Αράχωβα: Διπλή κατεπείγουσα εισαγγελική έρευνα από τον Άρειο Πάγο για την υπόθεση του Όλιβερ

Τι ζητά από την Εισαγγελία Λιβαδειάς η αντεισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου αρμόδια για θέματα προστασίας των ζώων, Αναστασία Μασούρα.
|
.Open Image Modal.
.
TVSTAR.GR

Εξελίξεις υπάρχουν στην υπόθεση του Όλιβερ, του χάσκι που κακοποιήθηκε μέχρι θανάτου στην Αράχωβα, μετά τη διπλή παραγγελία από την Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, αρμόδια για θέματα κακοποίησης ζώων, Αναστασία Μασούρα.

Οι δύο εισαγγελικές παραγγελίες εστάλησαν προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών Λιβαδειάς, με την πρώτη η Αντεισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου αρμόδια για θέματα προστασίας των ζώων, Αναστασία Μασούρα, να ζητά τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης «προς διακρίβωση τυχόν τελέσεως αυτεπαγγέλτως διωκομένων αξιοποίνων πράξεων μετά την ανακοίνωση της ΕΛΑΣ και την αναφορά στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο περί υπάρξεως επικίνδυνης αγέλης σκύλων στην Αράχωβα».

Με τη δεύτερη παραγγελία της, η κυρία Μασούρα καλεί τις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές να διερευνήσουν την «τυχόν τελέσεως αυτεπαγγέλτως διωκομένων αξιοποίνων πράξεων, όπως παράβαση των άρθρων 251, 252 ΠΚ, και τον εντοπισμό των δραστών σχετικά με τη διαρροή απορρήτων εγγράφων της δικογραφίας από τη διενεργούμενη αστυνομική προανάκριση, όσον αφορά τον θάνατο του σκύλου ράτσας χάσκι με το όνομα Όλιβερ στην κωμόπολη της Αράχωβας στις 28-11-2023 και συγκεκριμένα της διενεργηθείσας πραγματογνωμοσύνης από τον καθηγητή Κτηνιατρικής του Α.Π.Θ. κ. Νικόλαο Παπαϊωάννου, ο οποίος μάλιστα προέβη σε συνεντεύξεις και σχολιασμούς επ΄ αυτής σε τηλεοπτικούς σταθμούς».

Η Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου επισυνάπτει με την διπλή παραγγελία της σχετικά δημοσιεύματα που αφορούν καταγγελίες για την υπόθεση, μεταξύ των οποίων δημοσίευμα-καταγγελία του δικηγόρου, Αντωνίου Ζαπάντη και δημοσίευμα ιστοσελίδας για την υπόθεση.

 «Τα χαρακτηριστικά των τραυμάτων δεν τεκμαίρουν ανθρώπινη παρέμβαση» αναφέρει το τελικό πόρισμα

Όπως έγραψε το dikastiko.gr, o καθηγητής Κτηνιατρικής και πρώην πρύτανης του ΑΠΘ, Νίκος Παπαϊωάννου, ο οποίος ορίστηκε πραγματόγνωμωνας από την ΕΛΑΣ για την διαλεύκανση της υπόθεσης κατέληξε ότι ο θάνατος του χάσκι δεν οφείλεται σε ανθρώπινη παρέμβαση «αλλά η φύση των τραυμάτων και των αλλοιώσεων παραπέμπει σε επίθεση άλλου/άλλων ζώων».

Στο τετρασέλιδο πόρισμά του ο κ. Παπαϊωάννου επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι ενώ στην κατάθεσή της η κτηνίατρος Τόλα που εξέτασε πρώτη τον Όλιβερ αναφέρει ότι «η νεκροψία έδειξε κακοποίηση από ανθρώπινο παράγοντα», «κάτι τέτοιο δεν αναφέρεται πουθενά στην έκθεση νεκροτομής».

Όσον αφορά το τραύμα στην περινεϊκή χώρα ο καθηγητής Κτηνιατρικής του ΑΠΘ αφενός επισημαίνει ότι δεν χρησιμοποιήθηκε σωστή μεθοδολογία «για να μπορεί να εκτιμηθεί σωστά» και αφετέρου ότι «το συγκεκριμένο τραύμα όπως εμφαίνεται στη φωτογραφία κατά την νεκροτομή, εμφανίζει εκτεταμένη σήψη, η βαρύτητα της οποίας δεν δικαιολογείται στο διάστημα μεταξύ της περίθαλψης του τραύματος από την κτηνίατρο και της νεκροτομής.

Εκτιμάται ότι η εκτεταμένη αυτή σήψη στο σημείο του τραύματος οφείλεται στο ότι, από τον τρόπο τραυματισμού εισήλθαν στους εν τω βάθει ιστούς μικρόβια τα οποία στο αναερόβιο εν τω βάθει περιβάλλον, ανέπτυξαν αυτή την ταχεία σηπτική δράση. Επίσης στην ίδια φωτογραφία, διαπιστώνεται περιφερειακά του τραύματος, λύση συνεχείας του δέρματος που προέρχεται από θλών και τέμνων όργανο (δόντι)».

Ο κ. Παπαϊωάννου σημειώνει, επίσης, ότι «όπως αναφέρεται στη Νεκροτομική Έκθεση, δεν διαπιστώθηκαν αλλοιώσεις στο κατιόν κόλο, στοιχείο που δεν συνάδει με βίαιη είσοδο ξένου σώματος. Επίσης δεν αναφέρονται ούτε διαπιστώνονται από τις φωτογραφίες κλινικά σημεία και αλλοιώσεις στον πρωκτικό δακτύλιο».

 «Από τα παραπάνω (και κυρίως από τη φωτογραφία του τραυματισμού στο αριστερό ούς καθώς και από αυτή από το ακανόνιστου σχήματος τραύμα στην περινεϊκή χώρα με απώλεια δέρματος και τριχών), και επισημαίνοντας για ακόμη μια φορά, ότι η πραγματογνωμοσύνη βασίζεται σε φωτογραφικό υλικό αλλά και σε συγκεκριμένο υλικό που δόθηκε από το Α.Τ. Διστόμου, συμπεραίνεται ότι: το ζώο κατέληξε από μεθαιμορραγικό σοκ, λόγω τραυμάτων τα χαρακτηριστικά των οποίων δεν τεκμαίρουν ανθρώπινη παρέμβαση αλλά η φύση των τραυμάτων και των αλλοιώσεων παραπέμπει σε επίθεση άλλου/ων ζώων» καταλήγει στην έκθεσή του ο κ. Παπαϊωάννου.

Πηγή: Dikastiko