Αψηφώντας το «αδύνατο»: Γονιδιακή θεραπεία γεννά ελπίδες κατά της παράλυσης

Mέσω αναγέννησης του νωτιαίου μυελού.
Open Image Modal
.
EPFL / .Neurorestore

Ομάδα επιστημόνων στο NeuroRestore, στην Ελβετία έχουν αναπτύξει μια  γονιδιακή θεραπεία που έχει αποδειχθεί σε ποντίκια ότι διεγείρει την αναγέννηση των νεύρων σε τραυματισμούς του νωτιαίου μυελού. Σύμφωνα μάλιστα με τους επιστήμονες τα νεύρα καταφέρνουν να επανασυνδεθούν με αποτέλεσμα να γίνεται αποκατάσταση της κινητικότητας.

Όταν ο νωτιαίος μυελός των ποντικών και των ανθρώπων είναι μερικώς κατεστραμμένος, η αρχική παράλυση ακολουθείται από την εκτεταμένη, αυθόρμητη ανάκτηση της κινητικής λειτουργίας, αναφέρει το Scitechdaily.

Ωστόσο, μετά από έναν πλήρη τραυματισμό του νωτιαίου μυελού, αυτή η φυσική επιδιόρθωση του νωτιαίου μυελού δεν συμβαίνει και δεν υπάρχει ανάκαμψη. Η ουσιαστική ανάκαμψη μετά από σοβαρούς τραυματισμούς απαιτεί στρατηγικές που προάγουν την αναγέννηση των νευρικών ινών, αλλά οι απαραίτητες συνθήκες για αυτές τις στρατηγικές για την επιτυχή αποκατάσταση της κινητικής λειτουργίας παρέμειναν αδύνατες.

Προηγούμενες ανακαλύψεις και πρόσφατες εξελίξεις

«Πριν από πέντε χρόνια, αποδείξαμε ότι οι νευρικές ίνες μπορούν να αναγεννηθούν σε ανατομικά πλήρεις τραυματισμούς του νωτιαίου μυελού», λέει ο Mark Anderson, συγγραφέας της μελέτης. «Αλλά συνειδητοποιήσαμε επίσης ότι αυτό δεν ήταν αρκετό για να αποκατασταθεί η κινητική λειτουργία, καθώς οι νέες ίνες απέτυχαν να συνδεθούν με τα σωστά σημεία στην άλλη πλευρά της βλάβης». Ο Anderson είναι διευθυντής της Αναγέννησης του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος στο  NeuroRestore και επιστήμονας στο Wyss Center for Bio and Neuroengineering.

 

Σε συνεργασία με συναδέλφους τους στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, το Λος Άντζελες (UCLA) και την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας στις εγκαταστάσεις Campus Biotech του EPFL στη Γενεύη για να πραγματοποιήσουν σε βάθος αναλύσεις και να προσδιορίσουν ποιος τύπος νευρώνα εμπλέκεται στη φυσική αποκατάσταση του νωτιαίου μυελού μετά από μερική βλάβη του νωτιαίου μυελού.

«Οι παρατηρήσεις μας χρησιμοποιώντας αλληλουχία πυρηνικού RNA ενός κυττάρου όχι μόνο «εξέθεσαν» τους συγκεκριμένους άξονες που πρέπει να αναγεννηθούν, αλλά αποκάλυψαν επίσης ότι αυτοί οι άξονες πρέπει να επανασυνδεθούν με τους φυσικούς τους στόχους για να αποκαταστήσουν την κινητική λειτουργία», λέει ο Jordan Squair, συν-συγγραφέας της μελέτης. Τα ευρήματα της ομάδας δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Science.

Ενώ πολλά εμπόδια πρέπει ακόμη να ξεπεραστούν πριν αυτή η γονιδιακή θεραπεία εφαρμοστεί  στον άνθρωπο, οι επιστήμονες έχουν κάνει τα πρώτα βήματα προς την ανάπτυξη της απαραίτητης τεχνολογίας για την επίτευξη αυτού του επιτεύγματος τα επόμενα χρόνια.