Αποκαρδιωτικό πισωγύρισμα με αύξηση των νεκρών και των κρουσμάτων κορονοϊού παγκοσμίως

Επιτακτική ανάγκη παγκοσμίως για ταχεία αύξηση των εμβολιαστικών ποσοστών.
Open Image Modal
via Associated Press

Οι θάνατοι και τα κρούσματα κορονοϊού αυξάνονται και πάλι παγκοσμίως σε μια απογοητευτική οπισθοδρόμηση που πυροδοτεί έναν ακόμη γύρο περιορισμών και εξασθενεί τις ελπίδες για επιστροφή στην κανονική ζωή.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανέφερε την Τετάρτη ότι οι θάνατοι αυξήθηκαν την περασμένη εβδομάδα μετά από εννέα συνεχόμενες εβδομάδες μείωσης. Κατέγραψε περισσότερες από 55.000 ζωές που χάθηκαν - μια αύξηση 3% από την προηγούμενη εβδομάδα.

Τα κρούσματα αυξήθηκαν κατά 10% την περασμένη εβδομάδα, σκαρφαλώνοντας σε σχεδόν 3 εκατομμύρια, με τους υψηλότερους αριθμούς να σημειώνονται στη Βραζιλία, την Ινδία, την Ινδονησία και τη Βρετανία, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Open Image Modal
via Associated Press

Το πισωγύρισμα αυτό έχει αποδοθεί στα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού, στη χαλάρωση των κανόνων για τις μάσκες και άλλες προφυλάξεις, και στην ταχεία εξάπλωση της πιο μεταδοτικής μετάλλαξης Δέλτα, η οποία έχει εντοπιστεί σε τουλάχιστον 111 χώρες και αναμένεται να καταστεί παγκόσμια κυρίαρχη τους ερχόμενους μήνες.

Εν μέσω της αύξησης, ο αριθμός των θανάτων στην σκληρά δοκιμαζόμενη Αργεντινή ξεπέρασε τους 100.000. Οι ημερήσιοι θάνατοι από κορονοϊό στη Ρωσία σημείωσαν νέο ρεκόρ αυτήν την εβδομάδα. Στο Βέλγιο, οι μολύνσεις με COVID-19, που οφείλονται στην διάδοση της παραλλαγής Δέλτα μεταξύ των νέων, σχεδόν διπλασιάστηκαν την τελευταία εβδομάδα. Η Βρετανία κατέγραψε  40.000 νέα ημερήσια κρούσματα για πρώτη φορά σε έξι μήνες.

Στη Μιανμάρ, τα κρεματόρια λειτουργούν από το πρωί έως το βράδυ. Στην Ινδονησία, η οποία κατέγραψε σχεδόν 1.000 θανάτους και πάνω από 54.000 νέες μολύνσεις την Τετάρτη από μόλις 8.000 κρούσματα την ημέρα πριν από ένα μήνα, απλοί άνθρωποι στην Τζακάρτα προσπαθούν να βοηθήσουν τους νεκροθάφτες.

Στις ΗΠΑ, με ένα από τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού στον κόσμο, οι πρόσφατα επιβεβαιωμένες λοιμώξεις ανά ημέρα έχουν διπλασιαστεί τις τελευταίες δύο εβδομάδες σε περίπου 24.000 κατά μέσο όρο, αν και οι θάνατοι εξακολουθούν να βρίσκονται σε πτωτική πορεία - περίπου 260 την ημέρα.

Το Λος Αντζελες, η πιο πυκνοκατοικημένη πόλη στις Ηνωμένες Πολιτείες, κατέγραψε για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα περισσότερα από 1.000 κρούσματα.

Open Image Modal
via Associated Press

 

Το Τόκιο βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τέταρτη φορά πριν από τους θερινούς αγώνες αυτόν τον μήνα, με τις μολύνσεις να ανεβαίνουν γρήγορα και τα νοσοκομειακά κρεβάτια να γεμίζουν ακόμη πιο γρήγορα. Οι ειδικοί έχουν πει ότι τα κρούσματα θα μπορούσαν να αυξηθούν σε πάνω από 1.000 πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες και να πολλαπλασιαστούν σε χιλιάδες κατά τη διάρκεια των αγώνων.

Η νέα έξαρση της πανδημίας έχει οδηγήσει σε πρόσθετους περιορισμούς σε μέρη όπως το Σίδνεϊ της Αυστραλίας, όπου τα 5 εκατομμύρια κάτοικοί του θα παραμείνουν σε lockdown έως τουλάχιστον το τέλος Ιουλίου, δύο εβδομάδες περισσότερο από ό,τι είχε προγραμματιστεί αρχικά. Η Νότια Κορέα έχει θέσει την περιοχή της Σεούλ υπό ακόμη σκληρότερους κανόνες αποστασιοποίησης.

Τμήματα της Ισπανίας, συμπεριλαμβανομένης της Βαρκελώνης, επιβάλουν ξανά απαγόρευση κυκλοφορία τη νύχτα.

Ο δήμαρχος του Λονδίνου, Σαντίκ Καν, είπε ότι θα απαιτούνται ξανά μάσκες σε λεωφορεία και τρένα, ακόμα και μετά την άρση άλλων περιορισμών στην Αγγλία την επόμενη εβδομάδα.

Η Ιταλία προειδοποίησε όλους εκείνους που πηγαίνουν στο εξωτερικό ότι ίσως χρειαστεί να μπαίνουν σε καραντίνα πριν επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

Open Image Modal
Xinhua News Agency via Getty Images

Πάντως, όσο ανησυχητικοί και αν είναι οι αριθμοί σε όλο τον κόσμο, παραμένουν πολύ κάτω από τα εφιαλτικά νούμερα που παρατηρήθηκαν νωρίτερα τη φετινή χρονιά.

Επειτα από επτά μήνες εμβολιασμών, οι παγκόσμιοι θάνατοι έχουν μειωθεί σε περίπου 7.900 την ημέρα, έχοντας ξεπεράσει τους 18.000 τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Πανεπιστημίου Johns Hopkins.

Αντίστοιχα, τα κρούσματα ανέρχονται πλέον σε περίπου 450.000 την ημέρα, μειωμένα κατά το ήμισυ από την κορύφωσή τους στα τέλη Απριλίου.

Ο ΠΟΥ αναγνώρισε ότι πολλές χώρες αντιμετωπίζουν τώρα «σημαντική πίεση» για να αρθούν όλα τα εναπομείναντα περιοριστικά μέτρα, αλλά προειδοποίησε ότι αν δεν το κάνουν με με τον σωστό τρόπο θα δώσουν στον ιό περισσότερες ευκαιρίες εξάπλωσής του.

Για αυτό, άλλωστε, η πίεση μεγαλώνει παγκοσμίως για την αύξηση των ποσοστών εμβολιασμού, προκειμένου να αντιμετωπιστεί αυτή η «αντεπίθεση» του ιού.