιχειρηματίες με δραστηριότητα στον Κάβο, τη Νότια Κέρκυρα, αλλά και σε άλλα σημεία του νησιού, φέρεται να είχαν πέσει θύματα του κυκλώματος. Οι δύο από αυτούς επικοινώνησαν με τις αρχές, δρομολογώντας την έρευνα της Αστυνομίας. Τα στελέχη της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων, παρακολουθούσαν για σχεδόν πέντε μήνες τις κινήσεις των επίορκων εφοριακών, οι οποίοι φαίνεται ότι ήταν ιδιαίτερα… προσεκτικοί στις μεταξύ τους συναναστροφές.

 

Ανώτερος Αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ ανέφερε στη HuffPost ότι τα μέλη της οργάνωσης απέφευγαν τις τηλεφωνικές συνεννοήσεις και πραγματοποιούσαν δια ζώσης συναντήσεις, τόσο στους χώρους γραφείων των κτιρίων της Δ.Ο.Υ. Κέρκυρας, όσο και εντός των αυτοκινήτων που χρησιμοποιούσαν, προκειμένου να ελαχιστοποιήσουν τις πιθανότητες διαπίστωσης της δράσης τους από τις διωκτικές αρχές και την ταυτόχρονη αποφυγή αυτόφωρης σύλληψής τους. 

Σε βάρος των συνολικά πέντε συλληφθέντων που οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα, ασκήθηκε ποινική δίωξη και παραπέμφθηκαν να απολογηθούν την ερχόμενη Τρίτη στον ανακριτή.