Αράλσκ-7: Το πρώην νησί - κόλαση με τα θανατηφόρα πειράματα των Σοβιετικών

Σήμερα, είναι μια ερημιά εμποτισμένη με τόνους άνθρακα, καθώς και άλλες εξωτικές και θανατηφόρες ασθένειες.
Open Image Modal
.
Facebook

Το Ρεμπίρθ ή Βοζροχντενιγια ή ήταν κάποτε ένα απομονωμένο νησί στη Θάλασσα της Αράλη. Το έδαφος του πρώην νησιού χωρίζεται σήμερα μεταξύ Ουζμπεκιστάν και Καζακστάν. Το 1954, η Σοβιετική Ένωση κατασκεύασε μια περιοχή δοκιμών βιολογικών όπλων που ονομάζεται Αράλσκ-7 εκεί και στο γειτονικό νησί Κομσομόλσκι, το οποίο επίσης δεν υπάρχει πλέον.

Σήμερα, είναι μια ερημιά εμποτισμένη με τόνους άνθρακα, καθώς και άλλες εξωτικές και θανατηφόρες ασθένειες.

Η Θάλασσα της Αράλης ήταν κάποτε η τέταρτη μεγαλύτερη θάλασσα στον πλανήτη Γη, αλλά μετά τα ποτάμια που την τροφοδοτούσαν εκτρέπονταν από τους Σοβιετικούς για να ποτίζουν χωράφια με βαμβάκι, τα νερά της υποχώρησαν και σήμερα δεν είναι παρά μια έρημος με αλμυρή άμμο όπου οι θερμοκρασίες συχνά φτάνουν τους 60 βαθμοί Κελσίου και σημάδια ζωής είναι ελάχιστα έως ανύπαρκτα.

Αλλά ξέρετε τι είναι χειρότερο από μια ερημιά καλυμμένη με αλάτι; Είναι μια ερημιά καλυμμένη με αλάτι, εμποτισμένη με άνθρακα και μια πληθώρα άλλων εξωτικών ασθενειών με τις οποίες πειραματιζόταν η Σοβιετική Ένωση για χρόνια. Αυτό είναι που κάνει τη Βοζροχντενιγια ένα από τα πιο θανατηφόρα μέρη στον κόσμο.

Όταν η Θάλασσα της Αράλης ήταν ακόμα ένα σώμα νερού, το Βοζροχντενιγια ήταν ένα απομονωμένο κομμάτι γης που οι Σοβιετικοί ονόμαζαν Αράλσκ-7. Ήταν τόσο απομονωμένο που δεν ήταν καν γνωστό στον άνθρωπο μέχρι τον 19ο αιώνα. Δεν εμφανιζόταν στους σοβιετικούς χάρτες, η ύπαρξή του ήταν μυστικό για το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, επομένως οι πιθανότητες να ανακαλυφθεί από τους Δυτικούς ήταν ελάχιστες… Ήταν το τέλειο μέρος για να πειραματιστούν οι Σοβιετικοί με μερικά από τα πιο αμφιλεγόμενα βιολογικά όπλα που μπορείτε να φανταστείτε .

Για χρόνια, το Αράλσκ-7 αποτελούσε μέρος ενός εθνικού προγράμματος βιολογικών όπλων και χρησιμοποιήθηκε ως τόπος δοκιμών για τον άνθρακα, την ευλογιά και ακόμη και την πανώλη καθώς και ασθένειες όπως η τουλαραιμία, η βρουκέλλωση και ο τύφος, ασθένειες που διέρρευσαν στο αμμώδες έδαφος. Επομένως, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι, με τα χρόνια, το νησί έχει εμπλακεί σε μια σειρά από απαίσια περιστατικά.

Το 1971, μια νεαρή επιστήμονας αρρώστησε αφού το ερευνητικό της σκάφος πέρασε από μια καφετιά ομίχλη κοντά στο νησί. Διαγνώστηκε με ευλογιά, παρά το γεγονός ότι είχε εμβολιαστεί κατά της νόσου, και κατέληξε να μολύνει άλλα εννέα άτομα, εκ των οποίων τα τρία πέθαναν. Ένα χρόνο αργότερα τα πτώματα δύο αγνοουμένων ψαράδων βρέθηκαν να επιπλέουν στη βάρκα τους κοντά στο νησί. Προφανώς είχαν πεθάνει από πανώλη…

Οι ιστορίες ντόπιων που τραβούσαν δίχτυα γεμάτα νεκρά ψάρια αφθονούν στην περιοχή γύρω από τη Βοζροχντενιγια και τον Μάιο του 1988, 50.000 αντιλόπες σάιγκα που έβοσκαν σε μια κοντινή στέπα έπεσαν νεκρές μέσα σε περίπου μία ώρα, από μυστηριώδεις αιτίες.

Το 1988, οι Σοβιετικοί αποφάσισαν ότι το παιχνίδι με τον άνθρακα ήταν ένα επικίνδυνο παιχνίδι, έτσι περίπου 100 με 200 τόνοι πολτού άνθρακα πετάχτηκαν σε γιγάντια λάκκους και ξεχάστηκαν.

Φοβούμενοι ότι ο άνθρακας θα μπορούσε να καταλήξει στα χέρια τρομοκρατών, οι ΗΠΑ έστειλαν ειδικούς στη Βοζροχντενιγια για να κάνουν κάποιες εξετάσεις και όταν βρήκαν ίχνη άνθρακα, δεσμεύτηκαν εκατομμύρια δολάρια για μια επιχείρηση καθαρισμού. Χιλιάδες κιλά ισχυρής χλωρίνης σε σκόνη χρησιμοποιήθηκαν από τα πληρώματα που φορούσαν προστατευτικές στολές για αρκετούς μήνες.

Μόνο η επιχείρηση καθαρισμού δεν έβαλε τέλος στην απειλή της Βοζροχντενιγια. Οι ειδικοί ισχυρίζονται ότι σίγουρα υπάρχει ακόμα άνθρακας μέσα και γύρω από τους λάκκους απόρριψης, για να μην αναφέρουμε τους ταφικούς λάκκους μολυσμένων ζώων, όπου το καθένα κρατά εκατοντάδες πτώματα ή τους άσημους τάφους ανθρώπινων θυμάτων. Αυτό το μέρος εξακολουθεί να είναι μια τεράστια απειλή, που πρέπει να αποφευχθεί με κάθε κόστος.

Ευτυχώς, η Βοζροχντενιγια δεν είναι το πιο προσβάσιμο μέρος στον κόσμο. Θα χρειαστείτε κάποιον να σας καθοδηγήσει εκεί και οι άνθρωποι της περιοχής ξέρουν να μείνουν μακριά.