Απορρίφθηκε η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης

Απορρίφθηκε η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης
|
Open Image Modal
Eurokinissi

Απορρίφθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης που είχε καταθέσει η ΝΔ. Σε σύνολο 280 παρόντων βουλευτών, υπέρ της πρότασης τάχθηκαν 127 βουλευτές: της αντιπολίτευσης, ο Δημήτρης Καμμένος και ο ανεξάρτητος βουλευτής Γιώργος Κατσαντώνης, ενώ την καταψήφισαν οι 153 βουλευτές από τους ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ.

Από την ψηφοφορία απουσίαζαν οι ανεξάρτητοι βουλευτές Κατερίνα Παπακώστα, Νίκος Νικολόπουλος και Χάρης Θεοχάρης.

Επίσης, από την ψηφοφορία απουσίαζε σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ που είχε αποχωρήσει από τη συζήτηση, καθώς και ο βουλευτής της ΧΑ Γιάννης Σαχινίδης.

Διεγράφη ο Δημήτρης Καμμένος

«Ακριβοπληρωμένη η μεταγραφή... κουτσός ο παίχτης...», αναφέρει ανάρτηση του Πάνου Καμμένου στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter.

Tην ίδια ώρα -σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, το κόμμα των Ανεξαρτήτων Ελλήνων θα ζητήσει να κινηθεί η διαδικασία προκειμένου να μην παραμείνει ο βουλευτής Δημήρης Καμμένος στη θέση του αντιπροέδρου της Βουλής.

Κυβερνητικός αξιωματούχος κάνοντας την αποτίμηση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας στη Βουλή, σημείωσε:

«Η κυβέρνηση επιβεβαίωσε την εμπιστοσύνη της εθνικής αντιπροσωπείας.

Η επιχείρηση υπονόμευσης της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας κατέρρευσε μαζί με την αξιοπιστία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης», υπογράμμιζε ο ίδιος αξιωματούχος, που κατέληξε:

«Ο κ. Μητσοτάκης κατάφερε μέσα σε δύο ημέρες να διασύρει τόσο την παράταξή του στη διεθνή κοινή γνώμη όσο και την πολιτική του κληρονομιά στα μάτια των Ελλήνων πολιτών.

Η εντεταλμένη από επιχειρηματικά συμφέροντα και προδιαγεγραμμένη αποχώρηση του Δημήτρη Καμμένου από την κυβερνητική πλειοψηφία, απλά επιβεβαιώνει ότι εξαντλήθηκαν και οι τελευταίες εφεδρείες της διαπλοκής».

 

Ο πρωθυπουργός θα μεταβεί αύριο, Κυριακή 17 Ιουνίου, στις Πρέσπες, προκειμένου να συμμετέχει στην τελετή για την υπογραφή της συμφωνίας για την
ονομασία της πΓΔΜ από τους Υπουργούς Εξωτερικών της Ελλάδας και της πΓΔΜ, Νίκο Κοτζιά και Νικολά Ντιμιτρόφ και τον Ειδικό Διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς.

Κατά τη διάρκεια της τελετής υπογραφής της συμφωνίας, στις 10:30 ο πρωθυπουργός θα πραγματοποιήσει ομιλία.

Νωρίτερα κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής εξαπέλυσε πυρά στον Κυριάκο Μητσοτάκη και την αξιωματική αντιπολίτευση, σημειώνοντας πως «το μόνο που επιδιώκει η ΝΔ είναι η πτώση της κυβέρνησης πριν οριστικοποιηθεί η έξοδος της χώρας από τα μνημόνια, που εκείνη οδήγησε τη χώρα». 

«Επιλέξατε με την ανεύθυνη στάση σας στο Μακεδονικό να ανοίξετε το κουτί της Πανδώρας» τόνισε ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος στον Κ. Μητσοτάκη και συμπλήρωσε: «Νομιμοποιήσετε τον ακραίο, εμπρηστικό εθνικιστικό λόγο και την ακραία εθνικιστική ορολογία για να ψαρέψετε στα θολά νερά του εθνικιστικού ακροατηρίου».

