Για εκατομμύρια ανθρώπους που γεννήθηκαν την δεκαετία του ’60, το 1975 ήταν μια χρονιά που γράφτηκε με κόκκινα γράμματα στο υποσυνείδητό τους. Χάρη στον Στίβεν Σπίλμπεργκ και τα ”Σαγόνια του Καρχαρία” του, η θάλασσα απέκτησε ξαφνικά μία εφιαλτική διάσταση, από την οποία μπορούσε ανά πάσα στιγμή να ξεπηδήσει το ανθρωποφάγο τέρας.
Τέσσερις δεκαετίες αργότερα και μετά από εκατοντάδες ταινίες με δολοφονικούς καρχαρίες, φάλαινες, χταπόδια, Κράκεν, Γκοτζίλες, θαλάσσιους δεινόσαυρους και όλων των ειδών τα πραγματικά και εξωπραγματικά κήτη, τα οποία προσπάθησαν επί ματαίω να ανταγωνιστούν τα πρωτόγονα (από τεχνικής πλευράς) σαγόνια του Σπίλμπεργκ, ήρθε η ώρα για το βαρύ πυροβολικό.
Με βάρος που έφτανε μέχρι και τους 100 τόνους, μήκος που ξεπερνούσε τα 15 μέτρα και δόντια 20 εκατοστών, ο Μεγαλόδοντας ήταν ο μεγαλύτερος καρχαρίας που έζησε ποτέ στις θάλασσες του πλανήτη. Ηταν επίσης το πιό τρομερό σαρκοφάγο που πέρασε από την Γή - και εξαφανίστηκε πριν από 2,6 εκατομμύρια χρόνια.
Ο Μεγαλόδοντας επέστρεψε στις περισσότερες χώρες του Κόσμου το περασμένο σαββατοκύριακο και στην Ελλάδα αναμένεται στις 23 Αυγούστου. Εχει ήδη προσθέσει 200 εκατ. δολάρια στα ταμεία της Warner Bros. και πλησιάζει απειλητικά τα 470 εκατ. δολάρια του “Jaws”. Αν συνεχίσει με αυτό τον ρυθμό, είναι βέβαιον ότι ο Μεγαλόδοντας θα καταπιεί και τον Σπίλμπεργκ.
Εμάς θα μας καταπιεί;
Επειδή το HuffPost Greece επιτελεί κοινωνικό έργο, αποφασίσαμε να βοηθήσουμε όσους συνανθρώπους μας δυσκολεύονται να πείσουν το υποσυνείδητό τους ότι ο Μεγαλόδοντας δεν θα πεταχτεί ξαφνικά από τα βάθη π.χ. της Σαντορίνης (που έχει και ζεστά νερά λόγω ηφαιστείου), αποκαλύπτοντας όλες τις επιστημονικές ανακρίβειες της ταινίας.
1. Η Τάφρος των Μαριανών, που βρίσκεται στον δυτικό Ειρηνικό, δεν έχει τον ψεύτικο βυθό στον οποίο κρυβόταν ο Μεγαλόδοντας της ταινίας τα τελευταία 2,6 εκατ. χρόνια.
2. Η Τάφρος των Μαριανών είναι μεν το βαθύτερο σημείο των ωκεανών του πλανήτη (σχεδόν 11 χιλόμετρα) αλλά είναι, επίσης, μια παγωμένη και σκοτεινή άβυσσος στην οποία μπορούν να επιβιώσουν ελάχιστα είδη και σίγουρα όχι ο Μεγαλόδοντας, ο οποίος προτιμούσε θερμότερα και πιό ρηχά νερά, γεμάτα μεγάλα και νόστιμα ψάρια (η Σαντορίνη έχει ζεστά νερά αλλά δεν έχει ψάρια).
3. O Μεγαλόδοντας της ταινίας είναι γύρω στα 27 μέτρα. Σύμφωνα με τους αρμόδιους επιστήμονες, στην πραγματικότητα μπορούσε να φτάσει μέχρι τα 16 μέτρα.
4. Οι Μεγαλόδοντες δεν ήταν σε θέση να κόψουν μία φάλαινα στη μέση με ένα δάγκωμα, όπως συμβαίνει στην ταινία.
5. Μπορούσαν σίγουρα να καταπιούν έναν άνθρωπο με μιά μπουκιά, αλλά σε αντίθεση με τον πρωταγωνιστή της ταινίας, που καταπίνει τους ανθρώπους σαν στραγάλια, οι πραγματικοί Μεγαλόδοντες δεν χρειάζονταν πάνω από έναν άνθρωπο την ημέρα για να χορτάσουν.
6. Ενας άνθρωπος δεν θα μπορούσε ποτέ να δώσει μπουνιά στη μούρη ενός Μεγαλόδοντα. Εξαιρείται ο Τζέισον Στέϊθαμ.
7. Και για όσους διατηρούν τις αμφιβολίες τους, οι στατιστικές είναι ξεκάθαρες: οι πιθανότητες να μας τραυματίσει ένας κουβάς είναι γύρω στις 900 φορές μεγαλύτερες από το να μας δαγκώσει καρχαρίας.
8. Κι αν μας δαγκώσει, έχει κάθε λόγο: οι καρχαρίες δεν σκοτώνουν ούτε 10 ανθρώπους τον χρόνο, ενώ οι άνθρωποι σκοτώνουμε γύρω στα 10 εκατομμύρια καρχαρίες κάθε χρόνο.
Για περαιτέρω μελέτη:
Επτά μυστηριώδη προϊστορικά θαλάσσια τέρατα
Μυστηριώδεις ήχοι από την άβυσσο του Ειρηνικού ξυπνούν αρχαίους φόβους περί θαλασσίων τεράτων