Η πρώτη και τελευταία πανσέληνος για το 2017 ολοκληρώνεται απόψε, Κυριακή και είναι γνωστή με το όνομα «υπερπανσέληνος» («supermoon».
Όπως υποστηρίζει η NASA, η υπερπανσέληνος φαίνεται κατά 14% μεγαλύτερη και κατά 30% πιο λαμπερή από ότι είναι συνήθως το φεγγάρι και αξίζει να την παρατηρήσουμε.
Τι είναι η υπερπανσέληνος;
Σύμφωνα με τη NASA, η υπερπανσέληνος προκύπτει όταν η πανσέληνος συμπίπτει με το περίγειο, δηλαδή το σημείο στην τροχιά του φεγγαριού που είναι πιο κοντά στη Γη.
Το φεγγάρι απέχει συνήθως περίπου 238.000 μίλια μακριά από τη Γη αλλά όταν βρίσκεται στο περίγειο, η απόσταση μειώνεται στα 222.135 μίλια. Είναι ο συνδυασμός της κοντινής απόστασης από τη Γη και του να υπάρχει πανσέληνος που κάνει το σπάνιο αυτό φεγγάρι πιο μεγάλο και φωτεινό.
«Γενικά, η πανσέληνος βρίσκεται κοντά στο περίγειο κάθε 13 μήνες και 18 μέρες, οπότε δεν είναι και τόσο ασυνήθιστο το φαινόμενο», λέει ο Τζεφ Τσέστερ του Αμερικανικού Ναυτικού Παρατηρητηρίου.
Η υπερπανσέληνος θα είναι ορατή το βράδυ της Κυριακής ενώ η «ένωση» με το περίγειο θα την κάνει εμφανή μέχρι το επόμενο βράδυ.
Το κείμενο αποδόθηκε από τη Βρετανική έκδοση της HuffPost και αποδόθηκε στα ελληνικά