«Δεν καταγγείλατε στην ομιλία σας τον εθνικισμό, προφανώς γιατί τον έχετε στην παράταξη σας» είπε ο πρωθυπουργός και σημείωσε: «Αφήσατε τους βουλευτές σας, αν δεν τους παρακινήσατε κιόλας, να ομιλούν για προδότες και για εσχάτη προδοσία, με  αποτέλεσμα να αφήσετε ορθάνοικτη την κερκόπορτα στον εθνικιστικό εσμό της Χρυσής Αυγής, στους υμνητές της χούντας και των ναζί, να έρχονται στο ελληνικό Κοινοβούλιο και να παρακινούν σε κατάλυση του πολιτεύματος, σε κατάλυση της δημοκρατίας».

Πιο νωρίς ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος, απευθυνόμενος στους βουλευτές της ΝΔ είπε: «Σας προειδοποιώ ότι ο Αντώνης Σαμαράς πολύ σύντομα ετοιμάζεται να σας εγκαταλείψει (...) Κυριακή κοντή γιορτή».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξαπέλυσε επίθεση κι ο ίδιος στον πρωθυπουργό κάνοντας λόγο για ρεσιτάλ υποκρισίας«Θα είστε ο πρωθυπουργός που είπατε ναι σε όλα όσα οι προκάτοχοί σας είπαν όχι», υπογράμμισε ενώ επεσήμανε πως η πρόταση δυσπιστίας ενεργοποιήθηκε από τη ΝΔ προκειμένου να τεθούν όλοι οι βουλευτές προ των ευθυνών τους.

Αναφερόμενος στη συμφωνία σημείωσε: «Με τη συμφωνία το κράτος των Σκοπίων παίρνει γεωγραφικό προσδιορισμό, αλλά οι κάτοικοι θα λέγονται Μακεδόνες και θα μπορούν να λένε ότι μιλούν τη Μακεδονική. Επίσης, θα μπορούν στο μέλλον κάποιοι να λένε ότι εφόσον κατοικούν στη Βόρειο Μακεδονία, κάποιοι κατοικούν στη Νότιο Μακεδονία».

Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά από το βήμα της Βουλής είπε πως «έχει δικαίωμα ο ελληνικός λαός να αποφασίσει για το μέλλον του και δεν είναι είναι δυνατόν να βρεθεί μπροστά  σε τετελεσμένα. Έχει δικαίωμα να αποφασίσει τους όρους και τις εγγυήσεις που θα βγει η χώρα από την κρίση». 

«Όταν διαπραγματεύεται ο κ. Τσίπρας πρέπει να ανησυχούν όλοι οι Έλληνες» ανέφερε η κ. Γεννηματά για να προσθέσει.  «Ο κ. Τσίπρας θα κριθεί από την ιστορία αλλά και τώρα, από τον ελληνικό λαό. Φοβάται την έκφραση της λαϊκής βούλησης γιατί ξέρει ότι το όχι δεν μπορεί να το κάνει ναι. Η ώρα της κρίσης πλησιάζει. Έρχεται η ώρα του λαού και η καταδίκη σας».

Ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης κατά την ομιλία του είπε πως «επί 25 χρόνια χάνουμε ευκαιρίες, σπαταλάμε εθνικό κεφάλαιο και χαραμίζουμε τη φωνή της Ελλάδας χωρίς αποτέλεσμα». «Η γλώσσα θα ήταν καλύτερο και πιο κοντά στην πραγματικότητα να καταγραφεί ως «makedonski». Και το σημαντικότερο: στην εθνικότητα θα έπρεπε να επιμείνουμε στο «Πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας» σκέτο. Αυτό είναι το τρωτό σημείο της συμφωνία», τόνισε.

«Καλώ αυτή την αίθουσα να ζητήσει από τον πρωθυπουργό να μην πάει αύριο και να δημιουργήσουμε μία ομάδα διαπραγμάτευσης η οποία να πει στην Αμερική και την Ευρώπη ότι δεν μπορούμε να κάνουν με αυτή τη μειοδοσία», τόνισε νωρίτερα από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης ενώ πρόσθεσε: «Αν δεν το κάνετε και προχωρήσετε θα είναι όλο το ιστορικό ανάθεμα στα κεφάλια σας και η τιμωρία θα είναι σκληρή».

Η συζήτηση στη Βουλή διεξήχθη ομαλά αν και η εμπρηστική ομιλία του Κ.Μπαρμπαρούση με τις προτροπές προ τις Ένοπλες Δυνάμεις για πραξικόπημα και φράσεις όπως «Τα κεφάλια τους στις Πρέσπες», έριξαν βαριά σκιά στην συνεδρίαση.