Αποκλειστικό HuffPost: Eκθεση ΕΟΔΥ για την έξαρση και το μέλλον της πανδημίας στην Ελλάδα

Ανάλυση της επιδημίας κορονοϊού και τα επιστημονικά σενάρια για το μέλλον.
Open Image Modal
Alkis Konstantinidis / Reuters

Η χώρα βρίσκεται ήδη σε δεύτερο γενικό lockdown μετά την έξαρση του δεύτερου κύματος κορονοϊού, που κρίνεται πιο επικίνδυνο από το πρώτο, καθώς τα κρούσματα και οι θάνατοι έχουν αφενός πολλαπλασιαστεί και αφετέρου διασκορπιστεί σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Την Πέμπτη 12 Νοεμβρίου ανακοινώθηκαν 3.316 κρούσματα και 50 νεκροί. 

Η προηγούμενη εβδομάδα (02-08/11/20) καταγράφεται ως εκείνη με τα περισσότερα κρούσματα και θανάτους από την ημέρα που άγγιξε η πανδημία στην χώρα μας, στις 26 Φεβρουαρίου του 2020, σύμφωνα με στοιχεία του ΕΟΔΥ που εξασφάλισε αποκλειστικά η HuffPost Greece. 

Σημειώνεται ότι την εβδομάδα αναφοράς, καταγράφονται συνολικά 14.628 κρούσματα και 161 θάνατοι. 

Από τα διαγράμματα που ακολουθούν προκύπτουν σαφή συμπεράσματα σχετικά με τις ηλικιακές ομάδες που θεωρείται πιθανότερο να νοσήσουν αυτή την περίοδο, με τα υποκείμενα νοσήματα που «συμμαχούν» με τον COVID-19, με τα συνήθη συμπτώματα που παρουσιάζουν οι ασθενείς, αλλά και τα τέσσερα βασικά σενάρια εξέλιξης της πανδημίας τους επόμενους 2 μήνες. 

 

Ανάλυση της επιδημίας, κλινική συμπτωματολογία, ηλικιακή κατανομή

Open Image Modal
Huffpost GR

Στο παραπάνω διάγραμμα (Διάγραμμα 1), παρουσιάζεται η πορεία που έχει ακολουθήσει ο ιός, μέσω περιστατικών ανά βδομάδα. Για το διάστημα από 02-08/11/20 αναφερόμαστε στην ISO week 45 του διαγράμματος και παρατηρούμε μία ραγδαία άνοδο των περιστατικών COVID-19 σε σχέση με τις προηγούμενες.

Αναλυτικότερα, εντοπίστηκαν 14628 κρούσματα στην εβδομάδα αναφοράς, από τα οποία 239 (1.63%) είναι εισαγόμενα και 14389 (98.37%) είναι εγχώρια.

 

  • Σε ποσοστό 97.10% των εγχώριων κρουσμάτων αναφέρεται ότι οι πάσχοντες ειναι Έλληνες, ενώ 2.90% αλλοδαποί. Αυτό σημαίνει ότι προκύπτει -1.7% μείωση των αλλοδαπών σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα αναφοράς (ISO week 44) ).

  • Όσον αφορά το σύνολο των εγχώριων κρουσμάτων, αυτά σε ποσοστό 62.59% είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό-επιβεβαιωμένο κρούσμα.

 

Κλινική συμπτωματολογία

 

Σε ποσοστό 84.81% τα διερευνημένα εγχώρια κρούσματα αφορούν συμπτωματικούς ασθενείς, με ποσοστό 15.59% από αυτούς να αναφέρουν τουλάχιστον ένα υποκείμενο νόσημα.

  • Συχνότερα υποκείμενα νοσήματα: Αρτηριακή Υπέρταση, Σακχαρώδης Διαβήτης, Καρκίνος, Παχυσαρκία, Χρόνιο Αναπνευστικό Νόσημα, Άνοια.

  • Συχνότερα συμπτώματα: Πυρετός, Βήχας, Αδυναμία, Κεφαλαλγία, Φαρυγγαλγία, Ανοσμία/Αγευσία, Καταρροή.

 

Ηλικιακή κατανομή

 

Το Διάγραμμα 2 παρουσιάζει τη διαχρονική εξέλιξη της μέσης ηλικίας των κρουσμάτων. Παρατηρείται η τάση της ηλικίας των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων με COVID-19 να είναι πτωτική, δηλαδή τα άτομα που νοσούν από τον ιό είναι νεαρότερης ηλικίας από αυτά των προηγούμενων μηνών. Εκεί βασίζεται και το επιχείρημα του πρωθυπουργού, ότι «βασική αιτία της διασποράς ήταν η διασκέδαση των νέων». 

Open Image Modal
Huffpost GR

Ως προς την κατανομή των κρουσμάτων ανά ηλικιακή ομάδα (Διάγραμμα 3) στο σύνολο της χώρας, την περίοδο από 02 Νοεμβρίου έως 08 Νοεμβρίου 2020 (ISO week 45) παρουσιάζεται στο διάγραμμα η κατανομή των αναμενόμενων κρουσμάτων, βάση του πληθυσμιακού μεριδίου.

