Αποκαρδιωτική εικόνα παρουσιάζει ο σταθμός του ΟΣΕ στη Θεσσαλονίκη

Αποβάθρες της δεκαετίας του 70, τουαλέτες με security, πινακίδες που διατηρούν την καθαρεύουσα και απωθητικές ακίδες για περιστέρια.
Open Image Modal
.
Dimitris Balis

Όταν τον Μάιο του 2019, στο πλαίσιο της παρουσίασης της βελτιωμένης υποδομής της γραμμής τρένου Αθήνα - Θεσσαλονίκη, η οποία βρισκόταν εν εξελίξει, είχα κάνει τη διαδρομή, παρουσία του τότε υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Χρήστου Σπίρτζη, είχα αναφερθεί και είχα δημοσιεύει φωτογραφίες από τις απαράδεκτες συνθήκες υγιεινής στον Σταθμό του ΟΣΕ στη Θεσσαλονίκη. Το ρεπορτάζ είχε προκαλέσει αίσθηση και προβληματισμό, όμως αυτό που έγινε στη συνέχεια, ήταν να βελτιωθούν οι τουαλέτες, να αλλάξουν τα πλακάκια, να μην «κολυμπούν» στα νερά όσοι πήγαιναν «προς νερού τους», όπως λέγαμε παλιά, να μπουν πόρτες που να κλείνουν από μέσα. Μέχρι εκεί, διότι τρία και κάτι χρόνια μετά, που επισκέφθηκα ξανά τη Θεσσαλονίκη με τρένο, και είπα «ας ρίξω μια ματιά ακόμα να δω τι άλλαξε», διαπίστωσα ότι τοποθετήθηκε security και αλυσίδα στα σκαλιά για τις τουαλέτες, διότι πήγαιναν μετανάστες με βαλίτσες να κάνουν μπάνιο (!) και να αλλάξουν ρούχα.

Open Image Modal
.
Dimitris Balis
Open Image Modal
.
Dimitris Balis

 Η security, διότι γυναίκα είδα την ώρα που πήγα, ευγενικά μου είπε τι συμβαίνει, ενώ όταν της είπα ότι δεν υπάρχει χαρτί τουαλέτας και σαπούνι πουθενά, μου τόνισε ότι το γνωρίζει από τα παράπονα που της κάνει ο κόσμος, το έχει μεταφέρει στους υπεύθυνους, αλλά…

Open Image Modal
.
Dimitris Balis
Open Image Modal
.
Dimitris Balis
Open Image Modal
.
Dimitris Balis

Ο καλλωπισμός του Σταθμού του ΟΣΕ στη Θεσσαλονίκη, με μια παλιά άμαξα στην είσοδο και ξύλινα καθίσματα από παλιά βαγόνια στα τούνελ κάτω από τις αποβάθρες, σημείο που ξεχωρίζει –θετικά- από όλες τις υπόλοιπες υποδομές του σταθμού, μαζί με τις κυλιόμενες σκάλες και το ασανσέρ, δεν σώζει την κατάσταση.

Open Image Modal
.
Dimitris Balis

 Η εικόνα που παρουσιάζει ο σταθμός εσωτερικά είναι αποκαρδιωτική και θυμίζει ελληνική ταινία του 70. Παλαιομοδίτικα όλα, εκτός από τα ελάχιστα καταστήματα, ένα εστίασης και δύο εμπορικά.

Open Image Modal
.
Dimitris Balis

Μέχρι και πινακίδες στην καθαρεύουσα υπάρχουν ακόμα για να θυμίζουν μιαν άλλη εποχή. «Εξοδος προς Γραμμάς – Sortie Vers Les Voies», αναφέρει χαρακτηριστικά στα ελληνικά και στα γαλλικά, πιθανότατα διότι ο τότε επικεφαλής θα πήγαινε σε γαλλικό σχολείο και ίσως θεώρησε ότι είναι η βασική διεθνής γλώσσα!

Open Image Modal
.
Dimitris Balis
Open Image Modal
.
Dimitris Balis

Τραγική εικόνα και στις αποβάθρες, με τσιμέντο άγνωστης χρονολογίας, οροφές που έχουν φθαρεί από το νερό και σακούλες με άμμο σε στοίβες – άμμος η οποία χρειάζεται, όπως μου είπαν, για να ρίχνουν τα τρένα όταν κατά το φρενάρισμα υπάρχει ολίσθηση.

Είναι κρίμα σε μια εποχή που αναβαθμίζεται η υποδομή στο δίκτυο, με ηλεκτροκίνηση και γρήγορες ταχύτητες, που και η Hellenic Train φέρνει αναβαθμισμένα και σύντομα θα φέρει νέα τρένα, η κατάσταση στους σταθμούς να μην είναι ανάλογη.

Ακόμα και της Αθήνας ο Σταθμός, Λαρίσης όπως ονομάζεται, υπολείπεται, όμως η αναβάθμισή του είναι στη β’ φάση της ανάπτυξης, ύψους 42,1 εκατ.

Δυστυχώς στην Ελλάδα, ακόμα και του σήμερα, τα έργα ανάπτυξης δεν συμβαδίζουν. Σε λίγο θα έχουμε τρένα υδρογόνου και θα πηγαίνουμε σε Σταθμούς των δεκαετιών του κάρβουνου…