Ένα γιγαντιαίο προϊστορικό φίδι, μεγαλύτερο ακόμη και από σχολικό λεωφορείο που ζύγιζε έναν τόνο ανακαλύφθηκε στην περιοχή της σημερινής Ινδίας προκαλώντας την έκπληξη των επιστημόνων.
Το 47 εκατομμυρίων ετών ερπετό ήταν, σύμφωνα με τους επιστήμονες, ένα από τα μεγαλύτερα που έζησαν ποτέ, επισκιάζοντας τα σημερινά ανακόντα και τους πύθωνες, που μπορούν να φτάσουν μέχρι τα 6 μέτρα.
Με βάση το μέγεθος των διατηρημένων σπονδύλων, οι ερευνητές υπολόγισαν ότι το φίδι θα είχε μήκος 10,9 έως 15,2 μέτρα και με πλατύ και κυλινδρικό σώμα.
Η επιστημονική ονομασία του κολοσσιαίου πλάσματος είναι Vasuki indicus, από το μυθικό φίδι γύρω από το λαιμό της ινδουιστικής θεότητας Lord Shiva, αλλά και τη χώρα ανακάλυψής του, δήλωσε ο Debajit Datta, συν-συγγραφέας της μελέτης στο Ινδικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας Roorkee.
Τα στοιχεία ήρθαν στο φως μέσα από μελέτη που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη (18/04) στο περιοδικό Scientific Reports.
Οι δύο συγγραφείς, από το Ινδικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας Roorkee στο κρατίδιο Uttarakhand, ανέλυσαν 27 απολιθωμένους σπονδύλους – μερικοί ήταν μάλιστα ακόμη συνδεδεμένοι μεταξύ τους – που ανακαλύφθηκαν το 2005 σε ένα ανθρακωρυχείο στο κρατίδιο Gujarat της δυτικής Ινδίας.
Οι Datta και Bajpai πιστεύουν ότι ζούσε στην ξηρά και όχι στο νερό, όπως ένα ανακόντα, αλλά ήταν απίθανο να κρεμόταν σε δέντρα λόγω του μεγέθους του.
Οι συγγραφείς ανέφεραν επίσης ότι οι εκτιμήσεις για το μήκος του σώματος «πρέπει να αντιμετωπίζονται με προσοχή», καθώς δεν είχαν στα χέρια τους τον πλήρη σκελετό.
Όσον αφορά στα θηράματά του, αν και οι επιστήμονες δεν μπορούν με βεβαιότητα να πουν τι είδους ζώα έτρωγε το γιγάντιο φίδι, «τα συναφή απολιθώματα που συλλέχθηκαν από τα πετρώματα περιλαμβάνουν σαλάχια, οστεώδη ψάρια (γατόψαρα), χελώνες, κροκόδειλους και ακόμη και πρωτόγονες φάλαινες. Το Vasuki μπορεί να κυνηγούσε κάποια από αυτά», αναφέρουν οι ειδικοί.