 

Open Image Modal
Huffpost GR

 

Μεταβολή σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο, όσον αφορά την κατανομή των παρατηρούμενων κρουσμάτων ανά ηλικιακή ομάδα δεν παρατηρείται, σε αντίθεση με την μεταβολή στον αριθμό των κρουσμάτων, ανά ηλικιακή ομάδα, που αναμέναμε. Πιο συγκεκριμένα :

  • Η νοσηρότητα στην ηλικιακή ομάδα [0-15 ετών] είναι μειωμένη σε σύγκριση με την αναμενόμενη.

  • Η νοσηρότητα στην ηλικιακή ομάδα [15- 60 ετών] είναι αυξημένη σε σύγκριση με την αναμενόμενη.

  • Η νοσηρότητα στην ηλικιακή ομάδα 60+ είναι μειωμένη σε σύγκριση με την αναμενόμενη.

Γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων

 

Όσον αφορά τη γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων την εβδομάδα αναφοράς,

  • στην Περιφέρεια Αττικής καταγράφηκαν 3316 (22.67% εκ του συνόλου των κρουσμάτων της εβδομάδας αναφοράς), όπου αντιστοιχεί σε -35% μειωμένη νοσηρότητα, σε σύγκριση με την αναμενόμενη, με βάση το πληθυσμιακό μερίδιο της περιφέρειας Αττικής επί του συνόλου της χώρας.

  • τα υπόλοιπα 11312 (77.33%) κρούσματα είναι από την υπόλοιπη χώρα, με την κεντρική Μακεδονία να λαμβάνει την πρώτη θέση σε συνολικό αριθμό κρουσμάτων (6036).

Το μέλλον της πανδημίας

Open Image Modal
EODY

Στο Διάγραμμα 26 παρουσιάζεται το επιδημικό μοντέλο πρόβλεψης SEIR για τον συνολικό αριθμό κρουσμάτων (ως ποσοστό του πληθυσμού της χώρας), κάτω από διάφορα σενάρια για την εξέλιξη του αναπαραγωγικού αριθμού Rt. Για την πραγματοποίηση της προσομοίωσης χρησιμοποιήθηκαν τα διαθέσιμα στοιχεία μέχρι την 9h Νοεμβρίου 2020.

 

  • Στο σενάριο (Α) δεν έχει θεωρηθεί καμία μεταβολή στο βαθμό διάδοσης στον πληθυσμό, θεωρώντας ότι η κινητικότητα παραμένει ως έχει

  • στο σενάριο (Β) θεωρήθηκε μείωση 12 %,

  • στη σενάριο (Γ) θεωρήθηκε μείωση 25%, και

  • στο σενάριο (Δ) θεωρήθηκε μείωση 35%.

 Τα μοντέλα προσομοιώσεων που υπολογίστηκαν είναι ικανά να παρέχουν πληροφορία για τη αναμενόμενη κορύφωση της εξέλιξης της επιδημίας (σε ημέρες από την τρέχουσα).

Με βάση τα σενάρια Α και Β, αν ο ιός εξακολουθήσει να μεταδίδεται με τον υπάρχοντα ρυθμό ή με μία μείωση της τάξεως του 12%, η κορύφωση της επιδημιολογικής καμπύλης θα πραγματοποιηθεί σε περίπου 3 μήνες από την 9 Νοεμβρίου, με τον αριθμό των κρουσμάτων ολοένα να αυξάνει.

Στα πιο θετικά σενάρια (Γ & Δ) στα οποία ο ιός εμφανίζει μειωμένη μεταδοτικότητα της τάξεως 25 % και 35%, η κορύφωση θα επέλθει τις επόμενες μέρες, με το σενάριο Γ να κρατά σταθερά αυξημένο τον αριθμό των κρουσμάτων σε μέγιστο για περίπου 40 ημέρες και σταδιακή ελάττωση, ενώ στο Δ άμεση αύξηση και απότομη μείωση των κρουσμάτων.

Να σημειωθεί ότι στο σενάριο Α αναμένεται μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων σε σχέση με τα σενάρια Β, Γ και Δ, στα οποία αναμένονται ολοένα και χαμηλότερα μέγιστα στον αριθμό των νοσούντων από κορονοϊό.

Συμπερασματικά, με τον υπάρχοντα ρυθμό διάδοσης του ιού, ο αριθμός των κρουσμάτων στην Ελλάδα θα συνεχίζει να αυξάνεται με ραγδαίο ρυθμό, μέχρι να παρατηρηθεί η πρώτη πτώση της καμπύλης. Το μοντέλο προβλέπει να συμβεί μείωση των κρουσμάτων σε 3 μήνες από τώρα, γεγονός που φανερώνει ότι δεν θα ξεφορτωθούμε σύντομα τον COVID-19 από τις ζωές μας.