Apple: Εχασε τη δικαστική μάχη στην ΕΕ και θα πληρώσει 13 δισ ευρώ στην Ιρλανδία

Μετά από 10 χρόνια ανώτατο δικαστήριο της ΕΕ, αναγκάζει τον τεχνολογικό κολοσσό να αποζημιώσει το Δουβλίνο για παράνομα φορολογικά οφέλη.
Open Image Modal
via Associated Press

Έχασε τη δικαστική μάχη στην Ευρώπη η Apple, για τις φορολογικές της υποθέσεις στην Ιρλανδία, καθώς το ανώτατο δικαστήριο της ΕΕ, μετά από 10 χρόνια, απεφάνθη κατά του τεχνολογικού κολοσσού

Όπως αναφέρει το CNBC, η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου έρχεται λίγες ώρες αφότου η Apple παρουσίασε μια σειρά από νέες προσφορές προϊόντων, με στόχο να αναζωογονήσει τις σειρές iPhone, Apple Watch και AirPod, οι οποίες ωστόσο δεν κατάφεραν αν συγκρατήσουν την πτώση των μετοχών της κατά 1%.

Το 2014, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο εκτελεστικός βραχίονας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, άνοιξε μια έρευνα για τις φορολογικές πληρωμές της Apple στην Ιρλανδία, την έδρα του τεχνολογικού γίγαντα στην ΕΕ.

Το 2016, η Επιτροπή έδωσε το «πράσινο φως» στο Δουβλίνο να ζητήσει αναδρομικά από την Apple, έως και 13 δισεκατομμύρια ευρώ από φόρους καθώς έως τότε ο τεχνολογικός κολοσσός καρπωνόταν «παράνομα» φορολογικά οφέλη από την Ιρλανδία για 20 ολόκληρα χρόνια.

Η Apple και η Ιρλανδία άσκησαν έφεση κατά της απόφασης της Επιτροπής το 2019, με το Γενικό Δικαστήριο της ΕΕ να τάσσετε υπέρ της Αμερικανικής εταρείας το 2020 με το σκεπτικό ότι η ιρλανδική κυβέρνηση δεν απέδειξε ότι είχε δώσει στην Apple φορολογικό πλεονέκτημα.

 

 Ακολούθησε μια σειρά από σκληρές δικαστικές μάχες, καθώς η όποια απόφαση Ευρωπαικού δικαστηρίου θα έκρινε την τύχη παρόμοιων υποθέσεων μεταξύ της ΕΕ και αμερικανικών τεχνολογικών εταρειών.

Μάλιστα υπό την ηγεσία της απερχόμενης επιτρόπου ανταγωνισμού Margrethe Vestager, η σύγκρουση ήταν πολύ σκληρή με επιπλέον ζητήματα όπως η προστασία δεδομένων που πρέπει να τηρείται έως και την αντιμονοπωλιακή νομοθεσία.  

Η Apple έχει συχνά στο παρελθόν βρεθεί στο στόχαστρο της ΕΕ. Τον περάσμένο Μάρτιο, η Επιτροπή επέβαλε στην Apple πρόστιμο 1,8 δισεκατομμυρίων ευρώ (1,99 δισεκατομμύρια δολάρια) για μονοπωλιακές πρακτικές στην αγορά διανομής εφαρμογών μουσικής.

Ο σαρωτικός νόμος της ΕΕ για τις ψηφιακές αγορές έχει αναγκάσει τις εταιρείες να αλλάξουν ορισμένες από τις πρακτικές τους στην Ευρώπη. Η Επιτροπή έχει ξεκινήσει διάφορες έρευνες για τις Apple, Alphabet και Meta.στο πλαίσιο του DMA ( Digital Markets Act).