Απώλεια όσφρησης και γεύσης: Μια «περίεργη» πιθανή ένδειξη μόλυνσης με κορονοϊό

Γιατροί συστήνουν απομόνωση και εξέταση ατόμων που χάνουν τη δυνατότητα να μυρίζουν και να γεύονται.
Open Image Modal
Sirichai Saengcharnchai via Getty Images

Η ανοσμία και η αγευσία – η απώλεια όσφρησης και γεύσης- φαίνεται πιθανόν να αποτελούν πιθανές ενδείξεις μόλυνσης με τον νέο κορονοϊό, σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times που επικαλείται αναφορές γιατρών από Βρετανία, ΗΠΑ και άλλα μέρη του κόσμου.

Την Παρασκευή Βρετανοί γιατροί (ΩΡΛ), επικαλούμενοι αναφορές από συναδέλφους τους ανά τον κόσμο, ζήτησαν από ενήλικες που χάνουν τις αισθήσεις της όσφρησης και της γεύσης να αυτοπεριοριστούν για επτά ημέρες, ακόμα και αν δεν έχουν άλλα συμπτώματα, προκειμένου να επιβραδυνθεί η εξάπλωση του Covid-19. Τα διαθέσιμα δεδομένα είναι περιορισμένα, ωστόσο οι γιατροί ανησυχούν αρκετά για να προβούν σε προειδοποιήσεις.

«Θέλουμε πραγματικά να καταστήσουμε γνωστό πως είναι μια ένδειξη μόλυνσης και πως οποιοδήποτε παρουσιάζει απώλεια της αίσθησης της όσφρησης θα έπρεπε να αυτοπεριοριστεί» σημείωσε η καθηγήτρια Κλερ Χόπκινς, πρόεδρος της British Rhinological Society, σε email της .«Θα μπορούσε να συμβάλει στην επιβράδυνση της μετάδοσης και να σώσει ζωές».

Η ίδια και ο Νιρμάλ Κούμαρ, πρόεδρος του ENT UK, οργάνωσης που αντιπροσωπεύει γιατρούς ΩΡΛ στη Βρετανία, έβγαλαν μια κοινή ανακοίνωση με την οποία συστήνεται στους υγειονομικούς η χρήση προσωπικού προστατευτικού εξοπλισμού κατά την περίθαλψη ασθενών που έχουν χάσει την αίσθηση της όσφρησης και αποθαρρύνεται η διενέργεια μη απαραίτητων διαδικασιών ενδοσκόπησης στη μύτη σε οποιονδήποτε, επειδή ο ιός αναπαράγεται στη μύτη και στον λαιμό και μια εξέταση θα μπορούσε να προκαλέσει βήχα ή φτερνίσματα που εκθέτουν τον γιατρό σε υψηλά επίπεδα ιού. Δύο ωτορινολαρυγγολόγοι στη Βρετανία που έχουν μολυνθεί είναι σε κρίσιμη κατάσταση, είπε η Χόπκινς. Προηγούμενες αναφορές από τη Γουχάν της Κίνας, όπου είχε εμφανιστεί αρχικά ο ιός, προειδοποιούσαν πως ωτορινολαρυγγολόγοι και οφθαλμίατροι μολύνονται και πεθαίνουν σε μεγάλους αριθμούς, τόνισε η Χόπκινς.

Οι Βρετανοί γιατροί επικαλούνται αναφορές από άλλες χώρες που υποδεικνύουν ότι σημαντικοί αριθμοί ασθενών με κορονοϊό βίωσαν ανοσμία, σημειώνοντας πως στη Νότια Κορέα, όπου γίνονται δοκιμές σε ευρεία κλίμακα, το 30% από 2.000 ασθενείς που βρέθηκαν θετικοί είχαν βιώσει ανοσμία ως κύριο σύμπτωμα (επρόκειτο για ήπιες περιπτώσεις).

