Απορρίφθηκε ομόφωνα η αίτηση εξαίρεσης του κόμματος Κασιδιάρη κατά τριών αρεοπαγιτών

Το Τμήμα αυτό του Αρείου Πάγου είναι επιφορτισμένο να εξετάσει τη νομιμότητα συμμετοχής των κομμάτων στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές της 21ης Μαΐου 2023.
|
Open Image Modal
.
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Σε διάσκεψη βρίσκεται πλέον το Α1 πολιτικό τμήμα του Αρείου Πάγου για να προχωρήσει στις 2 Μαΐου στην ανακήρυξη των κομμάτων που θα συμμετέχουν στις εκλογές. Λίγο νωρίτερα, απορρίφθηκε ομόφωνα η αίτηση εξαίρεσης που κατατέθηκε από το Εθνικό Κόμμα Έλληνες σε βάρος τριών μελών του τμήματος. 

Η αίτηση κατατέθηκε από το κόμμα Κασιδιάρη με αφορμή δημοσιεύματα που ήθελαν τρεις δικαστές να πραγματοποίησαν προ διάσκεψη ώστε να προετοιμάσουν απορριπτικό σκεπτικό για το κόμμα, ιδρυτής του οποίου είναι ο καταδικασμένος για εγκληματική οργάνωση Ηλίας Κασιδιάρης.

Κόμμα Κασιδιάρη: Το αίτημα υποβλήθηκε ώστε να μην δημιουργείται εικόνα μεροληψίας στην κοινή γνώμη, ανέφερε η δικηγόρος Βάσω Χατζή

Το αίτημα αφορούσε, όπως εξηγεί η δικηγόρος, Βάσω Πανταζή, και έγραψε το dikastiko.gr, αποχή των ίδιων για λόγους ευπρέπειας “ώστε να μην δημιουργείται εικόνα μεροληψίας στην κοινή γνώμη”. Αυτό αφορά, σύμφωνα με πληροφορίες, την προεδρεύουσα του Α1 Ευδοξία Κιουπτσίδου - Στρατουδάκη, την Ιωάννα Κλάπα – Χριστοδουλέα και την Ασημίνα Υφαντή.

Παράλληλα, η Βάσω Πανταζή δικηγόρος του Ηλία Κασιδιάρη σε δήλωσή της αναφέρει:

«Πληροφορηθήκαμε ότι μέλη της συνθέσεως είναι τρεις δικαστές για τις οποίες τις προηγούμενες ημέρες έλαβαν χώρα εκτενή δημοσιεύματα περί συμμετοχής τους σε μια συνάντηση που έχει πραγματοποιηθεί προκειμένου να καταγράψουν σκεπτικό απόρριψης του Εθνικού Κόμματος Έλληνες στις επερχόμενες εκλογές.

Τα δημοσιεύματα αυτά παρότι αναμέναμε αρκετές ημέρες να διαψευστούν είτε από τις ίδιες, είτε από το συνδικαλιστικό όργανο, δεν έγινε καμία διάψευση. Αυτό δημιουργεί υπόνοιες ότι δεν θα είναι αντικειμενική και αμερόληπτη η κρίση τους. Να ξεκαθαρίσω ότι οι υπόνοιες αυτές δεν αφορούν το πρόσωπο του Ηλία Κασιδιάρη, αφορούν την κοινωνία γενικότερα. Καθότι η απόφαση αυτή έχει ιστορική σημασία για τη δημοκρατία και τις ελεύθερες εκλογές.

Επειδή λοιπόν δημιουργήθηκαν δυσμενή σχόλια γι’ αυτές τις τρεις δικαστές αρεοπαγίτες, οι οποίες αποτελούν μέλη της συνθέσεως κι εμείς για να θωρακίσουμε θεσμικά απέναντι στην ελληνική κοινωνία την απόφαση αυτή, ώστε να μην αμφιβάλλει κανένας πολίτης ότι αυτή η απόφαση είναι αντικειμενική και δεν είναι προειλημμένη, καταθέτουμε αυτή τη στιγμή στο Τμήμα του Αρείου Πάγου αίτηση προκειμένου είτε οι ίδιες να δηλώσουν αποχή από τη σύνθεση του Τμήματος για λόγους ευπρέπειας, όπως ορίζει ο νόμος, άλλως ζητούμε να εξαιρεθούν με δικό μας αίτημα, καθ’ ότι, ούσες πρωταγωνίστριες αρνητικών δημοσιευμάτων, η δε τρίτη εξ αυτών, ούσα εφέτης ανακρίτρια είχε λάβει απόφαση γι’ αυτόν και τον είχε προφυλακίσει, ενώ αθωώθηκε αμετάκλητα για την κατοχή μιας νόμιμης καραμπίνας. Ζητούμε να απέχουν από μόνες τους, διαφορετικά ζητούμε να εξαιρεθούν από τον Άρειο Πάγο».

Στη συνάντηση είχε αναφερθεί ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στο Νότιο Τομέα και γνωστός δικηγόρος Γιάννης Μαντζουράνης, μιλώντας στο Kontra, στις 13 Απριλίου και μάλιστα στο αίτημα γίνεται επίκληση αυτού του ισχυρισμού (όπως και άλλα δημοσιεύματα):

“Συναντήθηκαν τέσσερις γυναίκες μέλη του Αρείου Πάγου σε οικία στην περιοχή του Παπάγου για να συζητήσουν τη διαδικασία αντιμετώπισης της επίμαχης υπόθεσης από το Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου, στο οποίο οι τρεις εξ’ αυτών θα συμμετέχουν στην Ολομέλεια του μετά την ψήφιση της τροπολογίας Βορίδη”, ανέφερε ο κ. Μαντζουράνης.