Απόπειρα δολοφονίας Τραμπ: Επί 12 ώρες καραδοκούσε ο δράστης αλλά δεν πυροβόλησε

Πώς περιέγραψε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ τα όσα συνέβησαν στο γήπεδο του γκολφ. Κατηγορεί, την Κάμαλα Χάρις με τον κατέστησε στόχο με την επιθετική ρητορική της.
|
Open Image Modal
O φερόμενος δράστης της απόπειρας δολοφονίας σε βάρος του Τραμπ, Ράιαν Γουέσλι Ράουθ (Φλοριντα, 15 Σεπτεμβρίου 2024)
via Associated Press

Για περίπου 12 ώρες καραδοκούσε πίσω από θάμνους και φοίνικες ο 58χρονος άνδρας ο οποίος συνελήφθη ως ύποπτος για την ”ενδεχόμενη απόπειρα δολοφονίας” του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Σύμφωνα τόσο με τον ίδιο πάντως, όσο και με διευκρινίσεις που δόθηκαν από τις Μυστικές Υπηρεσίες που είναι επιφορτισμένες με την ασφάλεια του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, ο δράστης δεν πυροβόλησε ούτε μια φορά  ενώ φαίνεται πως δεν κατάφερε να έχει ευθεία γραμμή βολής προς τον στόχο του. 

Τα μέλη των μυστικών υπηρεσιών διέκριναν εγκαίρως την κάννη του τουφεκίού ΑΚ-47 με την προσαρμοσμένη διόπτρα, να έχει προβάλει πίσω από τους θάμνους όπου παραμόνευε δράστης, Ράιαν Γουέσλι Ράουθ, και αμέσως άνοιξαν πυρ και άρχισε το ανθρωποκυνηγητό ενώ ο Τραμπ απομακρύνθηκε με ασφάλεια από το σημείο, όπως αναφέρει το BBC.

 

 

Σημειώνεται πως σε βάρος του Ράουθ ασκήθηκαν ποινικές διώξεις για δύο αδικήματα σχετιζόμενα με οπλοκατοχή προκειμένου να μπορέσουν οι αρχές να παρατείνουν την κράτησή του μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα του FBI και, λογικά, να του απαγγελθούν πρόσθετες. Ήδη πάντως οι κατηγορίες που τον βαρύνουν, εάν κριθεί ένοχος, μπορούν να επιφέρουν ποινές κάθειρξης 5 και 15 ετών. 

Στο μεταξύ, ο Τραμπ, αφηγήθηκε για πρώτη φορά, σε μια συζήτηση που μεταδόθηκε σε ζωντανή ροή στο X, όσα συνέβησαν την περασμένη Κυριακή, ενώ έπαιζε γκολφ με φίλους του ιδιωτικό του γήπεδο (Trump International Golf Club )στο στο Παλμ Μπιτς στη Φλόριντα. 

″¨Ολα πήγαν καλά, και οι μυστικές υπηρεσίες έκαναν εξαιρετική δουλειά και έχουν τον άνθρωπο αυτό πίσω από τα κάγκελα, και ελπίζω να παραμείνει εκεί για πολύ καιρό” σχολίασε. 

Όπως εξήγησε: ”Έπαιζα γκολφ και ξαφνικά άκουσα πυροβολισμούς στον αέρα, περίπου τέσσερις ή πέντε. Η Μυστική Υπηρεσία κατάλαβε αμέσως ότι ήταν σφαίρες και με άρπαξαν”. Στην συνέχεια όλοι επιβιβάστηκαν σε αμαξίδια του γκολφ και εγκατέλειψαν το γήπεδο. ”Ήμουν με έναν πράκτορα και ο πράκτορας έκανε φανταστική δουλειά...θα Θα μου άρεσε πολύ να είχα φτάσει έως την τελευταία τρύπα στο γκολφ, αλλά αποφασίσαμε πως έπρεπε να φύγουμε”. 

 

 

Αφηγήθηκε επίσης πώς ένας πράκτορας της ασφάλειάς του είδε την κάννη του όπλου του υπόπτου μέσα από τους θάμνους. ”Άρχισε να πυροβολεί προς την κάννη, άρχισε να πυροβολεί προς τους θάμνους. Μπορούσε να δει μόνο την κάννη. ... Με βάση αυτό, άρχισε να πυροβολεί και έτρεξε προς τον στόχο και πυροβολούσε πολύ, εννοώ, αυτοί ήταν οι πυροβολισμοί που ακούσαμε. Ο άλλος δεν έριξε ποτέ”. 

Ο Τραμπ πρόσθεσε ότι η όλη ανταπόκριση των Μυστικών Υπηρεσιών σε αυτή την δεύτερη απόπειρα δολοφονίας σε βάρος είχε ”πολύ καλύτερο αποτέλεσμα”. 

Νωρίτερα είχε κατηγορήσει την ”συντρόφισσα” Κάμαλα Χάρις, αντίπαλό τους στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου και υποψήφια των Δημοκρατικών, πως η ρητορική της και τα ψέματα σε βάρος του καταστρέφουν την πολιτική ζωή διαποτίζοντας με μίσος και οπλίζοντας το χέρι του δράστη.