Οι υπουργοί Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου αποφάσισαν την Κυριακή την επανεισδοχή της Συρίας μετά από 12 χρόνια αναστολής, δήλωσε εκπρόσωπος του Συνδέσμου, εδραιώνοντας μια περιφερειακή προσπάθεια για την εξομάλυνση των σχέσεων με τον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ.
Στην απόφαση αναφέρεται ότι η Συρία μπορεί να επαναλάβει αμέσως τη συμμετοχή της στις συνεδριάσεις του Αραβικού Συνδέσμου, ενώ ζητείται η επίλυση της κρίσης που προκύπτει από τον εμφύλιο πόλεμο στην Συρία, συμπεριλαμβανομένης της φυγής προσφύγων σε γειτονικές χώρες και του λαθρεμπορίου ναρκωτικών σε όλη την περιοχή.
Η απόφαση ελήφθη σε κλειστή συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών στην έδρα του Αραβικού Συνδέσμου στο Κάιρο, δήλωσε ο Γκαμάλ Ροσντί, εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου.
Ενώ ορισμένα αραβικά κράτη, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, έχουν πιέσει για την επανένταξη της Συρίας, άλλα, συμπεριλαμβανομένου του Κατάρ, έχουν παραμείνει αντίθετα στην πλήρη εξομάλυνση των σχέσεων χωρίς να βρεθεί πρώτα πολιτική λύση στη συριακή σύγκρουση.
Ορισμένοι επιθυμούσαν να θέσουν όρους για την επιστροφή της Συρίας, με τον υπουργό Εξωτερικών της Ιορδανίας να δηλώνει την περασμένη εβδομάδα ότι η επανυποδοχή της Συρίας από τον Αραβικό Σύνδεσμο θα είναι μόνο η αρχή μιας ”πολύ μακράς και δύσκολης και απαιτητικής διαδικασίας”.
Σύμφωνα με την απόφαση της Κυριακής, η Ιορδανία, η Σαουδική Αραβία, το Ιράκ, ο Λίβανος, η Αίγυπτος και ο Γενικός Γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου θα σχηματίσουν μια υπουργική ομάδα επαφής για να έρθουν σε επαφή με τη συριακή κυβέρνηση και να αναζητήσουν ”βήμα προς βήμα” λύσεις στην κρίση.
Τα πρακτικά βήματα περιελάμβαναν τη συνέχιση των προσπαθειών για τη διευκόλυνση της παροχής βοήθειας στην Συρία, σύμφωνα με αντίγραφο της απόφασης που είδε το Reuters.
Η συμμετοχή της Συρίας στον Αραβικό Σύνδεσμο ανεστάλη το 2011 μετά την καταστολή των διαδηλώσεων στους δρόμους κατά του Άσαντ που οδήγησαν σε έναν καταστροφικό εμφύλιο πόλεμο. Πολλά αραβικά κράτη απέσυραν τους απεσταλμένους τους από τη Δαμασκό.
Πρόσφατα, τα αραβικά κράτη προσπαθούσαν να καταλήξουν σε συναίνεση σχετικά με το αν θα καλέσουν τον Άσαντ σε σύνοδο κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου στις 19 Μαΐου στο Ριάντ για να συζητήσουν τον ρυθμό εξομάλυνσης των σχέσεων και με ποιους όρους θα μπορούσε να επιτραπεί η επιστροφή της Συρίας.
Η Σαουδική Αραβία αντιστεκόταν επί μακρόν στην αποκατάσταση των σχέσεων με τον Άσαντ, αλλά δήλωσε μετά την πρόσφατη προσέγγισή της με το Ιράν - τον βασικό περιφερειακό σύμμαχο της Συρίας - ότι απαιτείται μια νέα προσέγγιση με τη Δαμασκό.