Η Αμερικανική Ακαδημία Ωτορινολαρυγγολογίας ανέβασε την Κυριακή πληροφορίες στην ιστοσελίδα της όπου αναφερόταν πως αυξανόμενα ανέκδοτα στοιχεία υποδεικνύουν ότι η απώλεια ή η μείωση των αισθήσεων της όσφρησης και της γεύσης αποτελούν σημαντικά συμπτώματα που συνδέονται με τον Covid-19, και ότι έχουν εντοπιστεί σε ασθενείς που εν τέλει βρέθηκαν θετικοί, χωρίς άλλα συμπτώματα.

Τα συμπτώματα αυτά, απουσία αλλεργιών ή ρινίτιδας, θα έπρεπε να αποτελούν «συναγερμούς» για τους γιατρούς, προκειμένου να εξετάζουν ασθενείς για τον ιό και να λαμβάνει χώρα απομόνωση και εξέταση αυτών των ατόμων, ανέφερε η ακαδημία.

«Υπάρχουν αυξανόμενα στοιχεία πως οι ωτορινολαρυγγολόγοι είναι μεταξύ των ομάδων υψηλότερου κινδύνου όταν πραγματοποιούν επεμβάσεις και εξετάσεις στο ανώτερο αναπνευστικό» τονίζεται σε σημείωση στην ιστοσελίδα της ακαδημίας. «Υψηλός βαθμός εξάπλωσης του Covid-19 σε ωτορινολαρυγγολόγους έχει αναφερθεί από την Κίνα, την Ιταλία και το Ιράν, σε πολλές περιπτώσεις καταλήγοντας σε θάνατο».

Σε αντίστοιχες αναφορές προβαίνει και η δρ. Ρέιτσελ Κέι, επίκουρη καθηγήτρια ωτορινολαρυγγολογίας στο Rutgers, που σημειώνει πως συνάδελφοί της στο New Rochelle της Νέας Υόρκης την είχαν ενημερώσει σχετικά. Επίσης, όπως τονίζουν οι NY Times, σε περιοχές της Ιταλίας που έχουν πληγεί περισσότερο γιατροί λένε πως έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η απώλεια όσφρησης και γεύσης είναι μια ένδειξη πως ένα άτομο που κατά τα άλλα φαίνεται υγιές μπορεί να φέρει τον ιό και να τον εξαπλώνει σε άλλους. «Σχεδόν όλοι όσοι νοσηλεύονται λένε το ίδιο» είπε ο δρ. Μάρκο Μέτρα, επικεφαλής του καρδιολογικού τμήματος τους κεντρικού νοσοκομείου της Μπρέσια, όπου 700 από τους 1.200 νοσηλευόμενους έχουν τον κορονοϊό. «Ρωτάς για τη γυναίκα ή τον άνδρα του/ της ασθενούς. Και ο ασθενής λέει “η γυναίκα μου έχασε την όσφρηση και τη γεύση της, αλλά κατά τα άλλα είναι καλά”. Οπότε πιθανότατα έχει μολυνθεί και το εξαπλώνει σε πολύ ήπια μορφή».

Έρευνα από τη Νότια Κορέα όπου έχει γίνει μεγάλος αριθμός τεστ διαπίστωσε πως το 30% περίπου 2.000 ασθενών που βρέθηκαν θετικοί είχαν αναφέρει ανοσμία. Ακόμη, ο Χέντρικ Στρέεκ, Γερμανός ιολόγος από το Πανεπιστήμιο της Βόννης που έκανε συνεντεύξεις με ασθενείς, έχει πει ότι τουλάχιστον τα 2/3 άνω των 100 ατόμων με τα οποία μίλησε, που περνούσαν ήπια την ασθένεια, ανέφεραν απώλεια όσφρησης και γεύσης για αρκετές ημέρες. Σύμφωνα με τον δρ. Κλέμενς Βέντνερ, καθηγητή Ιατρικής στο Ακαδημαϊκό Πανεπιστήμιο του Πανεπιστημίου Λούντβιχ-Μαξιμίλιανς του Μονάχου, οι ασθενείς ανακτούσαν την όσφρησή τους μετά από μερικές ημέρες ή εβδομάδες, και η απώλεια λάμβανε χώρα ανεξαρτήτως του πόσο βαριά αρρώσταιναν.